Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μαύρο στην οθόνη δεν είναι νομιμότητα. Είναι ολοκληρωτισμός

Του Σάκη Μουμτζή

Η φιέστα έληξε. Μάθαμε τους νικητές. Αλαφούζος, Καλογρίτσας, Κυριακού, Μαρινάκης. Καμία σημασία δεν έχουν τα ονόματα, καθώς υπάρχει μακρύς δρόμος μέχρι να φανούν στην πράξη τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Αυτά που μένουν από την όλη διαδικασία είναι δύο γεγονότα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση: Ο περιορισμός των αδειών σε 4 και η εξευτελιστική και πρωτόγνωρη διαδικασία της αδειοδότησης.

Φαίνεται πως η συγκυβέρνηση ήθελε να ταπεινώσει τους μηντιάρχες πουλώντας την εικόνα τους με τις αποσκευές και τα στρώματα στο φθονερό πόπολο.Κάποιοι, σεβόμενοι την προσωπική τους τιμή και αξιοπρέπεια έστειλαν στενούς συνεργάτες τους. Άλλοι έκριναν πως η παρουσία τους εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα τους και ξεπέρασαν τις όποιες αναστολές είχαν και υπέστησαν αυτήν την ταπείνωση.Το ποιοι προσήλθαν αυτοπροσώπως και ποιοι δι΄εκπροσώπων δεν ήταν τυχαίο. Όπως επίσης είναι ερευνητέον αν οι συνθήκες εγκλεισμού αγγίζουν τα όρια της κράτησης και ως εκ τούτου της παραβίασης συγκεκριμένων ατομικών δικαιωμάτων. Να σημειώσω δε, πως αν δεν προσήρχοντο καθόλου, καταγγέλλοντας την διαδικασία, θα έχαναν το δικαίωμα προσφυγής στην Δικαιοσύνη, καθώς δεν θα τους αναγνωριζόταν έννομο συμφέρον.

Αλλά το βασικότερο γεγονός είναι πως συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον περιορισμό των αδειών σε 4, έπληξε το δικαίωμα της επιλογής του τηλεθεατή. Είναι αυτονόητο πως οι 8 ή οι 10 άδειες θα διεύρυναν τις δυνατότητες του για ενημέρωση και ψυχαγωγία, κάτι που δεν μπορεί να να μην γνώριζαν οι εμπνευστές του όλου σχεδιασμού. Προφανώς η προτεραιότητα τους ήταν ο ασφυκτικός έλεγχος του χώρου των ΜΜΕ από την κυβέρνηση. Γιατί, δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως υπάρχουν και τα 3 κρατικά κανάλια οι ενημερωτικές εκπομπές των οποίων θυμίζουν τις σκοτεινότερες- προ του 1989- μέρες.

Βέβαια τα δύσκολα για την συγκυβέρνηση τώρα αρχίζουν, καθώς υπάρχουν πολλές νομικές και άλλες εκκρεμότητες που κανένας δεν γνωρίζει ακόμα τις πολιτικές επιπτώσεις τους.Το βασικότερο ζήτημα είναι, τι θα γίνει με τα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν. Η κυβερνητική εκπρόσωπος ήταν σαφής. Θα κλείσουν. Μάλιστα, κατά τρόπο υποκριτικό, τόνισε πως αυτό θα γίνει εν ονόματι της νομιμότητας.

Αγνοεί φαίνεται πως η νομιμότητα στα δημοκρατικά πολιτεύματα δεν ορίζεται από τις επιθυμίες των εκάστοτε κυβερνήσεων, αλλά από την προσήλωση τους στις αρχές της ελεύθερης διακίνησης των απόψεων, του πλουραλισμού και της τήρησης του Συντάγματος. Αυτή είναι η νομιμότητα που αντιστρατεύεται την «νομιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ. Και για την νομιμότητα –χωρίς εισαγωγικά- θα δοθεί η μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), από αυτούς που θεωρούν πως ο διαγωνισμός ήταν νομικά διάτρητος.

Βέβαια για την Αριστερά, που η καταστατική αντίληψη της για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι χρησιμοθηρική, όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία, καθώς το πρωτεύον είναι η επίτευξη των στόχων με κάθε τρόπο. Η μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτεία της στην Δικαιοσύνη, στην Δημόσια Τάξη, στην Παιδεία, φανερώνει πως δεν υπάρχουν νομικοί φραγμοί και ηθικές αναστολές. Τα πάντα είναι πολιτική, στην οποία υποτάσσονται δημοκρατικές αρχές και συνταγματικά δικαιώματα.

Λογική συνέπεια όλων των παραπάνω, είναι η κατάπτυστη δήλωση της κυβερνητικού εκπροσώπου για το «μαύρο» στα κανάλια. Η φυσικότητα και ο κυνισμός με τον οποίο το είπε δείχνει πόσο ποτισμένη είναι με την αντίληψη του ολοκληρωτισμού. Πόσο υποτάσσει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της εργασίας, της πληροφόρησης, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, στον πολιτικό στόχο του κόμματος της για τον έλεγχο του χώρου των ΜΜΕ.

Υ.Γ. Η εμπλοκή «σεσημασμένου» δικηγόρου από την υπόθεση Κοσκωτά, στις διαδικασίες αδειοδότησης –και μάλιστα ως εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου-προκαλεί εντύπωση και σχολιάζεται δυσμενώς μόνον από αυτούς που πίστεψαν τον μύθο του «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς». Για όσους δεν «φάγαμε» αυτό το παραμύθι ήταν κάτι το φυσιολογικό και το αναμενόμενο.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]