Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Όπλο» του Αλέξη Τσίπρα είναι τα λάθη των δανειστών… Αλλά γιατί δεν τα εκμεταλλεύεται;


Του Μιχάλη Ιγνατίου

Είχαν σχεδόν πείσει ότι όλα ήταν έτοιμα και ότι στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το περασμένο Σαββατοκύριακο, θα ξεκινούσε η διαδικασία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σ’ αυτή την προσπάθεια συμμετείχαν, όπως πάντα, και δημοσιογράφοι, που έγραφαν για συζητήσεις και αποφάσεις.
Δεν έγινε τίποτα απ’ όλα αυτά, και είναι η εύκολη δικαιολογία ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε μπλόκαρε κάθε συζήτηση, η οποία έτσι και αλλιώς θα κατέληγε σε αδιέξοδο.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να βλέπει το δέντρο. Εγκλωβισμένη στην αδιέξοδη πολιτική της, δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει τους «φίλους» και τους «εχθρούς» της στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει ότι έχει φίλους στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και αυτοί είναι οι «κακοί και ανάλγητοι» του ΔΝΤ, όπως τους χαρακτηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος θα το πίστευε… Οτι οι σκληροί δανειστές του Ταμείου θα έσυραν τον χορό της ελάφρυνσης και θα έδιναν τέτοια λυσσώδη μάχη για να επιβληθεί η διευθέτηση για το χρέος. Και δεν πρόκειται για σύγκρουση για τα μάτια του κόσμου. Είναι πραγματικός πόλεμος, όπως διαπιστώσαμε στη διάρκεια της συνόδου.

Ο κ. Σόιμπλε πάλεψε με νύχια και με δόντια να επιβάλει τη θέση του ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση του χρέους τα επόμενα δέκα χρόνια. Αλλά η κ. Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της έχουν εντελώς αντίθετη άποψη και ταυτίζονται πλήρως με την ελληνική κυβέρνηση. Μόνο που η τελευταία δεν έχει το θάρρος, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, να αδράξει την ευκαιρία και να χρησιμοποιήσει τους κακούς δανειστές. Τρέμει ότι θα ταυτιστεί μαζί τους. Και δεν είναι το μόνο σημείο στο οποίο το ΔΝΤ υποστηρίζει τα ελληνικά συμφέροντα. Ο κ. Τόμσεν ζητά μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% από το 3,5% που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι. Και τι σημαίνει αυτό; Τεράστια βοήθεια στην Ελλάδα.

Η τέχνη της πολιτικής είναι η εκμετάλλευση των λαθών των αντιπάλων σου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εντοπίζουμε δειλία για να μην παρεξηγηθεί η κομματική πελατεία… Ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει το θάρρος, αφού έχει αλλάξει εντελώς την πολιτική του στο θέμα των Μνημονίων, να κάνει το επιπλέον βήμα που απαιτείται για να εξέλθει η χώρα της κρίσης. Η άγρια φορολογία των πολιτών δεν είναι η λύση. Μάλλον είναι η εύκολη λύση, και θα εισπράξει τον λογαριασμό στις κάλπες. Για να επιτύχει ο στόχος της ελάφρυνσης πρέπει να συνεργατσεί με τους “ανάλγητους” του ΔΝΤ. Δεν έχει άλλη επιλογή. Όπως και για τη διόρθωση του δικού του λάθους για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%…

Υστερόγραφο: Γιατί τόση φασαρία για τα τηλεφωνήματα του Μπ. Κλίντον και του Μπ. Ομπάμα στον Αλ. Τσίπρα τον Ιούλιο του 2015; Η Αμερική ήθελε να αποτρέψει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, για να μην επηρεαστεί η οικονομία της…

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]