Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφορίων αλλά με τι στελέχη;

Στα σχέδια του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου είναι ως γνωστόν η δημιουργία μιας Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά είναι μεγάλη και ατελείωτη, αλλά το δεδομένο είναι ότι ο ΥΕΘΑ ανήκει σ΄ αυτούς που έχουν πειστεί προ πολλού ότι είναι απολύτως αναγκαία η δημιουργία “χακί” Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Πως όμως θα δημιουργηθεί μια τέτοια Υπηρεσία, όταν πολλά από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία είναι “έτοιμα” για να την στελεχώσουν -λόγω της θητείας τους στην ΕΥΠ- “σκορπάνε” στους “τέσσερις ανέμους” με την αιτιολογία ότι “πρέπει ν’ ασκήσουν διοίκηση”;

Προσκολλημένοι στο “γράμμα του νόμου” που ήταν πιθανόν πολύ καλός σε προηγούμενες δεκαετίες, βλέπουμε το δέντρο και “χάνουμε” το δάσος! Αν αποφασίσουμε ότι πρέπει να ιδρυθεί η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών αυτή θα πρέπει να στελεχωθεί από αξιωματικούς που γνωρίζουν το αντικείμενο. Καλώς ή κακώς αρκετοί απ΄ αυτούς βρίσκονται σε βαθμούς που απαιτούν “χρόνο διοίκησης”. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους για να ασκήσουν διοίκηση σε κάποιο τάγμα. Γιατί σύμφωνα με το γράμμα του νόμου τα καθήκοντα που ασκούν τώρα στην ΕΥΠ δεν λογίζονται ως χρόνος διοίκησης.

Σύμφωνα με το άρθρο 91 του Ν. 3883/10 κάποιοι από τους αξιωματικούς που υπηρετούν σήμερα στην ΕΥΠ και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 5 έως 11 του 2439/96.

Στο άρθρο 6 παρ.3 του ν. 2439/96 έχει γίνει τροποποίηση το 2002 με την οποία προβλέπεται πιο ευνοϊκή μεταχείριση για τα στελέχη του ΠΝ που υπηρετούν στην ΕΥΠ.

Αναφέρει το άρθρο:
"Άρθρο 6 παρ.3: Οι θέσεις διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, που αναφέρονται στις παραγράφους 10 έως και 35 του παρόντος άρθρου, προσδιορίζονται από τα Ανώτατα κατά Κλάδο Συμβούλια. Αν αυτές δεν επαρκούν για τη δοκιμασία σ` αυτές των αξιωματικών, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (Σ.Α.Γ.Ε.), μπορεί με πρόταση του Ανώτατου Συμβουλίου του οικείου Κλάδου, να ορίσει και άλλες θέσεις στις οποίες ασκείται διοίκηση για απόκτηση, εν όλω ή εν μέρει, του προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας.
Οι αποφάσεις των Ανώτατων κατά Κλάδο Συμβουλίων και του Σ.Α.Γ.Ε., που προσδιορίζουν ή ορίζουν τις θέσεις διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
“Ο χρόνος υπηρεσίας των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.ΥΠ.), λογίζεται ως χρόνος διοίκησης αντίστοιχης στο βαθμό τους μόνο, για όσους απαιτείται άσκηση διοίκησης εφόσον εκτελούν καθήκοντα διοικητή μονάδας ή ως χρόνος ειδικής υπηρεσίας μόνο για όσους δεν προβλέπεται άσκηση διοίκησης, με την προϋπόθεση ότι εκτελούν καθήκοντα διευθυντή ή υποδιευθυντή διεύθυνσης στην Ε. Υ.Π.. Ειδικά για τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού ο χρόνος υπηρεσίας στην Ε.ΥΠ. λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας σε ανώτερα κλιμάκια διοίκησης”.
Μια πρόταση που θα έπρεπε να εξεταστεί και να περάσει με κάποια τροπολογία είναι να διαμορφωθεί το συγκεκριμένο άρθρο έτσι ώστε να αφορά όλα τα στελέχη των ΕΔ κι όχι μόνο αυτά του Πολεμικού Ναυτικού.
Θα μπορούσε να διαμορφωθεί το συγκεκριμένο άρθρο ως εξής:
“Ο χρόνος υπηρεσίας των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.ΥΠ.), λογίζεται εξ΄ολοκλήρου ως χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας αντίστοιχης στο βαθμό τους”.
Ο τομέας των πληροφοριών είτε πρόκειται για την ΕΥΠ, είτε πρόκειται για την Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών που έχει στο μυαλό του ο Καμμένος, δεν μπορεί να λειτουργεί με τις προϋποθέσεις και τους κανόνες που ισχύουν σε άλλους τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Προφανώς και δεν μπορεί κανένας να θεωρεί δεδομένο το “αμετάθετο” και είναι επίσης δεδομένο ότι σε τέτοιου είδους υπηρεσίες η αξιοκρατία στην αξιολόγηση όσων τις στελεχώνουν πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητη.

Από την άλλη όμως δεν υπάρχει τόσο μεγάλη δεξαμενή στελεχών που να μας δίνει την δυνατότητα να “χάνουμε” κόσμο απλά και μόνο επειδή πρέπει να κάνει τον διοικητή τάγματος.
Η συνέχεια και η διατήρηση όσων “χτίζονται” με δυσκολία στον τομέα των πληροφοριών είναι κάτι που πρέπει να διαφυλάσσεται.
Στη παρούσα φάση στην ΕΥΠ από την οποία -θέλοντας και μη- θα προκύψει ο πυρήνας των στελεχών που θα επανδρώσουν την Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών που οραματίζεται ο Καμμένος.

Πάρις Καρβουνόπουλος
Πηγή Militaire



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]