Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Νίκη Τραμπ και με διαφορά»!


Τα αποτελέσματα της περίφημης δημοσκόπησης Daybreak, που διενεργεί (σε βάθος χρόνου) το πανεπιστήμιο της νότιας Καλιφόρνιας και η οποία το 2012 είχε προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια την επικράτηση του Μπαράκ Ομπάμα

Από τη Μυρτώ Μπούτση

T ον Ντόναλντ Τραμπ και με σημαντική μάλιστα πλειοψηφία «βλέπει» ως νικητή των εκλογών της Τρίτης η περίφημη δημοσκόπηση Daybreak, που διενεργείται από το Κέντρο Οικονομικής και Κοινωνικής Ερευνας του πανεπιστημίου της νότιας Καλιφόρνιας (USC) σε συνεργασία με την εφημερίδα «Los Angeles Times».
Η δημοσκόπηση ακολουθεί μια πρωτοποριακή μέθοδο καταγραφής, η οποία είχε προβλέψει με εξαιρετική ακρίβεια το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2012 (τότε έδωσε προβάδισμα 3,32% στον Ομπάμα, ο οποίος κέρδισε τελικά με 3,85%). Η ίδια δημοσκόπηση, που παρακολουθεί σε βάθος χρόνου και σταθερά ανά εβδομάδα τις απαντήσεις 3.000 ψηφοφόρων από τον Ιούλιο έως σήμερα, έχει δείξει μάλιστα ότι στο διάστημα αυτό ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος βρέθηκε μπροστά από τη Χίλαρι Κλίντον για πολύ μεγαλύτερες περιόδους απ’ ό,τι τον ήθελαν οι συμβατικές δημοσκοπήσεις.

Η πρόθεση ψήφου

Η πρόσφατη καταγραφή στις 2 Νοεμβρίου, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, τον έβγαλε νικητή με 47,8%, έναντι 42,4% της Κλίντον. Οι δημοσκόποι δεν ζητούν από τους ερωτηθέντες να απαντήσουν με ένα «ναι» ή με ένα «όχι», αλλά σε ποσοστό επί τοις εκατό, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, καταγράφει καλύτερα την αμφιταλάντευση στην ψήφο έως την τελευταία στιγμή. Με βάση, λοιπόν, τα αποτελέσματα, η δημοφιλία του Τραμπ ανέβηκε σημαντικά μετά το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, όπως και της Κλίντον μετά το Συνέδριο των Δημοκρατικών.

Και παρουσίασε πτώση μετά το δεύτερο ντιμπέιτ στις 9 Οκτωβρίου, για να ανέβει ξανά το τελευταίο διάστημα, πιθανώς εξαιτίας της αρνητικής δημοσιότητας που έλαβε η αντίπαλός του λόγω των διαρροών της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της. Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος εμφανίζεται να προηγείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με σαφώς μεγαλύτερο (και σταθερό) προβάδισμα στους ψηφοφόρους άνω των 65 ετών. Εμφανίζεται, επίσης, περισσότερο δημοφιλής στους ψηφοφόρους μέσου και κατώτατου μορφωτικού επιπέδου, ενώ στους αποφοίτους πανεπιστημίου προηγείται με σημαντική διαφορά 51,2% έναντι 38,1% η Χίλαρι Κλίντον.

Καθαρό είναι και το προβάδισμα της υποψηφίου των Δημοκρατικών στους Αφροαμερικανούς και τους Λατίνους ψηφοφόρους, ενώ ο Τραμπ «πιάνει» τον μέσο λευκό ψηφοφόρο. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που και εισοδηματικά η Κλίντον επικρατεί στα χαμηλότερα εισοδήματα κάτω των 35.000 δολαρίων τον χρόνο (σημαντικό μέρος των οποίων αποτελούνται από οικογένειες Αφροαμερικανών και Λατίνων), ενώ ο Τραμπ σε εκείνους με μεσαίο (35.000-75.000 δολάρια τον χρόνο) και μεγάλο εισόδημα (άνω των 75.000 δολαρίων ετησίως).

Αναμενόμενος είναι και ο διαχωρισμός της ψήφου ανά φύλο, με τη Χίλαρι Κλίντον να προηγείται στις γυναίκες ψηφοφόρους με ποσοστό 49,2%, έναντι 40,7% του αντιπάλου της, και τον Ντόναλντ Τραμπ στους άνδρες ψηφοφόρους με 55,1%, έναντι 35,3%!

Η παράσταση νίκης

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σε ένα δεύτερο βασικό ερώτημα της δημοσκόπησης, σχετικά με τον υποψήφιο εκείνον που η πλειοψηφία θεωρεί ότι θα κερδίσει (παράσταση νίκης), τα πρωτεία έχει η Χίλαρι Κλίντον, με συντριπτικό μάλιστα ποσοστό 54,2%, έναντι 41,3% του Τραμπ! Και παρότι η πρόθεση ψήφου δίνει πολύ διαφορετική εικόνα, οι δημοσκόποι προειδοποιούν ότι κάποιες φορές η παράσταση νίκης είναι εκείνη που βγαίνει «προφητική». Νικήτρια, μάλιστα, «βλέπουν» τη Χίλαρι όλες οι ηλικιακές ομάδες ψηφοφόρων, όπως και αυτές με βάση το φύλο, την εκπαίδευση και το εισόδημα, ενώ η μεγαλύτερη αμφιταλάντευση παρατηρείται μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων.
Τέλος, στο βασικό ερώτημα σχετικά με την προσέλευση στην κάλπη, και οι δύο πλευρές εμφανίζουν αρκετά μεγάλη συσπείρωση, με τους υποστηρικτές του Τραμπ να προηγούνται πάντως με 85,7%, έναντι 84,2% των υποστηρικτών της Κλίντον.

Μεγάλο προβάδισμα στους πολιτικά ανέντακτους

Πιο ενθουσιώδεις είναι οι ψηφοφόροι του Ντόναλντ Τραμπ για τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, σε σχέση με τους υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον. Δημοσκόπηση της εφημερίδας «Washington Post» και του ABC News δείχνει πως, μετά την απόφαση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση με τα e-mails της Χίλαρι Κλίντον, μόνο το 43% των Δημοκρατικών δηλώνει «πολύ ενθουσιασμένο» μαζί της, σε αντίθεση με ποσοστό 53% των Ρεπουμπλικάνων. Η δημοσκόπηση δίνει μικρό προβάδισμα μίας μονάδας στον Ντόναλντ Τραμπ, με ποσοστό 46% έναντι 45% της Κλίντον, προβλέποντας πως η αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε ντέρμπι.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη αξία έχει και ακόμη ένα στοιχείο από την ίδια δημοσκόπηση. Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως διατηρεί σημαντικό προβάδισμα 18 μονάδων στους ανένταχτους πολιτικά ψηφοφόρους. Σε αυτή την ομάδα προηγείται δηλαδή με 53%, έναντι 28% της Δημοκρατικής υποψηφίου. Να σημειωθεί πως αυτή η προτίμηση προς το πρόσωπο του Τραμπ από τους μη ενταγμένους στα δύο μεγάλα κόμματα είναι μεγαλύτερη από τα αντίστοιχα ποσοστά που είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Τέλος, η Χίλαρι Κλίντον φέρεται ότι συγκεντρώνει την προτίμηση των ψηφοφόρων που ψήφισαν πρόωρα, σε ποσοστό 54% (έναντι 41% του Τραμπ), όμως ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος προηγείται με 50% (έναντι 39%) μεταξύ εκείνων που σκοπεύουν να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]