Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο hotspot της Μόριας

Τις πληγές τους μετράνε στη Λέσβο μετά τα χθεσινά επεισόδια στο hot spot της Μόριας, μεγάλο μέρος του οποίου έχει μετατραπεί σε αποκαΐδια, με αποτέλεσμα πολλοί από τους 5.700 μετανάστες να μείνουν στο δρόμο. Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στην Αθήναγια την λήψη μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ενώ υπάρχουν σκέψεις να ναυλωθεί ακόμα και πλοίο ως προσωρινός καταυλισμός.

Χθες, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε εντός και εκτός του καταυλισμού της Μόριας, έθεσε σε συναγερμό τους πυροσβέστες που έδωσαν μάχη με τις φλόγες για να διασώσουν όσα καταλύματα φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών ήταν δυνατό.

Αιτία για τα επεισόδια, που ξεκίνησαν χθες, περίπου στις 7 το απόγευμα, με φωτιές και αλληλοεπιθέσεις διαφόρων εθνοτήτων (είναι χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο φιλοξενίας που μετετράπη σε κέντρο κράτησης διέμεναν 88 εθνικότητες), φέρεται να είναι φήμη που κυκλοφόρησε για ομαδικές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ όλη μέρα μαίνονταν οι συγκρούσεις μέσα κι έξω από το χοτ σποτ. Άνθρωποι από διάφορες εθνικές ομάδες προσφύγων και μεταναστών που δεν ξέρουν εδώ και μήνες τι θα κάνουν αφού παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί συγκρούονταν και έκαιγαν ο ένας τις σκηνές του άλλου μαζί με όλα του τα υπάρχοντα. Κάποια στιγμή οι φωτιές εξαπλώθηκαν κι έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν, κι όλα αυτά μέχρι τις 7 περίπου το απόγευμα που η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη.

Οι φωτιές επεκτάθηκαν, καίγοντας εκατοντάδες μικρές και μεγάλες σκηνές. Μαζί με αυτές και τα υπάρχοντα των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτές,. Μάνες με μωρά στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι, παιδιά και άνδρες που έτρεξαν να φύγουν από τη φωτιά με ό,τι ρούχα φορούσαν. Πολλοί από αυτούς ξυπόλητοι.

Οι Άραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι Αφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη. Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντας τους πίσω. Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.

Περίπου τα μεσάνυχτα οι φωτιές έσβησαν και η πρώτη καταγραφή των ζημιών λέει πως καταστράφηκε περίπου το 60% των εγκαταστάσεων. Όσοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξαναμπήκαν μέσα στο χοτ σποτ δεν βρήκαν παρά μόνο τους σκελετούς των σκηνών τους κάρβουνα, στάχτες και λάσπες από τα νερά της πυροσβεστικής.

Σύσκεψη για λήψη μέτρων

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη έγινε σύσκεψη στην Αθήνα όπου συζητήθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο, μετά τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια και την πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος του χοτ σποτ της Μόριας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Γιαννέλλης δήλωσε πως για την αντιμετώπιση της κρίσης, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Αιγαίου Θ.Δρίτσα και Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, προτείνεται να ναυλωθεί πλοίο το οποίο θα μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως καταυλισμός κυρίως οικογενειών κι αυτό μέχρι να επαναλειτουργήσει πλήρως το χοτ σποτ. Επίσης, θα μεταβούν στη Λέσβο άμεσα δυο διμοιρίες ΜΑΤ.

Σε σύσκεψη αυτή τη στιγμή συζητιούνται επιπλέον λύσεις ανακούφισης τόσο της Λέσβου όσο και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται ροές μεταναστών και προσφύγων που στη συνέχεια εγκλωβίζονται.


Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Αιγαίου Θ.Δρίτσα και Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, προτείνεται να ναυλωθεί πλοίο το οποίο θα μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως καταυλισμός κυρίως οικογενειών κι αυτό μέχρι να επαναλειτουργήσει πλήρως το χοτ σποτ."
    Αυτοί οι "κύριοι" θα λύσουν το πρόβλημα;! Αυτοί για το μόνο που είναι ικανοί είναι η καταστροφή του Ελληνικού λαού και να αμπελοφιλολογούν καλοπερνώντας!
    Χαίρομαι που η αντίδραση ξεκινά από τους εξαπατημένους ψηφοφόρους τους. Εύχομαι να είναι αυτοί που θα τους κυνηγήσουν και να πάψουν επιτέλους να ψηφίζουν με εμμονικό τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]