Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Κομισιόν «αδειάζει» την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις προσφύγων από τη Γερμανία

«Αδειάζει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ελληνική κυβέρνηση σχετικά το ενδεχόμενο επανέναρξης των επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη προς τη χώρα μας.

Μία ημέρα μετά την πολύκροτη δήλωση του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ότι μπορεί να υπάρξουν νέες επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι στόχος των Βρυξελλών είναι επιστροφή της Ελλάδας στα στάνταρ του συστήματος του Δουβλίνου, που ορίζει ότι η χώρα εισόδου είναι σχεδόν πάντα αυτή που θα πρέπει να διεκπεραιώνει το αίτημα ασύλου.

Η εκπρόσωπος είπε ότι σύντομα θα υπάρξει σχετική έκθεση προόδου σχετικά με το κατά πόσον η χώρα μας έχει υλοποιήσει τις βελτιώσεις που χρειάζονται. Υπενθυμίζεται ότι οι επαναπροωθήσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα έχουν «παγώσει» εδώ και περίπου πέντε χρόνια, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι υποδομές φιλοξενίας και το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα είναι ανεπαρκή με συνέπεια να παραβιάζονται τα δικαιώματα των αιτούντων.

Η κ. Μπερτό παραδέχτηκε ότι επί του παρόντος η Κομισιόν εξετάζει την αναμόρφωση του Δουβλίνου ΙΙΙ - κάτι που επισήμανε στην απάντησή του προς τον κ. ντε Μεζιέρ ο Γιάννης Μουζάλας - όμως υπογράμμισε ότι έως ότου να μεταρρυθμιστεί το ισχύον σύστημα η Ελλάδα οφείλει να τηρεί τα στάνταρ για υποδοχή, καταγραφή και φιλοξενία των προσφύγων.

«Έχουμε ένα σύστημα που αφορά τις αιτήσεις για άσυλο, και αυτό είναι το Δουβλίνο», προσέθεσε η εκπρόσωπος.

Απαντώντας στο δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Μουζάλας, δηλαδή ότι στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες που περιμένουν να μετεγκατασταθούν σε ευρωπαϊκές χώρες με βάση τις αποφάσεις της ίδιας της Κομισιόν, η κ. Μπερτό ουσιαστικά διαχώρισε τα δύο θέματα, λέγοντας ότι οι μετεγκαταστάσεις δεν αναιρούν το στόχο για επιστροφή της Ελλάδας στους κανόνες του Δουβλίνου ΙΙΙ.

«Το ζήτημα είναι να επαναφέρουμε την Ελλάδα στα στάνταρ του Δουβλίνου» επέμεινε η εκπρόσωπος. Διευκρίνισε ότι μολονότι το πρόγραμμα των μετεγκαταστάσεων αποσκοπεί στην «ελάφρυνση του βάρους» που έχει επωμιστεί η Ελλάδα, η βούληση της Επιτροπής είναι να υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα όπου τα αιτήματα για άσυλο θα εξετάζονται στη χώρα εισόδου του κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη στην Ε.Ε.

«Μετά θα γίνονται μετεγκαταστάσεις», συμπλήρωσε.

Στην απάντησή του προς τον κ. ντε Μεζιέρ, ο έλληνας υπουργός ουσιαστικά κατηγόρησε τους εταίρους ότι καθυστερούν αδικαιολόγητα στη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σε αυτό το μέτωπο, όπου η Κομισιόν έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά της με τους αργούς ρυθμούς δημιουργίας θέσεων, η κ. Μπερτό δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες συνεχώς «ενθαρρύνουν» τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Τέλος, η κ. Μπερτό δεν απέκλεισε το γενικό ενδεχόμενο επιβολής ποινών σε χώρες που αρνούνται να δεχτούν τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, αν και το σχετικό ερώτημα αφορούσε την άρνηση της Βουλγαρίας να δεχτεί πίσω ανθρώπους που μπήκαν στην Ε.Ε μέσω του εδάφους της.

Όπως εξήγησε, το σύστημα του Δουβλίνου είναι νόμος της Ε.Ε. και συνεπώς όλα τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται με τα συμφωνηθέντα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]