Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας


Η Ευρωπαϊκή Ένωση επικρίνει την Τουρκία, κάνοντας λόγο για «μία στροφή προς τα πίσω» ως προς την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξής της στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης και το κράτος δικαίου, σύμφωνα με την έκθεση προόδου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Υπάρχει μία σοβαρή στροφή προς τα πίσω κατά τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης», αναφέρεται στην έκθεση στην οποία υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση απορρίπτει απερίφραστα την θανατική ποινή.

«Είναι καιρός η Άγκυρα να μας πει τι ακριβώς θέλει. Πρόκειται για μία δοκιμασία της αξιοπιστίας της, αλλά και την αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν παρουσιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν.

«Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να εκπληρώσει τα υψηλότερα κριτήρια επί των οποίων έχει δεσμευθεί και επί των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός», πρόσθεσε ο Γιοχάνες Χαν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να αποδεχθεί τις συνέπειες εάν αποφασίσει να σταματήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στις δηλώσεις Χαν.

«Εάν καταφύγουν σε τέτοιους τρόπους, θα πρέπει να υποστούν και τις συνέπειες», δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν σε συνέντευξή του στο A Haber. «Εάν η ΕΕ απειλεί με πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτές οι απειλές δεν περνούν εδώ».

Erdogan: Ήλθε η ώρα η Ευρώπη να αποφασίσει εάν θέλει ένταξη της Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πια να λάβει την τελική της απόφαση για το εάν θα δεχτεί στους κόλπους της την Τουρκία, προειδοποίησε ο τούρκος πρόεδρος Erdogan, όπως μεταδίδουν το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.

Το μήνυμα Erdogan ήλθε λίγες ώρες πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου που θα εκδώσει η Κομισιόν για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά και υπό τη σκιά δημοσιεύματος της «Wall Street Journal» που θέλει την Ε.Ε. να εξετάζει πλέον αναστολή των διαπραγματεύσεων, μετά το κύμα συλλήψεων αντιφρονούντων πολιτικών και δημοσιογράφων στη γείτονα χώρα.

«Λένε ξεδιάντροπα ότι οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Αργήσατε. Αναθεωρήστε τις το ταχύτερο δυνατό, αλλά όχι μόνο αυτό, πάρτε και την τελική σας απόφαση», είπε ο τούρκος πρόεδρος σε επενδυτικό συνέδριο στην Άγκυρα.

Ο κ. Erdogan κατηγόρησε μάλιστα στην Ευρώπη ότι παρέχει καταφύγιο στους τρομοκράτες του PKK, τους οπαδούς του ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν – που η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου – και της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C.

Πριν λίγες ημέρες είχε εξαπολύσει παρόμοιες βολές κατά της Γερμανίας.

Διερωτήθηκε δε αιχμηρά γιατί η Γηραιά Ήπειρος είναι διατεθειμένη –όπως είπε– να υποθάλψει τρομοκράτες παρά να φιλοξενήσει εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ο κ. Erdogan αναφέρθηκε και στην εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, εκφράζοντας την ελπίδα πως η προεδρία του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα θα ωφελήσει τον αμερικανό λαό.

«Ελπίζω ότι η επιλογή του αμερικανικού λαού θα οδηγήσει σε καλά βήματα για τα βασικά δικαιώματα, τη δημοκρατία και το μέλλον της περιοχής μας και του κόσμου», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr
Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]