Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι κάτοικοι της Χιμάρας καταγγέλλουν...


Βίντεο με μαρτυρίες κατοίκων της Χιμάρας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2016 ο Ελληνισμός της Χιμάρας, τιμά την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (1948), βρισκόμενος στο μέτωπο της διεκδίκησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας της θρησκευτικής ελευθερίας και του εθνικού αυτοπροσδιορισμού.

Το 1945, το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας, αφαίρεσε από τους κατοίκους της Χιμάρας το δικαίωμα στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό, στην ιδιοκτησία και στην θρησκευτική ελευθερία. Μέσα σε μια νύχτα αποφάσισε να σταματήσει να τους αναγνωρίζει την εθνική τους καταγωγή, να δημεύσει τις περιουσίες τους και να γκρεμίσει τις εκκλησίες τους. Σήμερα, 26 χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος, κανένα από τα τρία δικαιώματα δεν έχει αποκατασταθεί για τους Χιμαραίους.

Η αλβανική πολιτεία συνεπής διάδοχος του καθεστώτος, αρνείται να επιστρέψει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες, καταπατά τις οικίες τους, δεν τους επιτρέπει να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, δημεύει την εκκλησιαστική περιουσία και κατεδαφίζει Ορθόδοξους Ιερούς Ναούς.

Η Ένωση Χειμαρριωτών, δημιούργησε ένα βίντεο με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ανάδειξη της θέσης των Χιμαραίων απέναντι στην διαρκή διαμάχη με το αλβανικό κράτος. Αυτό το βίντεο προβλήθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τους φορείς της μειονότητας στα Τίρανα την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]