Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καμία συμφωνία για ΑΟΖ, λέει τώρα το Κάιρο


Διαψεύδονται πλέον από Αιγυπτιακές πηγές οι πληροφορίες της εφημερίδας Al Ahram (OnLine έκδοση) ότι η Αθήνα και το Κάιρο βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την χάραξη μιας γραμμής θαλασσίων συνόρων και εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) με την Αθήνα.

Όπως ανέφεραμε προχθές, αναδημοσιεύοντας εμπιστευτικό τηλεγράφημα της πρεσβείας μας στο Κάϊρο, η αιγυπτιακή ηγεσία τελικά πείσθηκε να θέσει σαν προτεραιότητα τα δικά της γνωστά υποθαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου και ν’ αφήσει για αργότερα τις έρευνες που θα προχωρούσαν από κοινού με Ελλάδα και Κύπρο.

Μετά από αυτό, δεν υπάρχει προοπτική οριοθέτησης της ΑΟΖ κατά την τριμερή διάσκεψη κορυφής Ελλάδος – Αιγύπτου – Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο την προσεχή Τρίτη και για την οποία μεταβαίνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η τελευταία συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ φιλικές συναντήσεις είχαν γίνει και στη διάρκεια τη Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη.

Γιατί υπαναχώρησε η Αίγυπτος

Σημαντικό ρόλο στην απόφασή της να μην προχωρήσει τώρα στην υπογραφή μιας συνθήκης αναγνώρισης της ΑΟΖ ανάμεσα στις δυο χώρες, φέρεται να έπαιξαν οι απόψεις που εξέφρασε τόσο το Αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το Εσωτερικών.

Το πρώτο, φέρεται να έχει προειδοποιήσει τον Πρόεδρο Αλ Σίσι ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις με την Τουρκία καθώς και από φιλικές χώρες της Αιγύπτου στην Αραβική χερσόνησο, που στηρίζουν τις γενικότερες πολιτικές της Άγκυρας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Εξάλλου, και η Αμερικάνικη πολιτική στο ζήτημα δεν υπήρξε θετική, καθώς θεωρεί ότι η παρόμοια απόφαση, θα προκαλέσει εντονότερη ένταση στην περιοχή.

Ταυτοχρόνως, το Κάιρο δεν έχει επιλύσει ένα σοβαρό ζήτημα στις σχέσεις του με το Ισραήλ που το εξανάγκασε να ακυρώσει τη συμφωνία για μεταφορά Ισραηλινών υδρογονανθράκων στην Αίγυπτο για μετατροπή τους σε  υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) καθώς η κρατική εταιρία της Αιγύπτου ζητά σαν προαπαιτούμενο να τις χαριστεί χρέος πολλών εκατομμυρίων ευρώ που χρωστά στο Ισραήλ. Αυτό σημαίνει, ότι η επιδιωκόμενη τετραμερής συνεργασία αντιμετωπίζει δυσχέρειες κι αυτό κάνει την Αίγυπτο να μην βιάζεται  παρά την ανακάλυψη του νέου Αιγυπτιακού κοιτάσματος φυσικού αερίου, Ζορ, στη Μεσόγειο, κοντά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των τριών χωρών, που αρχικά οδήγησε σε σκέψεις συμφωνίας για την ΑΟΖ.

Οι Αιγύπτιοι διπλωμάτες και ο ΥΠΕΞ Sameh Soukri, υποστηρίζουν ότι το Κάιρο αντιμετωπίζει δύο σημαντικά ζητήματα στις διεθνείς σχέσεις του που ζητούν άμεση λύση. Το ένα με την Ιταλία και το δεύτερο με τη Ρωσία. Το πρόβλημα με την Ιταλία αφορά στην υπόθεση του Giulio Regeni, ενός Ιταλού ερευνητή που δολοφονήθηκε άγρια ​​στο Κάιρο, και την αποτυχία των αρχών για τον εντοπισμό των ενόχων, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για την αστυνομία. Εξ αυτού, εδώ και μήνες οι δυο χώρες έχουν ανακαλέσει τους πρέσβεις τους.

Τα προβλήματα με τη Ρωσία δημιουργήθηκαν από την κατάρριψη ενός Metrojet που συνετρίβη στο Σινά με πάνω από 200 Ρώσους τουρίστες, τον περασμένο Οκτώβριο και η Μόσχα μίλησε για «τρομοκρατία» κάτι που το Κάιρο αποφεύγει να παραδεχθεί. Ένα νέο επεισόδιο έντασης προκλήθηκε από την απαγόρευση αγοράς ρωσικού σταριού από την Αίγυπτο εξαιτίας μιας ασθένειας που το έπληξε. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση Σίσι –Πούτιν στην Κίνα, τα πράγματα δείχνουν να καλυτερεύουν.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Η Αίγυπτος ζητά ένα μεγάλο δάνειο από το ΔΝΤ. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που χειρίζονται το θέμα λένε ότι η εξασφάλιση του δανείου του ΔΝΤ, θα απαιτήσει οικονομική βοήθεια για να ξεκινήσει η διαδικασία της υποτίμησης του νομίσματος. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο το 2013, έχουν υποσχεθεί βοήθεια, αλλά οι διπλωμάτες συμφωνούν πως η οποιαδήποτε βοήθεια θα περιλαμβάνει το στοιχείο του δούναι και λαβείν. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι δυο χώρες είναι σύμμαχοι της Τουρκίας στην περιοχή και ειδικότερα στη Συρία.

Εσωτερικές ανάγκες…

Το εσωτερικό έχει τις δικές του δυσκολίες. Γιατί η Μουσουλμανική Αδελφότητα εξακολουθεί να δρα και να βρίσκεται παρούσα, με ή χωρίς μανδύα, σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις της Αιγύπτου, στηριζόμενη σταθερά από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο Ερντογάν έδωσε συνέντευξη στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Rotana Khalijiya, και δεν παρέλειψε -παρά την επισήμως «διαλλακτική στάση του» προς την Αίγυπτο- να περιγράψει την επανάσταση της 30η Ιουνίου ως «στρατιωτικό πραξικόπημα». Και συνέχισε λέγοντας «Ο Πρόεδρος Morsy, ο οποίος εξελέγη από το 52%, είναι στη φυλακή. Πολλοί από τους φίλους του έχουν φυλακιστεί. Κάποιοι από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί. Αν αυτοί οι άνθρωποι απελευθερωθούν, μπορούμε να αρχίσουμε την εξομάλυνση των σχέσεων. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον αιγυπτιακό λαό. Έχουμε ιστορικούς δεσμούς μεταξύ μας», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι τα σχόλια του Ερντογάν δεν συνάδουν με οποιαδήποτε υποτιθέμενη τουρκική προσπάθεια στη βελτίωση των σχέσεων με την Αίγυπτο.

Όμως με τη συνεχιζόμενη επιδότηση δραστηριότητα των στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την παροχή ασύλου σε στελέχη της και τους εμπρηστικούς λόγους κατά του Σίσι, η Άγκυρα παραμένει πόλος για τους Αιγύπτιους ισλαμιστές που ασκούν εξαιρετικά σημαντική πίεση στην κυβέρνηση και τις πολιτικές της, όπως λόγου χάρη οι καταγγελίες για «ξεπούλημα» των εθνικών συμφερόντων της χώρας στην… Ελλάδα!

Αυτές οι πιέσεις μαζί με την αύξηση της εγχώριας τρομοκρατίας στο Σινά και στην Κεντρική Αίγυπτο, υποχρέωσαν πιθανώς τον Αλ Σίσι να κάνει ένα βήμα πίσω και να μην προχωρήσει στη συμφωνία για την ΑΟΖ.

Υπάρχει κι άλλο μέτωπο;

Εκτός όμως της Αιγύπτου, υπήρχαν πληροφορίες ότι η πιθανότητα η τριμερής να οδηγηθεί στη σύναψη μιας συμφωνίας για την Ελληνo-Αιγυπτιακή ΑΟΖ  είχαν προκαλέσει προβληματισμό, αν όχι δυσφορία, στη Λευκωσία.

Κυπριακές πολιτικές πηγές διερωτώντουσαν την εβδομάδα που πέρασε  «πόσο σκόπιμο θα ήταν να υπάρξει αυτή η συμφωνία σε μια στιγμή που όλα δείχνουν ότι πλησιάζουμε σε μια συμφωνία για το Κυπριακό;». Ο συνομιλητής μας, απέφυγε να μας υποδείξει την πηγή αυτών των ανησυχιών λέγοντας πως «δεν επηρεάζει τις όποιες αποφάσεις» αλλά και μόνον η σκέψη, γεννά ερωτηματικά κατά πόσον η Λευκωσία θα ήταν ευτυχής με την όποια συμφωνία τη δεδομένη στιγμή.

Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα την προσεχή Τρίτη, 9 Οκτωβρίου παραμένει όμως να φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα κατά πόσον η Αθήνα και το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών έλαβαν ένα μάθημα χειρισμού «εθνικών θεμάτων» από τους Αιγύπτιους ομολόγους τους καθώς λειτούργησαν με απόλυτη προτεραιότητα τις πραγματικές ανάγκες και ισορροπίες της χώρας τους.

Το Κάιρο θα εμφανίσει την τριμερή, για μια ακόμη φορά, σαν απάντηση προς την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν χωρίς να δώσει ανταλλάγματα σε οποιοδήποτε επίπεδο για τη στενή στήριξη της Αθήνας, ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς έχει μετατραπεί σε «κυματοθραύστη» των ευρωπαϊκών αρνητικών κριτικών, σε σχέση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Σίσι.

Απέναντι στην Αίγυπτο η Αθήνα διαθέτει σωρεία «όπλων». Το ερώτημα είναι ποιος και με τι τρόπο θα τα χρησιμοποιήσει προκειμένου να λυθεί το σημαντικό, για εμάς, ζήτημα της ΑΟΖ…

Γιάννης Δημητριάδης
Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]