Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δολοφονία Καρλόφ: Αποτυχία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ή δόλος...


Μέσα σε όλη την αναστάτωση από την live δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ, δεν μάθαμε ακόμη που βρίσκονταν τα μέλη της δικής του σωματοφυλακής. Υπάρχει μία φωτογραφία ενός ανδρός με ρωσικά χαρακτηριστικά να στέκεται δίπλα στον πρέσβη πριν την ομιλία του δευτέρου, αλλά όπως προέκυψε στη συνέχεια ήταν μεταφραστής…

Ειδικού Συνεργάτη

Βλέπουμε τον δολοφόνο ακριβώς στα νώτα του, εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκονται οι δικοί του σωματοφύλακες. Από τα αρχικά πλάνα φάνηκε και η εκπαίδευση του δολοφόνου, σε μία φωτογραφία μετά την δολοφονία όπου κρατά το πιστόλι στραμμένο προς το έδαφος, έχει το δάκτυλο έξω από την σκανδάλη ενώ από την γενικότερη στάση του σώματος που λαμβάνει θέση σκόπευσης φαίνεται καθαρά ότι πρόκειται για επαγγελματία.


Εκτός αυτού, στη φωτογραφία λίγο πριν τη δολοφονία με τον δολοφόνο στα νώτα του πρέσβη, ο Αλτιντάς κρατά σταυρωμένα τα χέρια του στο ύψος του στομάχου.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό είναι προϊόν νευρικότητας ή εκπαίδευσης, καθότι υπάρχει η τάση στους σωματοφύλακες διεθνώς να μην έχουν τα χέρια τους κάτω από το ύψος της ζώνης αλλά στην μέση του σώματος, για να ελαχιστοποιήσουν σε περίπτωση απειλής το χρόνο που χρειάζεται στα χέρια να φτάσουν στο όπλο.

Είναι χαρακτηριστική η στάση στους σωματοφύλακες του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου (κάτω στη φωτογραφία με τον Ομπάμα). Αυτά ήταν εμφανή πολύ πριν ανακοινωθεί η αστυνομική του ιδιότητα.


Άλλο στοιχείο που κάνει μεγάλη εντύπωση, είναι το ότι προφανώς δεν μεσολάβησε ενδελεχής επιλογή της θέσεως του μικροφώνου από όπου θα μιλούσε ο πρέσβης, καθότι δεν φαίνεται να υπάρχει πίσω του χώρος κάλυψης ή έξοδος διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου.


Είναι κυριολεκτικά αδιανόητο, ο επικεφαλής μίας ρωσικής διπλωματικής αποστολής, ειδικά σε μία χώρα όπως η Τουρκία κι εν μέσω αυτών των συνθηκών, να μην φυλάσσεται από την δική του σωματοφυλακή. Το να λέμε ότι εγγυήθηκαν οι Τούρκοι την ασφάλεια του πρέσβη και χορήγησαν δικούς τους σωματοφύλακες, εν μέσω εκκαθαρίσεων κ.λπ. είναι αστείο και να το συζητάμε.

Δεδομένο είναι επίσης το ότι ο δολοφόνος σκοτώθηκε από την τουρκική αστυνομία και δεν θα ανακριθεί. Δεν έδειξε τάσεις αυτοκτονίας, φώναξε στους παριστάμενους ότι δεν θέλει να τους βλάψει, το ερώτημα είναι αν πυροβόλησε κατά των συναδέλφων του ή όχι τη στιγμή της επέμβασης. Η τουρκική εισαγγελία διέταξε έρευνα για το θέμα… Επίσης, ενδιαφέρον προκαλεί το πόσο γρήγορα κυκλοφόρησε η ταυτότητα του αστυνομικού του μητρώου στα ΜΜΕ με φωτογραφία από υπολογιστή της αστυνομίας.


Η διακρίβωση του τι έγινε με τη ρωσική ασφάλεια του πρέσβη, είναι θεμελιώδης για τη διερεύνηση της δολοφονίας. Και είναι και ένα μεγάλο ερώτημα το πως, έμπειρος διπλωμάτης καριέρας ο Καρλόφ, δεν θορυβήθηκε από τα κενά στην ασφάλειά του.

Σχόλιο Defence-Point: Όταν λαμβάναμε το ανωτέρω σχόλιο από τον ειδικό συνεργάτη μας, κυκλοφορούσε στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ότι ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος παρευρέθη και μίλησε ενώπιον αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του με αφορμή την Ημέρα των Υπηρεσιών Πληροφοριών, κάλεσε για την άμεση ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας τόσο εντός της Ρωσίας όσο και στο εξωτερικό και να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται στους ρωσικούς οργανισμούς στο εξωτερικό και των συνεργατών τους».

Ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε την εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις υπηρεσίες πληροφοριών ξένων χωρών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε ζητήσει να αποτελέσει η δολοφονία Καρλόφ το έναυσμα για τη δημιουργία ενός διεθνούς αντιτρομοκρατικού συνασπισμού.


Το πρόβλημα είναι ότι στην περίπτωση της δολοφονίας παρουσιάζεται παντελής απουσία ρωσικής ομάδας προστασίας του πρέσβη, ένα δεδομένο που είναι λογικό να προκαλεί σοβαρά ερωτήματα, καθώς η Ρωσία είναι μια χώρα που τηρεί τους κανόνες ασφάλειας, κατά πολλούς σε βαθμό ψύχωσης. Οι δε εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι τώρα είναι επιεικώς ανεπαρκείς.

Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως την απέχθειά μας σε συνωμοτικές θεωρίες, οι οποίες θα μπορούσαν εν προκειμένω να διατυπωθούν και να εμπλέξουν τόσο την Τουρκία, όσο και τη Ρωσία. Χωρίς στοιχεία όμως, δεν είναι δυνατό να μιλάει κανείς αβασάνιστα. Ο καθένας κάνει τις σκέψεις του και το μέλλον θα δείξει εάν θα έρθουν στην επιφάνεια πληροφορίες που θα θέσουν σε αμφιβολία την επίσημη εκδοχή.

Πηγή Defence-Point



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]