Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Βόμβα» Dijsselbloem: Συζητάνε νέα μέτρα από το 2018 για την Ελλάδα


Για «έτοιμα πρόσθετα μέτρα» που θα λάβει η Ελλαδα το 2018, όταν τελειώνει το ελληνικό πρόγραμμα, συζητάνε κυβέρνηση και θεσμοί, όπως αποκαλύπτει ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, σύμφωνα με το Bloomberg.

Την ώρα μάλιστα που η Αθήνα αναμένει «ελαφρύνσεις» από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα προαναγγέλλει πως μείωση του πλεονάσματος κάτω από το 3,5% δεν προβλέπεται από το 2019, αλλά όταν θα το αποφασίσουν οι δανειστές.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, σε συνέντευξη που παραχώρησε από την Μάλτα, όπου βρίσκεται, ο Jeroen Dijsselbloem λέει ότι θεσμοί, ΔΝΤ και κυβέρνηση έχουν βάλει στο τραπέζι τα μέτρα του 2018.

Όπως αναφέρει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ εξετάζουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα στην αγορά εργασίας και στις ιδιωτικοποιήσεις».

Ο κ. Jeroen Dijsselbloem τόνισε μεν ότι οι θεσμοί θα υποβάλουν την έκθεσή τους στο Eurogroup τον Δεκέμβριο, «αλλά αυτό που ακούω είναι ότι οι συνομιλίες είναι πολύ εποικοδομητικές και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος». Μιλά δηλαδή για «πρόοδο», αλλά όχι ακόμα για συμφωνία ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης, εν όψει του Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Τόνισε πάντως πως «έχουμε έτοιμα κάποια πρόσθετα μέτρα, εφόσον αυτό απαιτείται, για το 2018, όταν το πρόγραμμα τελειώνει». Το «εφόσον χρειαστεί» φανερώνει και το παζάρι που έως και τότε ακόμα θα παίζεται, για την ελάφρυνση και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Dijsselbloem, «στεκόμαστε δίπλα στους Έλληνες και θα τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν το χρέος», για να συμπληρώσει όμως και πως αυτό ισχύει «εάν και όταν φυσικά οι Έλληνες εκπληρώσουν τους όρους του προγράμματος, και σε αυτή τη βάση το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει επίσης να συμμετέχει σε αυτό».

Ανέφερε ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, θα πρέπει να ανέβει και πράγματι ανεβαίνει κάθε χρόνο και ο στόχος είναι 3,5% του ΑΕΠ. Στο σημείο εκείνο, εμείς θα αποφασίσουμε πόσο καιρό είναι εφικτό να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο. Μακροπρόθεσμα, (ο στόχος για πλεόνασμα) μπορεί να μειωθεί λίγο περισσότερο, και αυτό, ναι, είναι πράγματι μια ρεαλιστική προσέγγιση».

Με άλλα λόγια, οι δανειστές συμφωνούν για μικρή ελάφρυνση πρωτογενών πλεονασμάτων, μετά το 2018, αλλά ίσως πάρει καιρό ή και χρόνια να μειωθούν -ενδεχομένως δηλαδή μετά το 2019 ή 2020, που ζητάει η Αθήνα.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]