Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ορίστηκε η διοίκηση του "κατοχικού ταμείου"


Ένας Γάλλος, ένας Ισπανός και οι τρεις «δικοί μας»

Ενας πρώην στενός συνεργάτης της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, ένας Ισπανός και ένας Ελληνας που έχουν εργαστεί σε θέσεις «κλειδιά» στο ΔΝΤ, μια σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ένας πανεπιστημιακός που έχει επίσης δραστηριοποιηθεί πολιτικά από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τη σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Ο διορισμός τους με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αποτελούσε προαπαιτούμενο για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πλέον η κυβέρνηση καλείται να επισπεύσει για να στελεχωθεί και το διοικητικό συμβούλιο του Υπερταμείου (που θα λειτουργεί υπό τη στενή επιτήρηση του Εποπτικού Συμβουλίου) και ο νέος φορέας να αρχίσει τη λειτουργία του πριν από το τέλος του έτους, όπως απαίτησε προχθές το Eurogroup.
Η πεντάδα του Εποπτικού Συμβουλίου αποτελείται από τους:

1. Ζακ Λε Παπ (πρόεδρος): Ο Γάλλος τεχνοκράτης ήταν υποδιευθυντής του γραφείου της νυν επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη θητεία της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας και νωρίτερα σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Μεταφορών. Εχει βρεθεί σε υψηλόβαθμες θέσεις τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα στη Γαλλία.

2. Νταβίντ Βεγκάρα: Ο Ισπανός καθηγητής Οικονομικών και πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεως Θαπατέρο (2004-2009) και αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Δυτικού Ημισφαιρίου του ΔΝΤ (2010-2012).

3. Γιώργος Ταβλάς: Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος και καθηγητής του πανεπιστημίου του Λέστερ, έχει εργαστεί για περισσότερο από μία δεκαετία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ έχει συνεργαστεί ως σύμβουλος και με την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΟΣΑ.

4. Ολγα Χαρίτου: Οικονομολόγος με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά και πολυετή θητεία ως στέλεχος της Alpha Bank, από το 2010 είναι ιδιοκτήτρια της εταιρίας ΟΜΙΚΡΟΝ Συμβουλευτική. Σύζυγος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, έχει φιλοξενήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο σπίτι της στην Αίγινα.

5. Γιώργος Σταμπουλής: Λέκτορας στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ., υπήρξε υπεύθυνος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεσσαλία και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές.

Στο Υπερταμείο μεταβιβάζονται όλες οι κρατικές επιχειρήσεις και τα κρατικά ακίνητα. Μέχρι στιγμής έχει συμφωνηθεί η μεταβίβαση των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛ.ΤΑ., ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ. Οι συμμετοχές στις ΔΕΚΟ θα μεταφερθούν στην υπό ίδρυση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε. (ΕΔΗΣ Α.Ε.), ενώ θυγατρική του Υπερταμείου θα είναι και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Ο τρίτος βραχίονας είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ο τέταρτος το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]