Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κι όμως υπάρχουν οι πλουτοπαραγωγικές… τα διακυβεύματα


Σε παλαιότερο άρθρο μας αναφερθήκαμε στις ομοιότητες των δύο γεωπολιτικών παιγνίων της Σινικής Θάλασσας και της Μεσογείου*. Το διακύβευμα στη Σινική θάλασσα είναι κυρίως 3 συγκεκριμένες πλουτοπαραγωγικές πηγές, ήτοι: οι υδρογονάνθρακες, οι σπάνιες γαίες και η αλιεία. Σε εκείνο το άρθρο έγινε κατανοητό πως – παρά τις διαφορές στις δυο περιπτώσεις – η Τουρκία μέσω του δόγματος αναθεωρητισμού (αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) προσπαθεί να μετατραπεί σε «Κίνα» της Μεσογείου. Έτσι, σιγά-σιγά η Τουρκία μετατρέπεται σε «ταραχοποιό στοιχείο» για την περιοχή. Σε βαρίδι…

Γράφει ο Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων


Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από πλευράς Ερντογάν. Η ομιλία Ερντογάν βρίσκεται μέσα στα πλαίσια του αναθεωρητισμού και του νεο-Οθωμανισμού. Ταυτόχρονα όπως είχαμε καταδείξει σε άλλο άρθρο** από το 2001 είχε αναγνωρισθεί το γεγονός πως από τη στιγμή που μία περιοχή αποκτά την ιδιότητα του resource potential (εν δυνάμει πλουτοπαραγωγική) τότε αυτόματα η περιοχή ίσως μετατραπεί σε εστία συγκρούσεων (resource wars).

Η συνθήκη (treaty) και κάθε συνθήκη ή συμφωνία (agreement) όπως πχ. η μυστική συμφωνία Sykes-Picot, δεν είναι το διακύβευμα (stake) ενός παιγνίου. Οι συνθήκες και οι συμφωνίες αποτελούν το μέσο για τον έλεγχο-διαχείριση του διακυβεύματος…

Ας είμαστε ξεκάθαροι: το διακύβευμα στο παίγνιο του νεοθωμανισμού είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και πιο συγκεκριμένα οι υδρογονάνθρακες (για τους οποίους τώρα ξαφνικά στην Ελλάδα, «κάποιοι» ανακάλυψαν πως τελικά υπάρχουν…).

Σήμερα, μετά από 100 χρόνια από τη συμφωνία Sykes-Picot και τις Συνθήκες Λωζάννης και Σεβρών, διαφαίνεται πως η περιοχή αποκτά ενεργειακό ενδιαφέρον. Δύο κρίσιμοι παράγοντες είναι το παγκόσμιο δημογραφικό, και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που επιτρέπουν την εκμετάλλευση κοιτασμάτων τα οποία υπήρχαν αλλά μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν λόγω βάθους να εκμεταλλευθούν.

Το ερώτημα είναι: διαθέτουμε ικανό πολιτικό στελεχικό προσωπικό το οποίο να σκέφτεται με τη μεγάλη εικόνα στο μυαλό του; Να σκέφτεται με ενεργειακούς όρους και αντιλήψεις «παγκοσμιότητας» και όχι με νοοτροπία κοινοτάρχη της δεκαετίας του 1950 προσκολλημένο στις ιδεοληψίες του; Αν όχι, τότε μπλέξαμε άσχημα…

Υ.Γ. Στο παρελθόν είχαμε αναφερθεί στην ενεργειακή μυστική συμφωνία Sykes-Picot σε χρόνο ανύποπτο***

Ο χάρτης της μυστικής συμφωνίας Sykes-Picot δημοσιεύθηκε στα 1916 (έξι χρόνια πριν την Μικρασιατική Καταστροφή και εφτά χρόνια πριν τη Συμφωνία της Λωζάννης)****.

Ας υπενθυμίσουμε πως οι New York Times είχαν αναφερθεί στη συγκεκριμένη μυστική συμφωνία το Μάιο του 2016 (δύο μήνες πριν το «πραξικόπημα») με τον πολύ ενδιαφέροντα τίτλο «Θα μπορούσαν διαφορετικά σύνορα να είχαν σώσει τη Μέση Ανατολή;»:

Υπομνήσεις:

* http://www.defence-point.gr/news/?p=156084
** http://www.defence-point.gr/news/?p=123111
*** http://www.defence-point.gr/news/?p=144686
**** Σε πιο καθαρή του μορφή βρίσκεται εδώ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]