Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη με τους λαθρομετανάστες

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο RaiΝews 24 παραχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε αποσπάσματα της συνέντευξης, η οποία θα μεταδοθεί στη συνολική της μορφή απόψε, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι αν δεν ελευθερωθεί το καθεστώς χορήγησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να μεταβούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπέγραψε με την Ευρώπη. Παράλληλα, αναφέρει ότι αν του το ζητήσει ο λαός του, είναι διατεθειμένος να θέσει και πάλι σε ισχύ τη θανατική ποινή, «η οποία υπάρχει και σε τόσες άλλες χώρες».

Μέσω της RaiΝews ζήτησε, επίσης, από την ιταλική δικαιοσύνη και την εισαγγελία της Μπολόνια να ασχοληθεί με την καταπολέμηση της μαφίας και όχι με έρευνες σε βάρος του γιου του, σχετικά με την στοιχειοθέτηση αδικήματος που αφορά ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρεται ενάντια στην Υπάτη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και διερωτάται αν θα έκανε τις ίδιες δηλώσεις σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, αν είχε δει να καταστρέφεται το Κοινοβούλιό της.

Κατηγορεί τη Δύση ότι υποστηρίζει την "τρομοκρατία" και τους πραξικοπηματίες

To σενάριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία «γράφτηκε από το εξωτερικό», κατήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες.

«Αυτό το πραξικόπημα δεν είναι μονάχα ένα γεγονός που σχεδιάστηκε εκ των έσω. Οι δράστες ενήργησαν στη χώρα βάσει ενός σεναρίου που είχε γραφτεί από το εξωτερικό» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, που κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, ότι υπήρξε ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος.

Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε σήμερα τους Δυτικούς ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία» και τους πραξικοπηματίες, στη σφοδρότερη λεκτική επίθεση που έχει εξαπολύσει μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και του ιδίου τη 15η Ιουλίου.

«Δυστυχώς, η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και τάσσεται στο πλευρό των πραξικοπηματιών» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις επικρίσεις των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το εύρος των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Αυτοί που φανταζόμασταν ότι ήταν οι φίλοι μας παίρνουν το μέρος των πραξικοπηματιών και των τρομοκρατών» επανέλαβε, κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ που οργανώθηκε στο προεδρικό μέγαρο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν θα επιχειρήσουν να θέσουν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους τις ένοπλες δυνάμεις εάν δεν υπάρξει ριζική αναδιάρθρωσή τους. Διατύπωσε άλλωστε αμφιβολίες σχετικά με το είδος της στρατηγικής συνεργασίας που θα έχει η Τουρκία με τις ΗΠΑ στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αρνηθεί να εκδώσει τον ιεροκήρυκα.

Η Τουρκία επιπλέον θα προχωρήσει και στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών πληροφοριών, πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Άγκυρα, που αναμεταδόθηκε απευθείας, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει βάσει της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση που είχε συνάψει με την Τουρκία και παρά τις επιτυχίες της Άγκυρας στην αναχαίτιση των ροών παράτυπων μεταναστών.

Steinmeier: Παράλογο η Άγκυρα να εκβιάσει την ΕΕ μέσω της συμφωνίας για το προσφυγικό

«Παράλογο» χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο η Τουρκία να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιώντας τη συμφωνία για τους πρόσφυγες και την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, και τονίζει ότι οι όροι είναι γνωστοί και δεν έχουν αλλάξει. Επισημαίνει ακόμη ότι οι αφίξεις προσφύγων στα ελληνικά νησιά δεν έχουν αυξηθεί, ενώ επαναλαμβάνει πως σε περίπτωση επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, θα ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό που ισχύει είναι ότι υπάρχουν όροι για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας και είναι γνωστοί σε όλες τις πλευρές. Η Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να κάνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να εκπληρώσει αυτούς τους όρους. Κάτι τέτοιο όμως αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει και η Τουρκία έχει ακόμη δουλειά μπροστά της», δηλώνει ο κ. Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στην Rheinische Post και παραπέμπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όπως λέει, θα ελέγξει ακριβώς το εάν και πότε η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις.

«Είναι σαφές ότι είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση. Δεν έχει τώρα νόημα να θέτει ο ένας στον άλλον τελεσίγραφα και να απειλεί», αναφέρει και διευκρινίζει ότι ο ίδιος δεν θέλει να συμμετάσχει σε εικασίες περί Σχεδίων Β σε περίπτωση που η Τουρκία υπαναχωρήσει από την συμφωνία. «Πρέπει να παραμείνουμε σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα: η ΕΕ διαθέτει πόρους για την στέγαση και την εκπαίδευση των προσφύγων στην Τουρκία και η Άγκυρα φροντίζει αυτούς τους ανθρώπους εκεί», εξηγεί και επαινεί την Τουρκία γα τις ως τώρα προσπάθειές της στο προσφυγικό. «Δέχτηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό προσφύγων. Για αυτό τον άθλο οι Τούρκοι αξίζουν σεβασμό. Αυτό χάνεται κάπως εδώ στη συζήτηση», σημειώνει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που θέλουν των αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά να έχει αυξηθεί, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι ο αριθμός των αφίξεων στα ελληνικά νησιά «δεν έχει αλλάξει, παραμένει σε χαμηλό επίπεδο» και προσθέτει ότι «δεν διαφαίνεται καμία τάση προς τα πάνω».

Σε ό,τι αφορά τις εκκαθαρίσεις που πραγματοποιεί η τουρκική κυβέρνηση στο δημόσιο, τις φυλακίσεις δημοσιογράφων, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε ακαδημαϊκούς και το αν αυτή η συμπεριφορά συνιστά επαρκή λόγο διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Σταϊνμάιερ υποστηρίζει ότι «το να κόβεις συνδέσμους αποτελεί το χειρότερο μέσο άσκησης πολιτικής» και διευκρινίζει: «Είμαστε σαφείς στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε απέναντι στην Τουρκία,. Όπου υπάρχουν διαφορές απόψεων, τις επικοινωνούμε με κάθε σαφήνεια», αναφέρει, αλλά τονίζει ότι ενδεχόμενη εισαγωγή της θανατικής ποινής «θα είχε ως συνέπεια την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ήταν συμβατό με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος κρύβεται η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης αναγνωρίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να διερευνήσει την απόπειρα πραξικοπήματος πολιτικά και νομικά.

«Εκείνη τη νύχτα η Τουρκία βρισκόταν λίγο πριν τον γκρεμό και είμαι ευτυχής που η πτώση μπόρεσε να αποφευχθεί», λέει χαρακτηριστικά, αλλά επισημαίνει ότι κάποιες από τις ως τώρα αντιδράσεις «ξεπερνούν κάθε μέτρο». «Δεν γίνεται δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι και δικαστές να απολύονται, χιλιάδες σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα να κλείνουν και δεκάδες δημοσιογράφοι να συλλαμβάνονται χωρίς να είναι ορατή άμεση σύνδεση με το πραξικόπημα», συνεχίζει, για να τονίσει ότι περιμένει από την τουρκική κυβέρνηση να διαλευκάνει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, στο πλαίσιο των διαδικασιών του κράτους δικαίου.

Σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία ζητά ο Αυστριακός Καγκελάριος

Υπέρ μιας σκληρής στάσης απέναντι στην Τουρκία τάσσεται σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Έστεραϊχ" ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, ο οποίος, σχολιάζοντας το τελεσίγραφο της Άγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνει πως "δεν είμαστε ικέτες, η ΕΕ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση", ενώ αναφερόμενος στις απειλές οπαδών του Ερντογάν τονίζει πως "σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να μας εκφοβίζουν".

Ο ίδιος προτίθεται να συνεχίσει "με συνέπεια" την κριτική του απέναντι στον Ερντογάν, ενώ "βλέπει" με ψυχραιμία τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απειλεί με καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, εάν δεν υπάρξει μέχρι τέλους του χρόνου η απελευθέρωση της βίζας για τη χώρα του.

"Χρειαζόμαστε μεν την Τουρκία, αλλά αυτή, οικονομικά, μας χρειάζεται περισσότερο", τονίζει ο καγκελάριος στη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως "χωρίς την ΕΕ η Τουρκία κατευθύνεται σε κρατική πτώχευση".

Ήδη, σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Αυστριακός Καγκελάριος είχε απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ότι δήθεν η Αυστρία δεν σέβεται την ελευθερία γνώμης των οπαδών του.

"Ακριβώς ο σεβασμός από την Αυστρία των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων είναι που συνιστά τη διαφορά με την κατάσταση στην Τουρκία", τόνισε ο Κρίστιαν Κερν, προσθέτοντας πως η δικαιολόγηση αυταρχικής πολιτικής με τη θρησκεία, είναι για την Αυστρία όχι μόνον ασυνήθιστη αλλά και "απολύτως απαράδεκτη".

Είναι αυτονόητο ότι στην Αυστρία το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης, το δικαίωμα των συναθροίσεων και διαδηλώσεων ισχύει και για τις μειονότητες και για τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ανέφερε, επισημαίνοντας πως ο ίδιος θα υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα και για εκείνους των οποίων την πολιτική άποψη δεν συμμερίζεται.

Το τουρκικό τελεσίγραφο στο προσφυγικό ζήτημα απορρίπτει και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς -του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- σε σημερινές δηλώσεις του στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, τονίζοντας πως η Άγκυρα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζας.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος, προειδοποιεί πως η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να βρεθεί σε εξάρτηση από την Τουρκία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "για εμένα είναι σαφές ότι δεν επιτρέπεται να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό του μέτρου".

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης ζητούν τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, με τον ευρωβουλευτή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων -του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης- Χάραλντ Βιλίμσκι, να διαμηνύει σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση πως "έφτασε η στιγμή που κανείς πρέπει να πει: έως εδώ", και τον βουλευτή των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ να εκτιμά ως "σκανδαλώδες το ό,τι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ήδη διακοπεί και η ΕΕ να συνεχίζει να εμβάζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Τουρκία".

Το άμεσο πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, ζητά ο αρχηγός του κόμματος ΝΕΟΣ Ματίας Στρολτς, ενώ από την πλευρά του, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος "Ομάδα Στρόναχ", Ρόμπερτ Λούγκαρ, εκτιμά "πως με τον Ερντογάν δεν μπορεί κανείς να συνάπτει συμφωνίες".

Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους έναντι της Ελλάδας

Δεν έχουν τηρήσει τις αρχικές τους υποσχέσεις για στήριξη της Ελλάδας με εξειδικευμένο προσωπικό στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποδεικνύεται από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία επικαλείται η εφημερίδα «BILD».

Συγκεκριμένα, έχουν σταλεί στην Ελλάδα μόνο 66 από τους 1.580 υπαλλήλους της FRONTEX που είχαν προβλεφθεί, μόνο δύο από τους 60 ειδικούς για την επαναπροώθηση, 92 από τους 475 ειδικούς ασύλου και 61 από τους 400 διερμηνείς. Από τους 30 νομικούς, ούτε ένας δεν έχει φθάσει ακόμη στην Ελλάδα, αναφέρει η εφημερίδα και επισημαίνει ότι ως αποτέλεσμα, οι διαδικασίες ασύλου ολοκληρώνονται αργά, ενώ από τη χώρα έχει καταστεί δυνατό να επαναπροωθηθούν και να μετεγκατασταθούν ως τώρα πολύ λίγοι πρόσφυγες. Είναι ενδεικτικό ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας (18 Μαρτίου), μόλις 849 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ και 468 εστάλησαν πίσω στην Τουρκία, στο πλαίσιο της διαδικασίας «ένας προς έναν».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]