Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ματαιώθηκε -ευτυχώς- η επίσκεψη Κοτζιά στην Αττάλεια


Ωριμότερες σκέψεις και συνειδητοποίηση των συνεπειών που θα είχε στη συγκεκριμένη συγκυρία η επίσκεψή του στην Τουρκία και η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, οδήγησαν τελικά στην ματαίωση, την τελευταία στιγμή, της μετάβασης του Νίκου Κοτζιά στην Αττάλεια, την Πέμπτη.

Επρόκειτο για μια υψηλού ρίσκου επιλογή η μετάβαση στην Αττάλεια, τη στιγμή που όλη η Ευρώπη έχει στραφεί εναντίον του καθεστώτος Erdogan, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί η Ε.Ε. να παζαρέψει με την Άγκυρα θέματα αρχών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας και ενώ στην Ελβετία κορυφώνονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι και ο M. Cavusoglu δεν έδειξε ιδιαίτερη προθυμία για να συναντηθεί με τον κ. Κοτζιά.

Τα μηνύματα που θα έστελνε μια επίσκεψη Κοτζιά στην Τουρκία θα ήταν απολύτως αρνητικά, καθώς σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η Ετήσια Έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία η οποία θα σηματοδοτήσει μια νέα σύγκρουση μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών. Το πολεμικό κλίμα έχουν προαναγγέλλει δηλώσεις όπως αυτές του Erdogan που κατηγόρησε την Ευρώπη και την Γερμανία ότι υποθάλπει τρομοκράτες και εκείνη του Λουξεμβουργιανού υπουργού εξωτερικών J. Asselborn, που παραλλήλισε το καθεστώς Erdogan με την επιβολή του ναζιστικού καθεστώτος.

Την στιγμή όμως που η Άγκυρα, ο ίδιος ο Erdogan και ο υπουργός εξωτερικών, στρέφονται με τυφλή οργή ακόμη και εναντίον του Βερολίνου, είναι προφανές ότι κάθε ιδέα του κ. Κοτζιά ότι έχει την δυνατότητα να διαχειρισθεί μόνος του όλη αυτή την κρίση, που ξεπερνά φυσικά το διμερές και αυτό ακόμη το ευρωπαϊκό πλαίσιο, είναι τουλάχιστον ατυχής και επικίνδυνη.

Η Αθήνα όμως έχει διαπράξει ένα ακόμη λάθος: δεν έχει βρει καν τον χρόνο να ασχοληθεί με την καταδίκη των παραβάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην γειτονική χώρα, ούτε των παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου, αλλά ούτε καν στην σύλληψη των βουλευτών και κορυφαίων στελεχών του αριστερού και φιλοτουρκικού κόμματος HDP. Μεταξύ αυτών και του S. Demirtas που δυο φορές ήρθε προσκεκλημένος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα.

Η Αθήνα προτίμησε την ατιμωτική σιωπή, για να μην ενοχληθεί ο κ. Erdogan και ο Μ. Cavusoglu.

Δυστυχώς όμως η Αθήνα την ίδια στιγμή όφειλε, αντί να γίνεται συνήγορος του καθεστώτος Erdogan, να έχει κινητοποιηθεί ώστε όλη η αναθεωρητική ατζέντα που είχε βάλει στο τραπέζι ο Τούρκος πρόεδρος και η επίσημη αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και η επιθετική εναντίον των ελληνικών νησιών και της Θράκης ρητορική του, να καταγραφούν στην Έκθεση της Κομισιόν και να τύχουν της αυστηρής αποδοκιμασίας της Ε.Ε.

Στην Αθήνα είναι προφανές ότι έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός για το ορατό πλέον ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό την στιγμή που οι βαλκανικές χώρες με την καθοδήγηση της Βιέννης και του Βερολίνου συζητούν πρόσθετα μέτρα για σφράγισμα των συνόρων με την Ελλάδα. Ο κ. M. Cavusoglu δεν έχει τίποτε να συζητήσει ή να υποσχεθεί στον Ν. Κοτζιά για το ζήτημα αυτό, καθώς είναι ο ίδιος ο Erdogan που έχει απειλήσει ανοικτά ότι χωρίς την κατάργηση των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες, η συμφωνία με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό θα είναι νεκρή.

Προβληματισμό για το ταξίδι στην Αττάλεια είχε εκφραστεί από διάφορους κύκλους και στην Λευκωσία, καθώς θα έδινε την εντύπωση της «παράλληλης» Τετραμερούς, οπού ενώ στην Ελβετία οι κ. Αναστασιάδης και Akinci θα συζητούν το Εδαφικό (που για την ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά είναι η προϋπόθεση για να περάσουμε στην επόμενη φάση με την συζήτηση των Εγγυήσεων), παράλληλα στην Αττάλεια θα εμφανίζονταν οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας να έχουν ανοίξει το Κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, αλλοιώνοντας έτσι την διαδικασία, προσαρμόζοντας την, έστω και ατύπως στην πάγια τουρκική απαίτηση για Τετραμερή Διάσκεψη και για παζάρι του Εδαφικού με το θέμα των Εγγυήσεων.

Όλα αυτά, καθώς και ο προβληματισμός που υπήρξε και στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την σκοπιμότητα μιας τέτοιας συνάντησης, οδήγησαν τελικά στην ματαίωσή της. Εκτός και εάν η ματαίωση αυτής της επίσκεψης του κ. Κοτζιά στην Αττάλεια, έγινε επειδή υπήρξε η μεγάλη αλλαγή στις ΗΠΑ και το ελληνικό ΥΠΕΞ αναμένει να πάρει τα σχετικά μηνύματα...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]