Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δήθεν Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ)

Είναι αλήθεια πως είχαμε ακούσει πολλά δυσάρεστα και δεν θέλαμε να τα πιστέψουμε. Είναι όμως και γεγονός πως οι συζητήσεις άμεσα εμπλεκομένων προσώπων, οι οποίες αφορούν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, γίνονται ολοένα και εντονότερες, περί της "εξουσίας του Escobar" και ένα πλήθος καταστάσεων που δεν συνάδουν, τουλάχιστον, σε ακαδημαϊκούς χώρους (έγγραφο παράδειγμα παλαιότερης καταγγελίας στο γραφείο πρωθυπουργού κατατίθεται στο τέλος).

Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος 

Αδυνατώντας να πιστέψουμε ακόμη και όσα ελάχιστα είχαν μέχρι σήμερα δημοσιευθεί στον Τύπο της χώρας, παρατηρούσαμε την αιμορραγία του Πανεπιστημίου της Θράκης, για το οποίο έχει πλέον δοθεί ο χαρακτηρισμός "Δήθεν Πανεπιστήμιο Θράκης", αφού αποτελεί κοινό μυστικό η κατάπτωση του ακαδημαϊκού του επιπέδου, ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν οι αναφορές σε "διοικούσα κάστα".

Όλα αυτά, και ακόμη περισσότερα, ήταν για εμάς κάτι παράλογο. Μέχρις ότου πριν από λίγες ημέρες έφτασε στα χέρια μας ένα Δελτίο Τύπου υπογεγραμμένο από τον καθηγητή (ΔΠΘ) Βασίλη Τσαουσίδη, στο οποίο κατατίθονταν μια σειρά από σοβαρότατες καταγγελίες σχετιζόμενες και με σοβαρά θέματα οικονομικής διαχείρισης.

Ανακοίνωση - Δελτίο Τύπου
Η ανώτατη παιδεία στην Ελλάδα διέρχεται μια κρίση απομόνωσης λόγω της μαζικής φυγής των αξιολογότερων επιστημόνων της. Σε αυτή την επικίνδυνη συγκυρία, επιστήμονες που ενίσχυσαν τα περιφερειακά Πανεπιστήμια από άλλες χώρες ή πόλεις αποχωρούν μαζικά και ενισχύονται οι παράγοντες της τοπικής διαπλοκής. Σε αυτή τη συγκυρία, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο προσπαθεί να ισορροπήσει και να διαμορφώσει τη νέα φυσιογνωμία του με διαδικασίες επίπονες και ενίοτε πέρα από τα ακαδημαϊκά πλαίσια.

Την ώρα που
- συνάδελφοι τιμωρούνται με κράτηση του μισθού τους επειδή διαφώνησαν στη γενική συνέλευση του τμήματός τους σε σχέση με το αν η συμμετοχή του Πρύτανη σε θεσμικά όργανα ή σώματα συνιστά ασυμβίβαστο
- συνάδελφοι στοχοποιούνται στα θεσμικά όργανα διότι αναρωτιούνται δημόσια πως είναι δυνατό να επιτρέπονται απευθείας αναθέσεις 615.000 ευρώ με προγραμματικές συμβάσεις
- συνάδελφοι καταγγέλλονται κατ’ εξακολούθηση στον εισαγγελέα και παραπέμπονται στο πειθαρχικό των μελών ΔΕΠ για ζητήματα που επινοούν συνήθως ανώνυμοι καταγγέλλοντες της τοπικής διαπλοκής - δείτε ένα παράδειγμα σε επισύναψη.
- συνάδελφοι καταγγέλλονται στην εφορία και τον εισαγγελέα επειδή δεν ζήτησαν άδεια τις Κυριακές που ταξίδευαν για να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις του Πανεπιστημίου
- η ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων θεσμικών οργάνων (Επιτροπή Ερευνών, Σύγκλητος, Συμβούλιο) δεν ανακοινώνεται και τα πρακτικά των θεσμικών οργάνων (Σύγκλητος, Επιτροπή Ερευνών κ.λπ) δεν είναι αυτομάτως προσβάσιμα ούτε και στα μέλη του Συμβουλίου
- τα θεσμικά όργανα λειτουργούν με τα ίδια πρόσωπα σε αλληλο-ελεγχόμενες θέσεις (βλ. Επιτροπή Ερευνών και Σύγκλητος όπου συμμετέχουν Πρόεδροι, Κοσμήτορες)
- μια σειρά από δημοσιεύματα σε σχέση με τη χρηστή διοίκηση και τη διαχείριση των πόρων από τη διοίκηση εξετάζονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη δικαιοσύνη

Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να παραιτηθώ από το Συμβούλιο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και να μην υπερασπιστώ το κύρος του Πανεπιστημίου, τους συναδέλφους αλλά και το μέλλον του Πανεπιστημίου με όποιον θεσμικό, έστω αποδυναμωμένο τρόπο διαθέτω.

Μετά από όλα αυτά, οι απορίες είναι εύλογες και άμεσα σχετιζόμενες όχι μόνο με την ποιότητα και το ήθος του ΔΠΘ, αλλά και με τα πλαίσια νομιμότητας μέσα στα οποία κινείται η διοικούσα σε αυτό αρχή.
Ευελπιστούμε πως σύντομα θα υπάρξει μια σειρά ενεργειών που θα αποδώσουν "τα τω καίσαρος τω καίσαρι" και θα επιτραπεί η περαιτέρω εύρυθμη ακαδημαϊκή λειτουργία του σημερινού κατά πολλούς "Δήθεν Πανεπιστημίου Θράκης".

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να διαβάσετε την καταγγελία




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]