Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στροφή των ΗΠΑ υπέρ των Κούρδων και κατά της Τουρκίας

Σχέδιο εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας επεξεργάζονται οι ΗΠΑ αδιαφορώντας για Τουρκία

Η αμερικανική κυβέρνηση μελετά σχέδιο απευθείας εφοδιασμού των Κούρδων της Συρίας που μάχονται κατά του ΙΚ, αναφέρει η εφημερίδα New York Times σε κείμενο του δημοσιογράφου Eric Schmitt.

Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί θα πρόκειται για μεγάλη πολιτική στροφή η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει τις εξελίξεις στο πολεμικό πεδίο έναντι των τζιχαντιστών αλλά επίσης θα μπορούσε να κλιμακώσει αρνητικά τις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το εν λόγω σχέδιο έχει συζητηθεί από επιτελείς του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με εντολή του προέδρου Ομπάμα, καθώς αναζητείται τρόπος ταχύτερης εξουδετέρωσης του ΙΚ. Ο Ομπάμα είχε ζητήσει την πραγματοποίηση μια μεγάλης κατά των τζιχαντιστών επίθεσης πριν ο ίδιος εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο. Στόχος της επίθεσης θα είναι η απελευθέρωση της Ράκα, της «πρωτεύουσας» των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία.

Η απόφαση για τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας είναι δύσκολη για τον Ομπάμα καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των εδαφικών και πολιτικών φιλοδοξιών της Τουρκίας και των Κούρδων, αμφοτέρων συμμάχων των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του ΙΚ.

Ο απευθείας εξοπλισμός των Κούρδων, τους οποίους οι Αμερικανοί θεωρούν τους πλέον αποτελεσματικούς κατά των τζιχαντιστών, μαχητές θα ενίσχυε την προσπάθεια κατά της Ράκα. Μια τέτοια ενέργεια όμως θα οξύνει την ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Ομπάμα και Τούρκου ομολόγου του Ερντογάν. ΗΠΑ και Τουρκία διαφωνούν ριζικά για το θέμα των Κούρδων τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τους βασικούς τους αντιπάλους στην περιοχή.

Το αμερικανικό σχέδιο εξοπλισμού των Κούρδων πάντως προέρχεται από το Πεντάγωνο και την Central Command η οποία διευθύνει τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Το σχέδιο προβλέπει την παράδοση ελαφρού οπλισμού, πυρομαχικών και άλλων εφοδίων στους Κούρδους για την εκτέλεση συγκεκριμένων αποστολών, αλλά όχι βαρέων όπλων και ειδικά αντιαρματικών και αντιαεροπορικών όπλων.
Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν πάντως πως το σχέδιο δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί επίσημα και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά.

Η δικαιολογητική σκέψη πίσω από την κατάρτιση του σχεδίου προέρχεται από τον φόβο Αμερικανών στρατιωτικών ότι το χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωση της Ράκα πήγε πίσω με την είσοδο τουρκικών χερσαίων δυνάμεων στην Συρία. Η τουρκική επίθεση διέκοψε ζωτικής σημασίας οδό ανεφοδιασμού των Τούρκων, αλλά επίσης ανέτρεψε τα εδαφικά κέρδη των Κούρδων, οι οποίοι παρά την ενίσχυσή τους από Αμερικανούς συμβούλους ασκούν κριτική στις ΗΠΑ για την συμμαχίας τους με την Τουρκία.

Ο επικεφαλής της Central Command αντιστράτηγος Βότελ είχε δηλώσει: «Δεν ελέγχουμε εμείς, απαραίτητα, το χρονοδιάγραμμα για την επίθεση στη Ράκα». Συνεργάτες του στρατηγού δήλωσαν πως ιδιωτικά έχει εκφράσει μεγαλύτερη ανησυχία για την καθυστέρηση στον αγώνα κατά του ΙΚ, ειδικά αν Τούρκοι και Κούρδοι συνεχίσουν να πολεμούν μεταξύ τους. «Οφείλουμε να διατηρήσουμε τη διεύθυνση του αγώνα και να κατευθύνουμε Τούρκους και Κούρδους επικεντρωμένοι στην προσπάθεια συντριβής του ΙΚ», είχε πει ο Βότελ.

Τα τελευταία δύο χρόνια το Πεντάγωνο είχε διαθέσει ελαφρύ οπλισμό και πυρομαχικά σε ένοπλες ομάδες αποδεκτές από την Τουρκία που μάχονται στην Συρία. Τουλάχιστον 350 εναέριοι ανεφοδιασμοί αυτών έχουν πραγματοποιηθεί.

Όμως λόγω της τουρκικής αντίδρασης δεν διέθεσαν οπλισμό στους Κούρδους. Αναλυτές αναφέρουν ότι η υποστήριξη του Πενταγώνου στους Άραβες της Συρίας αποτελούσε απλώς κάλυψη για την υποστήριξη προς τους Κούρδους η οποία εκφραζόταν κυρίως με αεροπορικές επιδρομές. Ο εξοπλισμός όμως των Κούρδων θα αποτελέσει σημαντική στροφή, πρακτικά και συμβολικά.

«Αν αυτό συμβεί το φύλλο συκής θα πέσει και θα υπάρξουν σοβαρά ζητήματα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας», αναφέρει ο Σονέρ Καγκαπτάι του Ινστιτούτου Μεσανατολικής Πολιτικής.

Πέντε ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί επί του σχεδίου, αλλά δεν έχει προχωρήσει η συζήτηση των όρων καθώς ακόμα το σχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία. Οι ίδιοι πάντως ανέφεραν ανωνύμως πως ο εξοπλισμός των Κούρδων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την συντριβή του ΙΚ στη Μέση Ανατολή.

Ο πρακτικός στόχος είναι οι εξοπλισμένοι από τους Αμερικανούς Κούρδοι να συνεχίσουν να αποτελούν την αιχμή του δόρατος κατά των τζιχαντιστών όπως έκαναν και στη μάχη για την κατάληψη της πόλης Μανμπίζ η οποία αποτελούσε και κέντρο διακίνησης ισλαμιστών μαχητών από και προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Οι Κούρδοι έχασαν πρόσφατα τη βασική τους πηγή προμήθειας οπλισμού, την συριακή κυβέρνηση, μετά την επαναπροσέγγιση Ρωσίας – Τουρκίας και τις συγκρούσεις Κούρδων – δυνάμεων Άσαντ.

Πολιτικά η αμερικανική βοήθεια θα θεραπεύσει τα αρνητικά αισθήματα των Κούρδων έναντι των ΗΠΑ μετά την τουρκική επίθεση στην Συρία. Την προηγούμενη εβδομάδα άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων αφίχθησαν στη βόρεια Συρία και έδρασαν στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων κατά του ΙΚ.

Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε έτοιμος να μετάσχει σε κοινή επιχείρηση με τις ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών στη Ράκα. Ωστόσο οι Αμερικανοί υποβίβασαν το θέμα και ανέφεραν πως ακόμα εξετάζουν τον τρόπο συγκέντρωσης των απαραίτητων για την επιχείρηση χερσαίων δυνάμεων. Κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ οι συμμαχικές δυνάμεις είναι έτοιμες να εξορμήσουν κατά της Μοσούλης.

Αποκλείει η Άγκυρα συμμετοχή σε επιχείρηση κατά του ΙΚ στη Ράκα αν μετέχουν και Κούρδοι

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Τουρκία σε επιχείρηση των δυνάμεων του συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα, σε περίπτωση που συμμετάσχουν σ’ αυτήν και κούρδοι μαχητές.

Ο Ιμραήμ Καλίν δήλωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber πως αποκλείεται οι τουρκικές δυνάμεις να συμμετάσχουν σε επιχείρηση των δυνάμεων του συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα της Συρίας, εφόσον συμμετάσχουν σ’ αυτήν και κούρδοι μαχητές. “Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, δεν υπάρχει ακόμη τίποτε σίγουρο. Η θέση μας είναι κατ’ αρχήν η ίδια που ήταν για τη Μανμπίτζ και την Τζαραμπλούς. Είναι εκτός συζήτησης να πάρουμε μέρος σε μια επιχείρηση στην οποία θα είναι παρόν το PYD/YPG”, δήλωσε ο Καλίν.

Η Τουρκία θεωρεί πως οι κουρδικές δυνάμεις YPG που πολεμούν στη Συρία συνδέονται στενά με τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και θεωρεί τρομοκρατικές αμφότερες τις οργανώσεις.

Προειδοποίηση των ΗΠΑ: Φοβούνται επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων στη νότια Τουρκία

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους πολίτες τους για τον κίνδυνο επιθέσεων στην πόλη Γκαζιαντέπ, στη νότια Τουρκία, στόχος των οποίων μπορεί να είναι μέρη όπου συχνάζουν πολίτες δυτικών χωρών, όπως η αλυσίδα καφετεριών Starbucks.

Σε μήνυμά της, η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες για αστυνομική έρευνα σε σχέση με την παρουσία “πυρήνα τρομοκρατών” στην Γκαζιαντέπ, όπου μια επίθεση αυτοκτονίας που αποδόθηκε στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είχε προκαλέσει τον θάνατο 44 ανθρώπων κατά τη διάρκεια ενός γάμου τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την πρεσβεία, οι διαθέσιμες πληροφορίες αφήνουν υπόνοιες ότι τα εμπορικά κέντρα, τα καφέ Starbucks, οι εγκαταστάσεις της αλυσίδας τουρκικών εστιατορίων Big Chef και άλλα σημεία στα οποία συχνάζουν πολίτες δυτικών χωρών θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στους στόχους. “Παράκληση προς τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην Γκαζιαντέπ να προσέχουν όταν πηγαίνουν στα μέρη αυτά και αν είναι δυνατόν, να τα αποφεύγουν”, διευκρίνισε η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η πόλη Γκαζιαντέπ, που βρίσκεται μόλις 60 χλμ. βόρεια των συριακών συνόρων, έγινε βασικό σημείο διέλευσης για τους Σύρους που διαφεύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο. Οι τουρκικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες για παρουσία του ΙΚ στην πόλη αυτή. Εδώ και ένα χρόνο, η Τουρκία ζει στον ρυθμό των επιθέσεων που άλλοτε αποδίδονται στους τζιχαντιστές του ΙΚ, ενώ άλλοτε την ευθύνη αναλαμβάνουν οι κούρδοι αντάρτες.

Εξάλλου, η τουρκική αστυνομία συνέχισε τις επιδρομές της εναντίον των τζιχαντιστικών κύκλων και συνέλαβε 16 άτομα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν στο ΙΚ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που μετέδωσε το Anadolu, ορισμένοι από τους υπόπτους ετοίμαζαν επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και άλλοι είχαν πολεμήσει στη Συρία.

Πηγή MIgnatiou



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]