Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κυνηγώντας… τις σκιές των εχθρών


Του Γιάννη Σιδέρη

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα διεξήχθη το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο μετά τον ανασχηματισμό, καθώς ο πρωθυπουργός βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με τον καρατομηθέντα Νίκο Φίλη.  

Η συζήτηση διήρκησε περίπου τρεις ώρες, χρόνος εξαιρετικά μεγάλος για συνεδρίαση κομματικού οργάνου, έστω κι αν σε αυτό μετέχει η αφρόκρεμα των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τρέχουσας επικαιρότητας, η αξιολόγηση, η διαπραγμάτευση, η επίσκεψη Ομπάμα και το ΕΣΡ. Με περιπαικτική διάθεση στέλεχος της Κουμουνδούρου μας είπε «Δυστυχώς για σας, και ευτυχώς για μας, δεν συζητήθηκε το θέμα που περιμένατε» – δηλ. το θέμα Φίλη. Ήταν σαν δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα.

Όσον αφορά το ΕΣΡ, αποφασίστηκε να αναμένουν με το βλέμμα στραμμένο στην Πέμπτη, στη διάσκεψη των προέδρων. Εκτιμούν ότι το ευνοϊκό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, δυσχεραίνει, καθότι απομονώνει, τη ΝΔ. Παρόλα αυτά δηλώνουν πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη συναίνεσης!

Αντιπολίτευση… στην αντιπολίτευση

Έχει γούστο η μνημονιακή πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ. Αποστέλλοντας στο πυρ το εξώτερον το κραυγαλέο αντιμνημονιακό παρελθόν του, κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιχειρεί να αποτύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, ώστε να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Θέλει η χώρα να σέρνεται, ώστε να δικαιωθεί η ίδια η ΝΔ, και να βρει ταυτόχρονα δικαιολογία για να εφαρμόσει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και περικοπών, το τέταρτο μνημόνιο!» (προφανώς οι υπουργοί που νομοθετούν και διαπραγματεύονται, μετέχουν στον «πρωινό καφέ» της ΝΔ!).

Κατά την κυβέρνηση το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει: Οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις (που τώρα… δεν γίνονται), ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα (τώρα δεν γίνονται απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα  για να προληφθούν νέοι με ελαστικές μορφές εργασίας  και εξευτελιστικές αποδοχές των 100 - 400 ευρώ τα μήνα), ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας (προφανώς αυτής που μπήκε στο Υπερταμείο και είναι προς  πώληση), διαιώνιση της ανοχής απέναντι στο σύστημα διαπλοκής (ενώ η κυβέρνηση δεν επιχείρησε να φέρε τη δική της…).

Bloomberg

Πριν καταγγείλουμε… ομού μετά της κυβέρνησης, με δριμύτητα τη ΝΔ, η οποία δυσχεραίνει τον δρόμο προς την οικονομική απελευθέρωση της χώρας, υπενθυμίζουμε ότι το Bloomberg έγραψε πως αποτελεί πλήγμα στην πολιτική του Αλέξη Τσίπρα - αλλά και στο ενδεχόμενο παραμονής του στην εξουσία  -  το Eurogroup της 7/11, καθώς «κατέπνιξε» τις ελληνικές ελπίδες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έστειλαν το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - στο οποίο μετ’ επιτάσεως αναφέρεται ο πρωθυπουργός - ούτε στον παρόντα χρόνο.

Εξηγούσε δε την αιτία της δυστοκίας: «Με τις κυβερνήσεις να είναι αποφασισμένες να μην επιτρέψουν η Ελλάδα να βρεθεί στο επίκεντρο των προεκλογικών εκστρατειών στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία το επόμενο έτος, η στάση τους σημαίνει ότι το αίτημα δεν θα συζητηθεί μέχρι τον Οκτώβριο (2017) το νωρίτερο».

Δεν αποτελεί εκλαΐκευση και απλοποίηση των προβλημάτων, να υπενθυμίσουμε τη λαϊκή ρήση «όπως έστρωσες θα κοιμηθείς», αλλά εδώ και 20 μήνες είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση όντως επείγεται και δεν θυμίζει… διαφήμιση του Jack Daniel’s, όπου αντί για φελλούς, οι υπουργοί πετούν κατηγορίες και παράπονα κατά των δανειστών - εξαίρεση ο Σκουρλέτης για να επιβεβαιώσει τον κανόνα. Χάθηκε τόσος πολύτιμος και δυνάμει παραγωγικός χρόνος, που η κυβερνητική αγωνία θυμίζει τον τίτλο του έργου του Μαρσέλ Προυστ, «αναζητώντας τον χαμένο χρόνο».    

Ο χρόνος που χάθηκε είναι αμείλικτος και επιφέρει αμείλικτα προβλήματα. Δεδομένου ότι τα προβλήματα της κοινωνίας είναι πραγματικά (και για να θυμηθούμε οικείες λέξεις «απεχθή» και «επαχθή»), το να κυνηγά η κυβέρνηση σκιές εχθρών να τους τα φορτώσει, θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με το κυνήγι των ανεμόμυλων στο μυθιστόρημα του Θερβάντες.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση θα τα υποστεί η ίδια.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]