Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκική φρεγάτα εναντίον ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα


Σε μια πρωτοφανή πρόκληση η Τουρκία αμφισβήτησε εμπράκτως την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου παρενοχλώντας με πολεμικό πλοίο τις επιστημονικές έρευνες του σκάφους RV Med Surveyor.

Η πρόκληση αυτή επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική από την Αθήνα, καθώς το σκάφος αποχώρησε από την περιοχή πριν ολοκληρώσει πλήρως τις έρευνες του, με την Άγκυρα να δημιουργεί τετελεσμένα σε μια κρίσιμη περιοχή όπως αυτή του Καστελόριζου και της Ρόδου

Μια πρόκληση που συνέπεσε με τις συνεχείς και επίμονες δηλώσεις Erdogan με τις οποίες αμφισβητεί το εδαφικό status quo της ευρύτερης περιοχής και έρχεται εμπράκτως να επιβεβαιώσει την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας την οποία μάλιστα επιχειρεί να επιβάλλει με de facto ενέργειες όπως η συγκεκριμένη.

Τα ερευνητικό σκάφος RV Med Surveyor είχε ζητήσει από τις ελληνικές αρχές την άδεια για την διενέργεια επιστημονικών ερευνών σε περιοχή που εκτείνεται νότια του Καστελόριζου μέχρι και δυτικά της Ρόδου.

Οι ελληνικές αρχές και ο αρμόδιος Σταθμός του Ηρακλείου εξέδωσαν την NAVWARN 502/16 στις 21 Οκτωβρίου οπού ανήγγειλαν την διεξαγωγή των επιστημονικών ερευνών από το συγκεκριμένο σκάφος χωρίς να καθορίζεται η ημερομηνία λήξης των ερευνών («μέχρι νεωτέρας» ανέφερε η NAVWARN)

Όμως ήδη την επόμενη ημέρα και ενώ το σκάφος βρισκόταν σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, παρενοχλήθηκε από τουρκικό πολεμικό σκάφος, την φρεγάτα “Geliboglu”, ο κυβερνήτης της οποίας μάλιστα ζήτησε από τον καπετάνιο του ερευνητικού σκάφους να αποχωρήσει ισχυριζόμενος ότι δεν έχει έγκυρη άδεια για έρευνες στην περιοχή που αποτελεί μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και συνεπώς για την συνέχιση των εργασιών του θα έπρεπε να απευθυνθεί στις τουρκικές αρχές.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]