Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η τουρκική εισβολή αντανακλά τις μεταβαλλόμενες συμμαχίες στη Συρία

Προκαλεί ανησυχία στη Δύση και κυρίως στις ΗΠΑ

Η Τουρκία έστειλε στρατεύματα στη Συρία αλλά στόχος της είναι οι Κούρδοι και όχι το Ισλαμικό Κράτος, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στη Δύση και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, οι μεταβαλλόμενες συμμαχίες στην περιοχή αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά την πολυπλοκότητα του πολέμου στη Συρία. Η εισβολή της Άγκυρας, με κωδική ονομασία «Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη», συνιστά μία κρίσιμη καμπή στον πόλεμο της Συρίας, αναφέρει ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η απόφαση του συριακού καθεστώτος να στρατολογήσει νέους μαχητές από φυλετικές πολιτοφυλακές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, είχε τρεις συνέπειες: την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία τέσσερις εβδομάδες αργότερα, την ξαφνική εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη Γιαραμπλούς και τις ΗΠΑ να βρίσκονται στη μέση ενός νέου μετώπου που άνοιξε στη Συρία - εκείνο μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων. Περίπου δυόμισι χρόνια μετά την κατάληψη της Γιαραμπλούς, στα σύνορα με τη Τουρκία, από το Ισλαμικό Κράτος, οι τζιχαντιστές απομακρύνθηκαν μέσα σε λίγες ώρες. «Σχεδόν όλοι έφυγαν εκτός από κάποιους ντόπιους υποστηρικτές και ελάχιστους ξένους» είπε στο Spiegel η Ουμ Τσαλίντ, χήρα από τη Γιαραμπλούς.

«Η εισβολή στον βορρά είναι μία κρίσιμη καμπή για τον πόλεμο στη Συρία, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αναμιγνύεται άμεσα στη σύγκρουση. Την ίδια στιγμή, πολλές από τις περίπλοκες συμμαχίες στην περιοχή αλλάζουν, με κάποιους συμμάχους να απομακρύνονται και κάποιους εχθρούς να ανακαλύπτουν κοινά συμφέροντα» αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα. Και συνεχίζει: «Στη Συρία, ο καθένας πολεμά τον δικό του πόλεμο. Είναι Συρία a la carte. Οι Τούρκοι ενδιαφέρονται να πολεμήσουν τους Κούρδους. Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται μόνο να κερδίσουν το Ισλαμικό Κράτος. Οι Κούρδοι αποζητούν την ίδρυση του δικού τους κράτους. Και οι Ρώσοι πρώτα απ' όλα θέλουν να αποδείξουν διεθνώς ότι ακόμη είναι μία παγκόσμια δύναμη. Η νέα συνεργασία των Τούρκων με τους σύρους αντάρτες, είναι μόνο η τελευταία από μία σειρά πολύ γρήγορα μεταβαλλόμενων συμμαχιών που όλοι χρησιμοποιούν για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους».

Από τη τουρκική σκοπιά, οποιαδήποτε περαιτέρω προώθηση των Κούρδων δυτικά του Ευφράτη είναι μη αποδεκτή. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να δουν τους Κούρδους να κατακτούν περισσότερες αραβικές πόλεις. «Αν οι Κούρδοι θέλουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν υποστήριξη από εμάς θα πρέπει να σταματήσουν να κινούνται προς τον Βορρά» δήλωσε πρόσφατα αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος στην εφημερίδα Wall Street Journal. Η αμερικανική πολεμική αεροπορία και οι ειδικές δυνάμεις υποστήριξαν τη τουρκική επέμβαση στη Γιαραμπλούς. Επίσης λίγες ώρες πριν από τη τουρκική εισβολή στη Συρία, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Τουρκία σε μία προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Ωστόσο, τώρα οι δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή έχουν βρεθεί να πολεμούν μεταξύ τους και αυτό προκαλεί προβληματισμό στην Ουάσινγκτον. «Το PKK δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση. Ήλπιζε να εκμεταλλευτεί προς όφελός του τις επιθέσεις των Αμερικανών και των Ρώσων ενάντια του Ισλαμικού Κράτους προκειμένου να ιδρύσει το κουρδικό κράτος στη βόρεια Συρία. Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τους Κούρδους για να πιέσουν τους Τούρκους. Ωστόσο, τώρα που πέτυχαν τον σκοπό τους, δείχνουν να τους εγκαταλείπουν» γράφει το Spiegel. Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο όλες οι πλευρές επιμένουν ότι είναι ο πραγματικός εχθρός, έχασε γρήγορα τη Γιαραμπλούς και σύντομα θα αποχωρήσει και από τα τελευταία προπύργιά του στα σύνορα με τη Τουρκία.

Αυτό πιθανώς σημαίνει ότι η προθυμία των Κούρδων να επιτεθούν στη Ράκα εκ μέρους της Δύσης θα περιοριστεί σημαντικά. Οι σύροι αντάρτες ανασυντάσσονται μετά από την επιτυχημένη τουρκική εισβολή. Ωστόσο, μπορεί να ξυπνήσουν απότομα, όταν η Τουρκία θα τους γυρίσει την πλάτη για να συνταχθεί με τον Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο κατά των Κούρδων. Ο Άσαντ έχει πια προσθέσει και τους Κούρδους στη λίστα των εχθρών του, αλλά η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον τον εχθρό που κάποτε αποτελούσε. Η μοίρα του, παρ' όλα αυτά, βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων. Και το μεγάλο πρόβλημα των ΗΠΑ είναι ότι οι δύο σύμμαχοί τους στη Συρία επιθυμούν ο ένας την εξόντωση του άλλου.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]