Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μαξίμου: Όλα μαύρα για το χρέος από Ευρώπη και ΗΠΑ…


Δεν είναι καλά τα νέα για το Μέγαρο Μαξίμου που έχει αναγάγει σε ύψιστο στόχο του την επίτευξη «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ή στη χειρότερη περίπτωση, «ρύθμισης» που θα επιτρέπει την αποπληρωμή του με προνομιακούς όρους και σημαντική χρονική επέκταση των ωριμάνσεων, καθώς ολοένα και περισσότεροι συντάσσονται με τη θέση Σόιμπλε, ότι για μια τουλάχιστον δεκαετία, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα…

Τελευταίο κρούσμα ήταν ο ίδιος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ που αποδέχεται πλέον και επίσημα τη σκληρή γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μετάθεση της συζήτησης, λαμβάνοντας αποστάσεις από τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα κακά μαντάτα στέλνει στην Αθήνα και σε μια κυβέρνηση που πυροβόλησε τα πόδια της στο θέμα των αδειών για τα τηλεοπτικά κανάλια, η «Wall Street Journal». «Είμαι μάλλον στο πλευρό του Σόιμπλε, παρά της [διευθύντριας του ΔΝΤ] Λαγκάρντ», η οποία έχει ζητήσει να επιλυθεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατό.

Η απάντηση στο ότι το ελληνικό χρέος άγγιξε το 180% του ΑΕΠ, ο Ρέγκλινγκ απαντά ότι δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία αφού οι τόκοι που πληρώνονται κάθε χρόνο «είναι 1%», χάρη στα χαμηλότοκα δάνεια στήριξης που έχουν προσφέρει οι Ευρωπαίοι εταίροι της Αθήνας, όροι που είναι καλύτεροι από αυτούς που απολαμβάνουν η Γαλλία ή/και το Βέλγιο, σε μια απόδειξη της αλληλεγγύης της Ευρωζώνης στην Ελλάδα (μόνο που κυβερνητικοί αξιωματούχοι αυτό δεν το αποδέχονται αποκαλώντας τους δανειστές τους, με αυτούς τους όρους, ως «τοκογλύφους»).

Πρόκειται για τελειωτικό πλήγμα στην ελληνική πλευρά που επιδιώκει την ένταξη στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE: quantitative easing) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κυρίως όμως για να έχει να παρουσιάσει ένα επίτευγμα στον ελληνικό λαό, ως αποτέλεσμα της «σκληρής διαπραγμάτευσης».

Το πρόβλημα είναι πως δεν αντιλαμβάνονται ότι κανείς δεν θα τους προσφέρει τέτοιο «δώρο» διότι κανείς δεν επιθυμεί να χάσει τα χρήματά του, αφού συνεχίζει την παρανοϊκή κατ’ αποκλειστικότητα προσήλωση στη φορομπηχτική πολιτική, αρνούμενοι να αντιληφθούν ότι αυτό έχει ημερομηνία λήξης.

Η πολιτική της κυβέρνησης στην υλοποίηση του «προγράμματος» ακολουθεί την αναλογία 97% φόροι και μόλις 3% περικοπή δαπανών και αυτό το τελευταίο με ερωτηματικό, οπότε εάν προσθέσει κανείς στην εξίσωση και τον πολιτικό παράγοντα στις χώρες-δανειστές, π.χ. στη Γερμανία όπου έρχονται εκλογές, εξάγει εύκολα το συμπέρασμα… όχι όμως και η ελληνική κυβέρνηση.

Και από τις ΗΠΑ όμως τα μηνύματα είναι αποκαρδιωτικά για την κυβέρνηση, αφού ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, δήλωσε ότι ο Ομπάμα δεν θα μεσολαβήσει για ένα νέο οικονομικό διακανονισμό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ξεκαθάρισε ότι θα ζητήσει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που είναι καλές για την μακροπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Σα να μην έφτανε αυτό και η Κριστίν Λαγκάρντ τραβάει το χαλάκι κάτω από τα πόδια του Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής της στάσης του ΔΝΤ στο θέμα του ελληνικού χρέους και να προσχωρήσει και αυτή στη γραμμή Σόιμπλε, δηλαδή να υπογραμμίζει ότι απαιτείται ρύθμιση του χρέους, όταν όμως ανακύψει το πρόβλημα και αφού η Αθήνα έχει αντιληφθεί τα στοιχειώδη που δεν αντιλαμβάνεται.

Δεν πρόκειται να μας ελαφρύνουν το χρέος για να παίζουν οι πολιτικοί, φορτώνοντας το Δημόσιο και τις πλάτες φορολογουμένων και δανειστών με δημοσίους υπαλλήλους. Επειδή όμως το Μέγαρο Μαξίμου ΔΕΝ καταλαβαίνει, όλα δείχνουν ότι αποφάσισαν να τους τελειώσουν…

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]