Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΕΥΠ και Media στέλνουν τους 8 Τούρκους στο απόσπασμα

Διαρροή πληροφοριών και εκτεταμένη δημοσιότητα δημιουργούν περιβάλλον που περιορίζει ασφυκτικά το περιθώριο κυβερνητικών ελιγμών σε θέμα υψίστης εθνικής ασφαλείας

Γράφει ο Χρήστος Φράγκου 

Σε πολιτικό-διπλωματικό και στρατιωτικό ναρκοπέδιο φαίνεται ότι έχει οδηγηθεί η κυβέρνηση στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, από τους χειρισμούς υπηρεσιακών παραγόντων και των media. Η υπέμετρα μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε από την πρώτη στιγμή στο θέμα διακυβεύει πλέον την επιτυχία των προσπαθειών απεμπλοκής, ξυπνώντας μνήμες της υπόθεσης Οτσαλάν.

Η κυβέρνηση είτε βρίσκεται αντιμέτωπη με υπέρμετρη αυτονόμηση των μυστικών υπηρεσιών ή/και των Ενόπλων Δυνάμεων που έχοντας αποφασίσει το μέλλον των 8 στήνουν το σκηνικό που εποθυμούν για την υλοποίηση του σεναρίου τους, είτε είναι μπροστά σε επικών διαστάσεων γκάφα.
Σε κάθε περίπτωση οι διμερείς σχέσεις δοκιμάζονται, ενώ τα περιθώρια πολιτικών και διπλωματικών ελιγνών στενεύουν ασφυκτικά μέρα με τη μέρα.

Τελευταία δημοσιεύματα κορυφαίων ελληνικών portals και εφημερίδων αναφέρουν ακόμα και λεπτομέρειες για την ανάκριση των Τούρκων στρατιωτικών από κλιμάκιο της ΕΥΠ(!), μετατρέποντας ζήτημα υψίστης εθνικής ασφαλείας σε σαπουνόπερα.

Το ζήτημα είνα ότι η διαρροή και μόνο τέτοιων σεναρίων, ακόμα και αν δεν είναι ακριβή, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές οκτώ ανθρώπων, καθώς είναι προφανές ότι αν φαίνονται συνεργάσιμοι με τις ελληνικές αρχές και αυτό είναι τόσο προφανές ώστε διαρρέεται στα media τότε καταρχήν αν απελαθούν θα χαρακτηριστούν προδότες και θα δικαστούν για εσχάτη προδοσία, ενώ δεν αποκλείεται και προσπάθεια δολοφονίας τους επί ελληνικού εδάφους.

Υπ αυτό το πρίσμα είτε οι διαρροές των αρχών σκοπεύουν να καταστήσουν αδύνατη την έκδοσή τους στην Τουρκία, λόγω του τεράστιου κινδύνου για τη ζωή τους, είτε πρόκειται για εγκληματικά λάθη και παραλήψεις που θέτουν σε κίνδυνο ζωές και ριζοκινδυνεύουν θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας.

Διαρρέοντας μέχρι και τον τόπο κράτησής τους οι αρχές δημιουργούν προϋποθέσεις ακόμα και απαγωγής τους ή εκτέλεσής τους, κάτι που αν δεν είναι μεθοδευμένο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κρίση. 

Τι γράφει το Πρώτο Θέμα
Τουλάχιστον τέσσερις φορές φέρεται να ανακρίθηκαν από κλιμάκια πρακτόρων της ΕΥΠ οι οχτώ πραξικοπηματίες Τούρκοι στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν στις 16 Ιουλίου με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, ζητώντας πολιτικό άσυλο.
Από την στιγμή της άφιξής τους, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, μπήκε ως όφειλε στο «παιχνίδι» της συλλογής πληροφοριών από τους οχτώ Τούρκους, αρχικά με ένα κλιμάκιο πρακτόρων που μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη από την Ορεστιάδα για να τους ανακρίνουν σύμφωνα με το εγχειρίδιο.
Είθισται άλλωστε η τακτική αυτή, ειδικά σε περιπτώσεις στρατιωτικών που ζητούν πολιτικό άσυλο σε μια χώρα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για Τούρκους και με δεδομένο τον άτυπο πόλεμο δεκαετιών ανάμεσα σε ΕΥΠ και ΜΙΤ.
Έναν πόλεμο, με δεκάδες γνωστά και άγνωστα επεισόδια, που έχουν λάβει χώρα στην Αθήνα, στην Σμύρνη και τα περίχωρα της, στην Άγκυρα, στα βάθη της Ανατολίας και σε διάφορα ελληνικά νησιά, μια ανάσα από την Τουρκία.
Καλά ενημερωμένες πηγές εικάζουν ότι η ΕΥΠ συγκέντρωσε κάποια αξιοποιήσιμα στοιχεία μετά την ανάκριση των οχτώ, τα οποία εστάλησαν στα κεντρικά της Υπηρεσίας, στην Κατεχάκη.

Γι’ αυτό και όταν μεταφέρθηκαν από την Καβάλα στην Διεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής στο Ολυμπιακό χωριό, κλιμάκιο πρακτόρων της ΕΥΠ , όλοι τους άριστοι γνώστες της Τουρκικής γλώσσας μετέβη να τους ξαναδεί, πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να εκμαιεύσουν περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες.
Όπως έλεγε στέλεχος της Υπηρεσίας σε άτυπη συνάντηση, οι οχτώ νοιώθουν έντονη ανασφάλεια και φοβούνται ότι η Ελλάδα θα τους εκδώσει, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα έχουν δίκαιη μεταχείριση και η όποια απόφαση θα είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την ισχύουσα νομοθεσία.

Πηγή CrisisMonitor


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]