Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αντιτρομοκρατία: Κύκλος Ζωής Τρομοκρατικής Επίθεσης


Για να μπορέσει κάποιος να σταματήσει μία τρομοκρατική επίθεση πρέπει πρώτα να είναι ικανός να την κατανοήσει και να την αναλύσει. Ένα από τα κύρια στάδια αυτής της ανάλυσης είναι τα στάδια του κύκλου ζωής μίας τέτοιας επίθεσης. Έπειτα από αυτό το διαχωρισμό, μπορεί να επιλεχθεί το καταλληλότερο στάδιο για τον εντοπισμό ή/και αποτροπή της επίθεσης. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε αυτό τον κύκλο ζωής.
Υπάρχουν έξι διακριτά στάδια σε μία τρομοκρατική επίθεση και διδάσκονται σε κάθε επιχειρησιακή αντιτρομοκρατική εκπαίδευση σε όλο το κόσμο. Τα έξι αυτά στάδια τα βλέπετε στο παρακάτω κύκλο ζωής μίας τρομοκρατικής επίθεσης σχηματικά. Στη συνέχεια, θα τα αναλύσουμε όλα ένα προς ένα.

Επιλογή Στόχου
Αυτό είναι το πιο πρώιμο στάδιο στο οποίο μπορεί να σταματήσει ή να αποτραπεί η επίθεση. Μετά την απόφαση από την ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης ξεκινάει μία αρχική παρακολούθηση του στόχου, κάτι παρόμοιο με μία στρατιωτική επιχείρηση αναγνώρισης. Γίνεται κάποια βασική συλλογή πληροφοριών για το στόχο και τις υποδομές του για να παρθεί η τελική απόφαση αν ο στόχος είναι εφικτός ή όχι. Η αντιτρομοκρατική ενέργεια για την αποτροπή μίας επίθεσης σε αυτό το στάδιο μπορεί να γίνει είτε μέσω στοιχείων από υπηρεσίες πληροφοριών που παρακολουθούν τους ύποπτους τρομοκράτες είτε από τον ίδιο το στόχο εφόσον διατηρεί καλές υποδομές παρακολούθησης και ενημερωμένο προσωπικό που μπορεί να εντοπίσει ύποπτες κινήσεις των υποψήφιων τρομοκρατών.

Σχεδιασμός
Σε αυτό το στάδιο γίνεται πρακτικά ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της επίθεσης. Δηλαδή, η επιλογή των τεχνικών, οπλισμού, τρομοκρατών που θα εκτελέσουν την επίθεση καθώς και πολύ εκτενής αναγνώριση και παρακολούθηση του στόχου όπως επίσης και μεγάλη δραστηριότητα σε συλλογή των απαραίτητων υλικοτεχνικών αντικειμένων για την επίθεση. Η αντιτρομοκρατική δράση σε αυτό το σημείο είναι πιο εύκολη από το προηγούμενο στάδιο καθώς η τρομοκρατική οργάνωση κάνει πολύ πιο φανερές συναλλαγές, συχνές εμφανίσεις στο στόχο, κτλ. Ωστόσο, ο εντοπισμός των τρομοκρατών βασίζεται πάλι στις υπηρεσίες πληροφοριών και στην επίγνωση της κατάστασης του στόχου μέσω κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού και υποδομών παρακολούθησης.

Προετοιμασία
Αυτό το σημείο είναι πλέον το στάδιο στο οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτραπεί η επίθεση. Είναι το στάδιο κατά το οποίο οι τρομοκράτες ετοιμάζουν τον οπλισμό, εκρηκτικούς μηχανισμούς, οχήματα, ρουχισμό, κτλ. και εν συνεχεία ξεκινούν για να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο της επίθεσης. Σε αυτό το σημείο παρότι πλέον οι διαθέσεις τους είναι αρκετά πιο εμφανείς, ακόμα και αν εντοπιστούν ίσως να μπορέσουν να κάνουν μία μικρότερης κλίμακας επίθεσης (πχ. να ανατιναχτούν σε άλλο σημείο ή να ξεκινήσουν την επίθεση νωρίτερα από ότι ήταν σχεδιασμένο). Από τη πλευρά της αντιτρομοκρατίας, αυτό το στάδιο θεωρείται κάτι σαν «χαμένο παιχνίδι», είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποτραπεί πλήρως η επίθεση.

Εκτέλεση Επίθεσης
Το στάδιο της εκτέλεσης της τρομοκρατικής επίθεσης είναι η εφαρμογή του σχεδιασμού που είχε γίνει νωρίτερα. Με τα χρόνια έχουμε δει άλλες φορές να πετυχαίνουν όπως ακριβώς είχαν σχεδιάσει και άλλες να υπάρχουν παραλλαγές, κυρίως λόγω αστοχίας υλικών ή προσπάθειας καταστολής τους λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα πριν την επίθεση. Και πάλι όμως, η πλήρης αποτροπή μίας επίθεσης κατά την εκτέλεση της είναι πολύ δύσκολη, αν και έχει συμβεί στο παρελθόν. Οι λόγοι είναι ίδιοι με τους λόγους που αναφέραμε στη προηγούμενη παράγραφο.

Διαφυγή
Σε τρομοκρατικές επιθέσεις που δεν είναι αυτοκτονίας υπάρχει και αυτό το στάδιο. Οι τρομοκράτες θα έχουν σχεδιάσει ένα συντονισμένο τρόπο διαφυγής ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους ξανά στο μέλλον στη τρομοκρατική οργάνωση στην οποία είναι μέλη. Αν συλληφθούν τότε θα προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τον εντοπισμό και αποτροπή άλλων πιθανών επιθέσεων. Έτσι, σε αυτό το στάδιο εφόσον δεν έχουμε μία επίθεση αυτοκτονίας, όλες οι αρχές πρέπει να βάλουν σε εφαρμογή τις δυνάμεις τους για άμεσο εντοπισμό και σύλληψη των τρομοκρατών.

Εκμετάλλευση
Σε κάθε είδους τρομοκρατική επίθεση υπάρχει και το στάδιο της εκμετάλλευσης μετά την επίθεση, δηλαδή η προβολή της οργάνωσης και της ιδεολογίας της μέσω της βίαιης αυτής πράξης. Ο στόχος είναι η απόκτηση υποστήριξης από το κοινό και προβολή των ιδεών τους είτε για απόκτηση δύναμης είτε για δημιουργία τρόμου. Σε αυτό το στάδιο, η πιο σημαντική αντιτρομοκρατική δράση είναι η λογική και σε ήπιους τόνους ενημέρωση του κοινού για το τι ακριβώς συνέβη με κάθε λεπτομέρεια. Αυτό απαιτεί συνεργασία των ΜΜΕ και των κρατικών υπηρεσιών με στόχο την αποφυγή προβολής της τρομοκρατικής οργάνωσης και των στόχων της και τη μείωση του αισθήματος τρόμου στους πολίτες. Με αυτό το τρόπο, η αντιτρομοκρατική δράση αφαιρεί τη δυνατότητα εκμετάλλευσης της επίθεσης από τη τρομοκρατική οργάνωση. Ο απώτερος στόχος είναι να την κάνει τόσο ανούσια που οι πολίτες δε θα ενδιαφέρονται να μάθουν το ιδεολογικό υπόβαθρο και τις θέσεις της οργάνωσης και δε θα υπάρχει κανένας φόβος. Δυστυχώς, παρότι στις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις βλέπουμε τις κρατικές υπηρεσίες να πράττουν σωστά, πολλά ΜΜΕ προκαλούν μεγαλύτερο πανικό από την ίδια την επίθεση. Ο στόχος των ΜΜΕ πρέπει να είναι αποκλειστικά η ωμή, χωρίς προσωπικά σχόλια, ενημέρωση σε τέτοια περιστατικά. Μην ξεχνάτε ότι ο στόχος της επίθεσης είναι να μεταφέρει την ιδεολογία και θέσεις μίας τρομοκρατικής οργάνωσης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό γίνεται, αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Πηγή DefenceGr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]