Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί είναι η Ελλάδα τόσο σημαντική για τις ΗΠΑ


Στο τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama, εκτός από τη Γερμανία, θα επισκεφθεί και την Ελλάδα, διότι έχει συμβολική και γεωπολιτική σημασία, σύμφωνα με το dpa-AFX (Οικονομικό σκέλος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων -στο οποίο συμμετέχει και το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΝΑ).

Η Αθήνα είναι το λίκνο της δημοκρατίας. Ο Obama θα αξιοποιήσει κατά φαινόμενα την πόλη αυτή σκηνικό για να εκφωνήσει μια πολιτική ομιλία-ορόσημο, η οποία θα αποτελεί την πολιτική του κληρονομιά. Η ομιλία του αυτή ερμηνεύεται και ως μήνυμα προς τον διάδοχό του Donald Trump, ο οποίος θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.

Ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά στην Ουάσινγκτον, η Αθήνα είναι για την παγκόσμια δύναμη ΗΠΑ σημαντική, διότι η Ελλάδα παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο ως προπύργιο του ΝΑΤΟ, ως γέφυρα του Ισραήλ προς την Ευρώπη και ως στρατιωτική βάση. Οι ΗΠΑ διατηρούν στη Σούδα της Κρήτης μια κεντρική αεροπορική και ναυτική βάση.

Η στρατιωτική σημασία της Ελλάδας μεγάλωσε από τότε που η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει γίνει απρόβλεπτη. Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της Ν.Α. πτέρυγας του ΝΑΤΟ διότι οι γειτνιάζουσες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν γίνει εγγενώς δραματικά συγκρουσιακές.

Σημαντικό για τις ΗΠΑ είναι επίσης ένας δημοκρατικά κυβερνώμενος και οικονομικά υγιής άξονας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, ο οποίος να καλύπτει τα νώτα του Ισραήλ. Γι' αυτό δεν επιτρέπεται από τη σκοπιά των ΗΠΑ να καταρρεύσει οικονομικά η Ελλάδα.

Το πρόβλημα για την ίδια την Ελλάδα, είναι οι κυβερνήσεις και το ισχύον πολιτικό προσωπικό, που αδυνατούν να δημιουργήσουν προτάσεις επ' ωφελεία τόσο της ίδιας της χώρας όσο και εκείνων που μπορούν να στηρίξουν μια ελληνική πορεία προς τον δρόμο της ανάπτυξης και της ολικής επαναφοράς. Το συστημικό αυτό πρόβλημα καθιστά την χώρα υποτελή και λίαν προβληματική έναντι ενός άτυπου αδιεξόδου το οποίο τροφοδοτείται από το ίδιο το πολιτικό σύστημα, ως μοναδική δυναμική συνέχισης της ύπαρξής του.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]