Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λίγες σκέψεις για την πυρηνική Τουρκία

Γράφει ο Jan Oberg για το Transnational Foundation for Peace and Future Research Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεύτερη σε κατάταξη στρατιωτική δύναμη της συμμαχίας.

Φιλοξενεί περίπου 60 πυρηνικά όπλα σε μια βάση που απέχει περίπου εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Συρία και τα κατεχόμενα από το ISIS εδάφη. Κάθε ένα από αυτά έχει χωρητικότητα έως και εξαπλάσια της βόμβας που έπεσε στην Χιροσίμα.

Πανέξυπνη ιδέα το να έχουν τοποθετηθεί ακριβώς εκεί σήμερα. Δεν βρίσκετε;
Η Τουρκία είναι εδώ και χρόνια κράτος κοσμικό, με κάπως Δυτικό προσανατολισμό, μουσουλμανικό, ευρωπαϊκό και σύγχρονο. Την χαρακτηρίζουν η διαφορετικότητα και η ποικιλομορφία. Και θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ.

Έλα όμως που της είπε ο Κάμερον του Brexit ότι μπορεί να πάρει πάνω από 3.000 χρόνια η ένταξή της, ενώ ο πρώην Γάλλος πολεμοχαρής πρόεδρος Σαρκοζί της δήλωσε νέτα σκέτα ότι δεν ανήκει στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η ΕΕ μια χαρά την χρησιμοποίησε και την πλήρωσε αδρά για να απαλλαγεί, έστω πρόσκαιρα, από τις συνέπειες του προσφυγικού ζητήματος, στο οποίο η ίδια συνέβαλε. Κατέβαλε μεγάλο τίμημα η ΕΕ στην Τουρκία, προκειμένου να σώσει την αξιοπρέπεια και το ανθρωπιστικό της προφίλ.

Η Άγκυρα είναι συνάμα εξαιρετικά πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά φροντίζει να διατηρεί παράλληλη φιλία και με την Ρωσία.

Στην φάση αυτή ακριβώς, καταρρέει μετά από ένα παράξενο πραξικόπημα και μέσα σε πέντε ημέρες περίπου 60.000 άτομα εκκαθαρίζονται ή συλλαμβάνονται και 2.300 ιδρύματα κλείνονται, σύμφωνα με δικτατορικό διάταγμα.

Περισσότερα προβλήματα και βία θα πρέπει να αναμένουμε στο άμεσο μέλλον. Ποιοι θα υποκατατήσουν όλα αυτά τα άτομα που εκτοπίστηκαν;

Και όμως, καμία κατακραυγή από πουθενά. Μόνο κάποιες “ανησυχίες” εκφράζονται, αλλά ως επί το πλείστον υπάρχει ανοχή, που ισοδυναμεί με επιβράβευση του δικτάτορα.

Φανταστείτε τι τίτλους θα είχαν οι εφημερίδες και τι δηλώσεις θα έκαναν οι Δυτικοί πολιτικοί και οι μαζορέτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αν όλα αυτά συνέβαιναν στην Ρωσία ή το Ιράν αντί στην Τουρκία.

Βέβαια, ούτε λόγος για την αποβολή της από το ΝΑΤΟ ή για επιβολή κυρώσεων.

Αλλά μην ανησυχείτε καθόλου. Το ΝΑΤΟ προστατεύει την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία και την ειρήνη όπως πάντα. Μ’ αυτό το πλευρό να κοιμόμαστε.

Και φυσικά, η σταθερότητα και ο μιλιταρισμός προέχουν των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Ειδικά όταν διακυβεύονται πολλά και ο νταής της υπόθεσης είναι δικός μας νταής.

Ή μήπως όχι για πολύ ακόμη;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]