Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι τουρκικές παραβιάσεις και η αλλαγή θέσης του ΝΑΤΟ…


Η αλλαγή στάσης του ΝΑΤΟ είναι προάγγελος σοβαρών εξελίξεων στο Αιγαίο...
Οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως η Ελλάδα είναι τραγικά μόνη με μία κυβέρνηση που σωπαίνει ακόμη και στις μεγαλύτερες απειλές κατά της ακεραιότητας της χώρας

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Σε παλαιότερη τοποθέτηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, την περίοδο κατά την οποία είχε καταρριφθεί από την Τουρκία το ρωσικό μαχητικό στη Συρία και σε ερώτηση σχετική με τις τουρκικές παραβιάσεις και την εν γένει προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, είχε καταστεί σαφές πως τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο «είναι ειδική περίπτωση».
Ένα σχεδόν χρόνο μετά, φαίνεται πως αυτή η ΝΑΤΟϊκή θέση έχει αλλάξει προς το πολύ χειρότερο για την Ελλάδα. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από ερώτηση της κυρίας Εύας Καϊλή προς τον αναπληρωτή γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Σίι, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την Ευρωπαϊκή Άμυνα που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κυρία Καϊλή έθεσε στον αξιωματούχο του ΝΑΤΟ το θέμα των παραβιάσεων σε όλη την έκταση της ελληνικής χωρικής θάλασσας από τουρκικά υποβρύχια, ρωτώντας
«αν ανησυχεί το ΝΑΤΟ για τη συνεχή και κλιμακούμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία που αποτελεί χώρα - μέλος της Συμμαχίας, η οποία προχωρά σε κατάφορες παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, που δημιουργούν κλιμάκωση και ενδεχόμενη αστάθεια στην περιοχή, ενώ υπάρχουν ήδη πολεμικές επιχειρήσεις στα βόρεια της Λιβύης και στα ανοιχτά της Συρίας, με έντονη παρουσία του ΝΑΤΟ, που φαίνεται να αγνοεί η γειτονική μας χώρα».
Η απάντηση του αναπληρωτή γ.γ. του ΝΑΤΟ ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική ως προς τις πραγματικές διαθέσεις αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας από την πλευρά της ευρωατλαντικής συμμαχίας.
Στην απάντησή του ο κ. Σίι, τόνισε ότι
«το ΝΑΤΟ, διατηρώντας δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στοχεύει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και στη συμβολή του στην παρακολούθηση των επιχειρήσεων της FRONTEX και δεν αναμένεται να αποχωρήσει σύντομα από το Αιγαίο και τα ελληνικά σύνορα».
Και η απάντηση αυτή είναι αποκαλυπτική, αφού προδίδει το μηδενικό ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ προς την επικίνδυνη κλιμάκωση που υλοποιείται στο Αιγαίο από την Τουρκία. Ο κ. Σίι κατέστησε απολύτως σαφές πως το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται μόνο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης(!) και θα παραμείνει στο Αιγαίο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ότι απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση της κυρίας Καϊλή, αποκαλύπτει και μια σαφέστατη υποχώρηση ως προς την αναγνώριση από την πλευρά του ΝΑΤΟ των ελληνοτουρκικών συνόρων επί του Αιγαίου, τα οποία αποδεδειγμένα παραβιάζονται αλλά και αμφισβητούνται -σε καθημερινή βάση- ευθέως από την πλευρά της Τουρκίας. Όμως, το ΝΑΤΟ φαίνεται πως είτε δεν αναγνωρίζει τις παραβιάσεις ως παραβιάσεις, είτε δεν χαρακτηρίζει ως προκλήσεις και επικίνδυνη κλιμάκωση τις τουρκικές ενέργειες, είτε πως δεν ενδιαφέρεται για τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο εις βάρος της Ελλάδας, δηλαδή δεν ενδιαφέρεται να παρέμβει υπέρ μιας χώρας μέλου του, επειδή υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα του ίδιου του ΝΑΤΟ στην περιοχή...

Αυτή ακριβώς η ΝΑΤΟϊκή αλλαγή στάσης, παράλληλα με τις λίαν πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, θέτουν μείζον ζήτημα για την ασφάλεια και την ελληνική εθνική κυριαρχία επί του Αιγαίου η οποία έχει μεταβληθεί σε «ζωτικό χώρο» από τον Ερντογάν ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς άνοιξε με τον πλέον επίσημο τρόπο –μέσω της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λοζάνης- ζήτημα υφαρπαγής και τουρκοποίησης ενός σημαντικού τμήματος του ελληνικού Αιγαίου. Το ότι το ΝΑΤΟ δεν σχολίασε την τουρκική επιθετικότητα, αλλά και –κυρίως- το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν απάντησε σε υψηλότατους τόνους -όπως θα έπρεπε, αφού διακυβεύεται η ελληνικότητα του Αιγαίου- στον τούρκο πρόεδρο, αλλά επέλεξε να ακολουθήσει την «πεπατημένη» περί αναφορών του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς να προχωρήσει άμεσα σε καταγγελίες σε διεθνή φόρα αλλά και σε μέτρα επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δημιουργούν μια γκρίζα ατμόσφαιρα ως προς τις διαθέσεις υποστήριξης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, αλλά και ως προς την πολιτική βούληση της παρούσας κυβέρνησης να υπερασπίσει (όπως οφείλει με βάση το Σύνταγμα) με απόλυτη επάρκεια την ελληνική εθνική κυριαρχία και την ελληνικότητα του Αιγαίου.

Η αλλαγή στάσης του ΝΑΤΟ, το οποίο πλέον αδιαφορεί και αποφεύγει να απαντήσει (έστω και με "δελφικούς χρησμούς") στα καταγεγραμμένα σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και –κυρίως- η ουσιαστική ανυπαρξία ουσιαστικής τοποθέτησης - απάντησης στην τουρκική προκλητικότητα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης των κ.κ. Τσίπρα – Καμμένου, θέτουν ένα ουσιώδες ερώτημα: Θέλει η σημερινή κυβέρνηση να υπερασπιστεί το Αιγαίο και τη χώρα; Ναι ή όχι; 

Στα όσα συμβαίνουν, είτε με τις πράξεις είτε με τις παραλείψεις της η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου φαίνεται να αποφεύγει να αντιμετωπίσει –ως οφείλει- να υπερασπιστεί τη χώρα, αρκείται σε λεκτικά επιχειρήματα – πυροτεχνήματα, σε πομφόλυγες και διάφορα συνθηματικά τσιτάτα, δεν προχωρά σε καμία ενέργεια κατάδειξης προθέσεων έναντι οιουδήποτε αμφισβητεί την ελληνικότητα του Αιγαίου αλλά αρκείται στο να επιδεικνύει την ισχύ της μόνο προς τους γηγενείς Έλληνες πολίτες. 
Ίσως κάποιος σύμβουλος των κυβερνώντων θα πρέπει να τους ενημερώσει ποια είναι τα επίχειρα της εθνικής προδοσίας… Για να ξέρουν προς τα που βαδίζουν…, αφού είναι γνωστές τόσο οι ιδεοληψίες που τους διακατέχουν όσο και η αίσθησή τους περί θαλασσίων συνόρων…



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]