Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Τσάμικο ήρθε για να μείνει


Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην αλβανική Βουλή
Θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι περιουσιών το χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Ντίτμιρ Μπουσάτι

Γράφει ο Άγγελος Αθανασόπουλος

Ως «εθνικό θέμα, που αφορά όλους τους Αλβανούς παντού όπου κι αν ζουν» χαρακτήρισε το Τσάμικο ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντίτμιρ Μπουσάτι, μιλώντας σε μία τεταμένη συζήτηση στο Κοινοβούλιο της χώρας. Ο κ. Μπουσάτι επανέλαβε ότι το Τσάμικο δεν είναι απλώς θέμα περιουσιών, αλλά θέμα «ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών» και ζήτησε «να διαχωριστεί οριστικά η ατομική ευθύνη για την οποία έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια από τη συλλογική ευθύνη».

Λίγες ημέρες μετά από την επίσκεψη του Προέδρου της αλβανικής Βουλής Ιλίρ Μέτα στην Αθήνα, όπου κατεβλήθη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι έπειτα από τις αποκαλύψεις ότι οι δύο χώρες έχουν στείλει non paper στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί των διμερών τους συνομιλιών στα οποία έχει αναφερθεί και το Τσάμικο, το θερμόμετρο στα Τίρανα ανέβηκε. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το θέμα των Τσάμηδων είναι από τα κυρίαρχα στην εσωτερική πολιτική ατζέντα – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ελληνοαλβανικές θέσεις.

Ο κ. Μπουσάτι ανέλαβε να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης στα όσα είχε πει νωρίτερα επί του θέματος ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα. «Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος που μας διαδέχθηκε», είπε ο κ. Μπερίσα, «λέει στους Έλληνες ότι δεν υπάρχει Τσάμικο. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν υπάρχει Τσάμικο, δεν μπορεί κανείς να πατήσει πάνω στο αίμα των Τσάμηδων. Τα προβλήματα με τους γείτονες είναι σήμερα πιο σοβαρά από ό,τι στο παρελθόν» πρόσθεσε σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο.

Ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε σκληρός και στην απάντησή του άνοιξε όλη την ατζέντα των διμερών σχέσεων. «Χωρίς την άρση του νόμου του εμπολέμου από πλευράς Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Τσάμικου» είπε ο κ. Μπουσάτι. «Είναι απαράδεκτο ο νόμος του εμπολέμου να μην έχει ακόμη αρθεί από την ελληνική πλευρά» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το Σύμφωνο Φιλίας δεν επαρκεί για την επίλυση του Τσάμικου.

Σε ό,τι δε αφορά στην υπόθεση της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, έπειτα από την αποστολή των non papers Μπουσάτι και Νίκου Κοτζιά, ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος να επιλυθεί αυτό το θέμα διότι πρόκειται για έλληνες υπηκόους». Ο κ. Μπουσάτι μάλιστα προσέφερε τη διαβεβαίωση ότι καμία χώρα της ΕΕ, ούτε η Ελλάδα, δεν πρόκειται να προβάλλει κανένα βέτο στην πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων λόγω της αντιπαράθεσης για το Τσάμικο.

Το κόμμα PDIU των Τσάμηδων και ο Πρόεδρός του Σπετίμ Ιντρίζι πάντως έχουν ανεβάσει πολύ επικίνδυνα τους τόνους στο εσωτερικό της Αλβανίας. Ο κ. Ιντρίζι επετέθη κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης στον Πρόεδρο της Βουλής Ιλίρ Μέτα, κατηγορώντας τον ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα αγνόησε το ψήφισμα του αλβανικού Κοινοβουλίου για το Τσάμικο. Απείλησε μάλιστα ότι θα αντισταθεί με κάθε μέσο στη δημιουργία στρατιωτικών κοιμητηρίων για τους έλληνες πεσόντες στην Αλβανία αν αγνοηθεί το Τσάμικο, φορτίζοντας την ατμόσφαιρα. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο κ. Μέτα, όντας πιο έμπειρος πολιτικός, δεν απέρριψε την ύπαρξη ζητήματος Τσάμηδων, απλά επέλεξε να το εντάξει στο ευρύτερο πλαίσιο των «δύσκολων» ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]