Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στον «πάτο» της απασχόλησης πανευρωπαϊκά η Ελλάδα

Παρόλο που τα στοιχεία για τη συνολική ανεργία στην Ευρωζώνη, τα οποία πρόκειται να δημοσιευτούν την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να δείξουν πτώση σε χαμηλό πενταετίας, συγκεκριμένα στο 10%, η Ελλάδα αδυνατεί να ακολουθήσει, εμφανίζοντας τραγικούς αριθμούς στον τόμεα της εύρεσης εργασίας για τους ήδη ανέργους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας της ΕΕ, πάνω από το 94% των Ελλήνων που ήταν άνεργοι στο δ' τρίμηνο του 2015, δεν κατάφεραν να βρουν εργασία κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2016, που αποτελεί μακράν τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, η οποία επισκιάζει ακόμα και χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα της eurostat, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό της Ευρώπης στα άτομα που παρέμειναν άνεργοι το α' τρίμηνο του 2016 με 94,6%, ενώ ακολουθεί η Βουλγαρία με 82,3% και η Σλοβακία με 81,4%. Την ίδια στιγμή, σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται περίπου στο 50%-65%, με τη Γαλλία να έχει 63%, την Ολλανδία 53,9% και την Αυστρία 58%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο μικρότερο αριθμό ατόμων που πέρασαν στην ανεργία το ίδιο διάστημα, με μόλις 4,3%, ποσοστό μεγαλύτερο μόνο από της Βουλγαρίας που έχει 3,2%.

Τα στοιχεία της εργασίας δείχνουν επίσης έντονες διαφορές στις προοπτικές που υπάρχουν στις βόρειες οικονομίες του «πυρήνα» της ευρωζώνης σε σχέση με την περιφέρεια, όπως σχολιάζει ο Mehreen Khan στους Financial Times.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι το ελληνικό πρόβλημα θα πρέπει να ανησυχεί τους φορείς χάραξης πολιτικής, καθώς αντανακλά επίσης το φαινόμενο της αποτυχίας να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας όσοι μένουν εκτός του εργατικού δυναμικού για παρατεταμένη περίοδο.

Πρόκειται για τη διαδικασία της «υστέρησης», κατά την οποία οι άνεργοι χάνουν σταδιακά τις ικανότητές τους ώστε τίθενται εκτός εργατικού δυναμικού πλήρως, κάτι που συμβάλλει σε μακροχρόνια χαμηλή δυναμική ανάπτυξης και σε χρονίως υψηλά επίπεδα ανεργίας.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ιταλία είχε το υψηλότερο ποσοστό των ανέργων που υπάγονται σε «αδράνεια», σε ποσοστό που κυμάνθηκε στο 37,1% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Το ανενεργό ποσοστό του εργατικού δυναμικού μπορεί να περιλαμβάνει φοιτητές, συνταξιούχους και όσους έχουν σταματήσει απλά να ψάχνουν για δουλειά.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]