Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

10 απλές αλήθειες για το Χαλέπι

Ikhras  
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε που πρωτοακούσαμε την εντελώς πλασματική αφήγηση για μια λαϊκή εξέγερση στη Συρία. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο του Χαλεπιού έχουν πυροδοτήσει ένα νέο μπαράζ προπαγάνδας, που συνοδεύεται από άλλη μια γερή δόση από αποδείξιμα ψέματα.

Ακολουθούν δέκα αλήθειες για το Χαλέπι που θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από τον κάθε αντικειμενικό, ενημερωμένο και λογικό παρατηρητή, ανεξάρτητα από τον πολιτικό προσανατολισμό και τις απόψεις του για τη Συρία.

1) Το ανατολικό Χαλέπι κατακτήθηκε το 2012 από μια ξενοκίνητη, τρομοκρατική συμμαχία υπό την ηγεσία της Αλ-Κάιντα. Εκείνη την εποχή, περίπου 600.000 Σύριοι πολίτες έφυγαν από το ανατολικό Χαλέπι αναζητώντας ασφάλεια και μια κάπως καλύτερη ζωή στο δυτικό Χαλέπι, όπου η συριακή κυβέρνηση διατηρούσε τον έλεγχο της περιοχής.

2) Οι εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των αμάχων που παρέμειναν στο ανατολικό Χαλέπι ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, αλλά επίσημες εκτιμήσεις τοποθετούν τον αριθμό μεταξύ 100 και 150 χιλιάδες. Οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ για 300.000 είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι υπερβολικές και υπαγορεύονται από πολιτικά κίνητρα.

Τα ονόματα και οι σημαίες των 22 ένοπλων μισθοφορικών ομάδων που δρουν στο ανατολικό Χαλέπι:


3) Το 80 – 85 % των ενόπλων τρομοκρατών που δρουν στο ανατολικό Χαλέπι ανήκουν στο μέτωπο Τζαμπάτ αλ-Νούσρα, την επίσημη θυγατρική της Αλ-Κάιντα στη Συρία. Στην ομάδα αυτή κάποιοι έκαναν απλά μια “ανακαίνιση”, δίνοντάς της νέο όνομα και λογότυπο (βλέπε παραπάνω εικόνα, πρώτη σειρά, δεύτερη σημαία από αριστερά). Οι υπόλοιποι μισθοφόροι ανήκουν σε 22 τρομοκρατικές ομάδες, σε αρκετές από τις οποίες γίνονται συνεχείς διασπάσεις, συγχωνεύσεις και επιφανειακό “ρετουσάρισμα”. Όλες, ωστόσο, διατηρούν την ίδια ιδεολογία του τζιχάντ, τις ίδιες μεθόδους και τους ίδιους στόχους με την Αλ-Κάιντα.

4) Η συντριπτική πλειοψηφία των Σύριων μισθοφόρων που δραστηριοποιούνται στο ανατολικό Χαλέπι δεν προέρχονται από την ίδια την πόλη του Χαλεπιού, γεγονός που καταρρίπτει την κοινή αντίληψη ότι κάποια τμήματα της πόλης ξεσηκώθηκαν εναντίον της κυβέρνησης.

5) Οι τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στο Χαλέπι συμπεριλαμβάνουν έναν μεγάλο αριθμό ξένων μισθοφόρων, προερχόμενων από 81 διαφορετικές χώρες. Μεταξύ αυτών, εκείνες με την σημαντικότερη συμβολή είναι η Τουρκία, τα αραβικά κράτη του Κόλπου, οι χώρες της Βόρειας Αφρικής και οι ρωσικές περιοχές της Τσετσενίας και του βορείου Καυκάσου.


6) Οι ένοπλες ομάδες στο ανατολικό Χαλέπι βομβαρδίζουν συστηματικά και σκόπιμα αμάχους στο δυτικό Χαλέπι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν έντονες διαμαρτυρίες εναντίον της συριακής κυβέρνησης, με αίτημα να μπει τέλος στους βομβαρδισμούς και να ξεριζωθεί πλήρως η τρομοκρατική παρουσία στο ανατολικό Χαλέπι.

7) Την περασμένη εβδομάδα, το ανατολικό Χαλέπι τελικά περικυκλώθηκε από τον συριακό στρατό, ο οποίος ουσιαστικά απέκοψε τους δρόμους ανεφοδιασμού των τρομοκρατικών ομάδων από την Τουρκία.

8) Η συριακή κυβέρνηση έχει προσφέρει αμνηστία σε όλους τις Σύριους μισθοφόρους που δρουν στο ανατολικό Χαλέπι, σε αντάλλαγμα για τον αφοπλισμό τους και την παράδοσή του στις αρχές της Συρίας.


9) Ο συριακός στρατός έχει επίσης δημιουργήσει τρεις διαδρόμους ανθρωπιστικής βοήθειας για την έξοδο των αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι. Η συριακή κυβέρνηση έκτισε και διαθέτει 10.000 διαμερίσματα στο δυτικό Χαλέπι για τους πολίτες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στο ανατολικό μέρος της πόλης, καθώς όλοι είναι σε αναμονή για μια ενδεχόμενη τελική μάχη. Καθώς δεκάδες οικογένειες άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, ένοπλες ομάδες άρχισαν αμέσως  να εμποδίζουν την έξοδο των αμάχων, προκαλώντας υποψίες ότι σκοπεύουν να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες, όταν και αν ο συριακός στρατός ξεκινήσει την τελική του προέλαση στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

10) Μετά την ολοκλήρωση της περικύκλωσης του ανατολικού Χαλεπιού, η συριακή κυβέρνηση, σε κοινή αποστολή με τη ρωσική πολεμική αεροπορία από την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, έδωσε εντολή να ξεκινήσει μια μαζική ανθρωπιστική αερογέφυρα στο ανατολικό Χαλέπι. Η πρόσφατη τραγική κατάρριψη ρωσικού ελικοπτέρου έλαβε χώρα καθώς το αεροσκάφος εκείνο επέστρεφε από παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Από χθες (11/08/2016), η προέλαση του συριακού στρατού στο Χαλέπι γίνεται από πέντε διαφορετικές κατευθύνσεις:








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]