Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πραξικόπημα σε εξέλιξη στην Τουρκία

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ερντογάν 
ζήτησε άσυλο στην Γερμανία! 

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, το βράδυ της Παρασκευής 15/7/2016, μέρος του τουρκικού στρατού προχώρησε σε ένοπλη κίνηση κατάληψης της εξουσίας στην Τουρκία. Κατά τα φαινόμενα η μετακύλιση της Τουρκίας στο βαθύ Ισλάμ δεν γίνεται δεκτή  από τους ανώτατους και ανώτερους στρατιωτικούς, μερίδα των οποίων είχε προγραμματίσει να "αποκεφαλίσει" ο Ερντογάν στις επικείμενες στρατιωτικές κρίσεις.

Δυνάμεις του τουρκικού στρατού έχουν περικυκλώσει την Κωνσταντινούπολη. Ακούγονται πυροβολισμοί στην Άγκυρα, ενώ τουρκικά άρματα μάχης έχουν βγει στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και πολεμικά ελικόπτερα και αεροπλάνα πετάνε στον ουρανό της Άγκυρας. Όλες οι γέφυρες του Βοσπόρου έχουν αποκλειστεί από τον τουρκικό στρατό, ενώ η τουρκική κρατική τηλεόραση και το κρατικό ραδιόφωνο έπαυσαν τη λειτουργία τους. Την ίδια στιγμή στην Άγκυρα η Αστυνομία έχει καλέσει όλο το προσωπικό στις αστυνομικές εγκαταστάσεις όπου συλλαμβάνονται από τον τουρκικό στρατό, ενώ ακούγονται πολλοί πυροβολισμοί έξω από το αρχηγείο της Αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη.
Συνεχείς εκρήξεις ακούγονται από το στρατόπεδο ειδικών δυνάμεων στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης το οποίο βάλλεται από πολεμικά ελικόπτερα. Περίπου στις 12.50 μ.μ. ακούστηκε πολύ ισχυρή έκρηξη στην Άγκυρα στο κεντρικό κτίριο της Αστυνομίας.

Ανακοινώθηκε πως έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος και απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως υπάρχει ουσιαστική επιχείρηση κατάληψης της εξουσίας με απόπειρα πραξικοπήματος και υποστηρίζεται από πάρα πολλούς στρατιωτικούς.
Σύμφωνα με το CNN Turk υπάρχει ομηρία στο στρατηγείο στρατού στην Άγκυρα. Μεταξύ των ομήρων είναι και ο αρχηγός του στρατού στην Άγκυρα. Επίσης, έχουν κλείσει όλα τα σύνορα στην Τουρκία.

Κι ενώ η Δαμασκός πανηγυρίζει, την ίδια στιγμή στην πλατεία Ταξίμ συγκεντρώνονται τούρκοι πολίτες που τους διαλύει ο τουρκικός στρατός... και οι κουρδικές περιοχές δήλωσαν στους πραξικοπηματίες πως δεν θέλουν τουρκικό στρατό στις περιοχές τους... τη στιγμή που οι μηχανές ΑΤΜ των τραπεζών έχουν αδειάσει σχεδόν σε ολόκληρη την Τουρκία...

"Τα γεγονότα δεν θα βλάψουν την τουρκική δημοκρατία" δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός κ. Γιλντιρίμ, συνεχίζοντας με την σοκαριστική δήλωση "βρίσκεται στρατιωτικό πραξικόπημα σε εξέλιξη, δεν συμμετέχει ο αρχηγός του Στρατού και οι δυνάμεις ασφαλείας θα απαντήσουν με βία σε όσους ασκούν βία και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά". Αξίζει να σημειωθεί μία περίεργη δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού, στην οποία φέρεται να δήλωσε πως "αν χρειαστεί θα υπάρξει θάνατος"... χωρίς να διευκρινήσει ποιός θα είναι το θύμα...


Το αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη έχει αποκλειστεί από άρματα μάχης, ενώ σημειώνονται μάχες και κυκλοφορούν πολλά ασθενοφόρα.
Την ίδια στιγμή (περί τις 11.30 μ.μ.) γίνεται επιχείρηση κατάληψης του προεδρικού μεγάρου από τον τουρκικό στρατό, ενώ υπάρχουν αναφορές για επιχειρήσεις ελικοπτέρων κατά στόχων.
Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια στην εξουσία, μεγάλα τμήματα του στρατεύματος αποτελούνται πλέον από ισλαμιστές, οπότε το ενδεχόμενο εμφυλίου δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, αφού η πρώτη στρατιά φαίνεται να στηρίζει τον Ερντογάν, όπως και ο αρχηγός του ναυτικού και ο αρχηγός των ειδικών δυνάμεων.
Ο δήμαρχος της Άγκυρας με μήνυμά του στο twitter καλεί τους τούρκους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να επιτεθούν στον στρατό για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση.

Το πρακτορείο Reuters ανακοινώνει πως "ο τουρκικός στρατός ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία", ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού όλες οι διπλωματικές σχέσεις της χώρας θα συνεχιστούν, και η παρέμβασή του έγινε για να προστατευθούν τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα των τούρκων πολιτών.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν σειρά μέσων ενημέρωσης εντός και εκτός Τουρκίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει "εξαφανιστεί" από τις 8 Ιουλίου, ενώ σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης γνωστοποιήθηκε πως ο Ερντογάν βρίσκεται σε διακοπές στην Αλικαρνασσό ή την Μαρμαρίδα, παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι καλά στην υγεία του και τελεί υπό προστασία, σύμφωνα με το Stratfor...
Πάντως, σε απόπειρα "διαγγέλματος" του Ερντογάν μέσω του Skype που μετέδιδε το CNN Turk, υπήρξε διακοπή, γεγονός που αποδεικνύει πως οι πραξικοπηματίες έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους τις τουρκικές τηλεπικοινωνίες. Στο σύντομο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε πως θα πληρώσουν με υψηλό τίμημα οι υπεύθυνοι, ενώ κάλεσε τους τούρκους πολίτες να βγουν στους δρόμους για να αντισταθεί στην κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς, ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει ως υπαίτιο τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Η γενικότερη εντύπωση από τις δηλώσεις του Ερντογάν είναι πως δεν έχει τον έλεγχο, ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ερντογάν ζήτησε άσυλο από την Γερμανία η οποία του αρνήθηκε να προσγειωθεί σε γερμανικό αεροδρόμιο!...

Το πλέον σημαντικό τμήμα του πραξικοπήματος αφορά το μέγεθος του στρατιωτικού τμήματος που συμμετέχει στο πραξικόπημα. Κι αυτό επειδή ένα σημαντικό κομμάτι του τουρκικού στρατού βρίσκεται στη βορειο-ανατολική Τουρκία, είτε σε επιχειρήσεις καταστολής των Κούρδων είτε σε θέσεις μάχης στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας - Συρίας και Τουρκίας - Ιράκ.

Η γραπτή ανακοίνωση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου αναφέρει τα εξής: "Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν πλήρως την διακυβέρνηση της χώρας με σκοπό την επανεγκατάσταση της συνταγματικής τάξης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, για να κυριαρχήσει πάλι στην χώρα η προτεραιότητα των νόμων και να διασφαλιστεί πάλι η διαταραχθείσα τάξη. Όλες οι διεθνείς συμφωνίες και δεσμεύσεις μας διατηρούν την εγκυρότητα τους. Ευχόμαστε να συνεχιστούνε οι καλές μας σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου".

Περίπου στη 1 μ.μ. ο στρατός αποχώρησε από το αεροδρόμιο Ataturk, με αποτέλεσμα μεγάλο πλήθος κόσμου - οπαδών του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν να κινείται πανηγυρίζοντας προς τα εκεί, την ίδια περίπου στιγμή που ο Αμπντουλάχ Γκιουλ (πρώην πρόεδρος της Τουρκίας) καλούσε -μέσω του διαδικτύου- τους πραξικοπηματίες να καταλάβουν το λάθος τους και να αποχωρήσουν...
Ταυτόχρονα οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος κινούνται προς την πλατεία Ταξίμ αλλά και προς τις γέφυρες του Βοσπόρου όπου ο βρέθηκαν αντιμέτωποι με πυρά του στρατού.
Αναμένεται να υπάρξει και η εμφάνιση των ισλαμιστών, αλλά και των τζιχαντιστών που δέχθηκαν την φιλοξενία και την προστασία του Ερντογάν.
Ισχυρές μάχες γίνονται γύρω από το κτίριο της ΜΙΤ.
Μετά την έκκληση Ερντογάν, Νταβούτογλου και Γκιουλ οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ βγαίνουν στους δρόμους, ενώ την ίδια στιγμή ιμάμηδες από τα τζαμιά καλούν τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να αντισταθεί στο πραξικόπημα.
Μία από τις γέφυρες του Βοσπόρου έχει πέσει στα χέρια των πολιτών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πολίτες έχουν καταλάβει άρματα μάχης.
Όπως μετέδωσε το Reuters, άρματα μάχης άνοιξαν πυρ προς το τουρκικό κοινοβούλιο.
Μετά τη 1 μ.μ. φήμες στην Τουρκία ανέφεραν πως ο Ερντογάν διαφεύγει αεροπορικώς με την οικογένειά του στο Κατάρ μέσω Τεχεράνης..., ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως κατευθύνεται προς τη Ρώμη ή το Λονδίνο!

Καταγράφοντας την προβληματική σχέση των ΗΠΑ με τον Ερντογάν (όχι με την Τουρκία), μπορούμε να υποθέσουμε πως οι εξελίξεις αρχικά δεν βρίσκουν εχθρικές ή αδιάφορες τις ΗΠΑ, οι οποίες όμως το βράδυ περίπου στις 2 μ.μ. φέρονται με δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού να στηρίζουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Τουρκίας... αφού είχε προηγηθεί η απελευθέρωση του Α' ΓΕΕΘΑ και η κατάρριψη ενός ελικοπτέρου των πραξικοπηματιών από ένα μαχητικό F-16 και ο αρχηγός της τρίτης στρατιάς δήλωνε την πίστη του στη νόμιμη κυβέρνηση, την δημοκρατία, τη λαϊκή βούληση και το Κοινοβούλιο...
Περίπου στις 2 μ.μ. όλα δείχνουν πως το πραξικόπημα απέτυχε. Όμως ένα τεράστιο ερώτημα δημιουργείται στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, αφού ο Ερντογάν φέρεται να επέλεξε την προσωπική του ασφάλεια και εγκατέλειψε τη χώρα, στην πλέον κρίσιμη στιγμή... Και μπορεί ο Ερντογάν να επιστρέψει πανίσχυρος και με σκληρές διαθέσεις, όμως το στίγμα θα τον ακολουθεί σε μία περίοδο αστάθειας με πολλά χαρακτηριστικά εμφυλίου...

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και πολιτική συνέχεια στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Τουρκία και τα όποια πολιτικά ζητήματα υπάρχουν να διευθετηθούν εντός του πλαισίου του Συντάγματος της χώρας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας προέτρεψε τους γάλλους υπηκόους στην Τουρκία να μην κυκλοφορούν στους δρόμους εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο Κε ντ' Ορσέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το Ελληνικό Πεντάγωνο βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, ενώ από τις 10.30 έχει ενημερωθεί από τον διοικητή της ΕΥΠ (πριν από ένα χρόνο είχε αποσύρει όλο το προσωπικό από την Τουρκία με αποτέλεσμα να αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό από που πληροφορείται τα διαδραματιζόμενα στην Τουρκία), τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση όσο και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.
Με απόφαση του ΓΕΕΘΑ ανακαλούνται όλες οι άδειες του στρατιωτικού προσωπικού στην Ελλάδα.
Το ζητούμενο για την Ελλάδα, σε περίπτωση που το πραξικόπημα στην Τουρκία ολοκληρωθεί επιτυχώς, είναι ο τρόπος που  η νέα τουρκική ηγεσία θα επιλέξει για να συσπειρώσει τους τούρκους πολίτες γύρω της και να απομακρύνει την οποιαδήποτε "διάθεση" αντιστροφής του πραξικοπήματος.

Συνεχείς ανανεώσεις...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]