Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διπλές εκλογές με... αναλογική;

Το σενάριο με το οποίο εργάζεται ο Αλέξης Τσίπρας

To βασικό σενάριο με το οποίο εργάζεται ο πρωθυπουργός προβλέπει ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις άδειες, κάποια ρύθμιση για το χρέος, ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι, μίνι έξοδο στις αγορές την άνοιξη, συμβουλευτικό δημοψήφισμα, απόπειρα πρόκλησης εσωκομματικής κρίσης στη Ν.Δ. με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και κάλπες το 2018. Από το Μαξίμου ψιθυρίζεται ότι για το χρέος έχουν εξασφαλίσει τη στήριξη των Αμερικανών, του Ντράγκι και του Ρέκλινγκ (ESM), ενώ για τους Γερμανούς σημειώνουν ότι η Ελλάδα, λόγω Προσφυγικού, είναι χρήσιμη χώρα σε προεκλογική χρονιά. Η πολιτική, όμως, έχει και ανατροπές. Η πολιτική έχει και λακκούβες. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα όπως τα έχεις σχεδιάσει στο χαρτί.

Ενα λάθος -κρίσιμο λάθος- αρκεί για να έρθει τούμπα η παρτίδα. Και το λάθος από το οποίο κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν οργάνωσε απλώς τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, αλλά -σε αντίθεση με την κυβέρνηση Καραμανλή- αναμείχθηκε σε αυτήν. Το παρασκήνιο βοά για τη σχέση που έχουν αναπτύξει από το 2011 με τον εργολάβο δύο κορυφαίοι υπουργοί. Ισως και γι' αυτό ο Τσίπρας πήρε αποστάσεις από έναν εξ αυτών στην Εκθεση με τόσο εκκωφαντικό τρόπο. Τώρα γίνεται κατανοητό. Τα νώτα του φύλαγε για καλό και για κακό. Οι πρωθυπουργοί πάντα κάνουν θυσίες, όταν -και αν, βεβαίως- απαιτείται να προστατέψουν το κύρος τους.

Οπως ήρθαν τα πράγματα, λοιπόν, ο διαγωνισμός πράγματι σε έναν βαθμό κρίνει την πολιτική τύχη της κυβέρνησης, γι' αυτό και ο Τσίπρας εργάζεται με εναλλακτικό σενάριο εκλογών, που οδηγεί σε διπλή αναμέτρηση τώρα ή στις αρχές του 2017, στα δύο χρόνια διακυβέρνησης. Εάν ο εργολάβος δεν πληρώσει σε ευρώ, αλλά σε βοσκοτόπια, και αν οι υπόλοιποι, αντί να προχωρήσουν σε σύμπραξη, εκμεταλλευτούν το άλλοθι «λαγός» Σαββίδης για να τινάξουν στον αέρα τον διαγωνισμό και να μην πληρώσουν, ο Τσίπρας τούς περιμένει. Θα πάει σε εκλογές με τεχνητή πτώση, με απώλεια κυριαρχίας, αλλά τους περιμένει.

Η εξεταστική για τα δάνεια των τραπεζών ΜΜΕ μετέθεσε τη λήξη των εργασιών της για τις 9 Δεκεμβρίου. Η νέα διοίκηση της Αττικής έχει οδηγία από τον Ντράγκι να βγάλει όλα τα σκάνδαλα, αδιακρίτως προσώπων, στο φως. Οι εκλογές από τις 21 Σεπτεμβρίου μπορεί να γίνουν, σύμφωνα με το Σύνταγμα, με την τρέχουσα κυβέρνηση όχι με υπηρεσιακή.

Σκέφτεστε τι έχει να γίνει, αν ο Τσίπρας στήσει κάλπες με το σύνθημα «εμείς ή αυτοί» και κάτω από το «αυτοί» βάλει τις φωτογραφίες του κυρίου Σταύρου, του κυρίου Γιάννη και των λοιπών καμπαλέρος; Θα είναι μεν δεύτερος, χωρίς αυτοδυναμία ουδενός, και θα πάει σε νέες κάλπες με... απλή αναλογική. Και σε αυτό το σενάριο πρωθυπουργός δεν θα είναι ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος άλλος. Κατά συνέπεια, έχω βάσιμες ελπίδες ότι το σύστημα θα έρθει κάποια στιγμή στα συγκαλά του. Αυτή η σύγκρουση δεν λαβώνει μόνο τον... «παρθένο» Τσίπρα, αλλά τους πάντες.

Μανώλης Κοττάκης
Πηγή "Δημοκρατία"



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]