Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Άγκυρα εκβιάζει και ξανανοίγει «την στρόφιγγα» των προσφυγικών ροών!

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Και πάνω εκεί που όλοι εμείς οι «άπιστοι Θωμάδες» ήμασταν έτοιμοι να πειστούμε από το «πες-πες» τόσο του Γ.Γ. ΝΑΤΟ κ. Stoltenberg (καλά αυτός την δουλειά του κατοχυρώνει), όσο κυρίως της ίδιας της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι οι προσφυγικές ροές σταμάτησαν λόγω… της ναυτικής νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο, έρχεται ξανά η Τουρκία να ξεκαθαρίσει για το ποιος ανοιγοκλείνει την «στρόφιγγα» (επιτρέψτε μου την έκφραση) των ροών αυτών!

Από την αρχή της εβδομάδας είχαμε κατά μέσο όρο 200 αφίξεις την ημέρα, κυρίως στη Λέσβο και στη Χίο, όταν αυτές είχαν σχεδόν μηδενιστεί τους προηγούμενους 3 μήνες, επισημαίνοντας ότι στις περιοχές αυτές περιπολούν για επιτήρηση τα πλοία της νατοϊκής ναυτικής δύναμης SNMG2! Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει εύλογες ανησυχίες στις ελληνικές αρχές αλλά οι διαρρέοντες κυβερνητικοί ισχυρισμοί (οι οποίοι υιοθετούνται με ευκολία από μερίδα ΜΜΕ) ότι η αύξηση οφείλεται αποκλειστικά στην κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν ευσταθούν. Αυτοί οι ισχυρισμοί θα μπορούσαν να έχουν βάση αν η αύξηση των προσφυγικών ροών παρατηρείτο τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά την 15 Ιουλίου και όχι δέκα ημέρες μετά όταν όλες οι εμπλεκόμενες τουρκικές υπηρεσίας ασφαλείας είναι ξανά στις «θέσεις τους».

Ο Ερντογκάν παρά την φαινομενική του αδιαφορία στις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, για αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου μετά τον ανηλεή διωγμό επί δικαίων και αδίκων, την ισοπεδωτική αντιμετώπιση όσων θεωρεί αντιφρονούντες και οπωσδήποτε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, γνωρίζει ότι είναι απομονωμένος και τα περιθώρια ανοχής της Δύσης έχουν εξαντληθεί. Ψάχνει εναγωνίως διεθνή στηρίγματα, έστω και ευκαιριακά στην Ρωσία του Πούτιν και ταυτόχρονα αρχίζει να ανοίγει σταδιακά την «στρόφιγγα» των προσφυγικών ροών για να «εκβιάσει» πρωτίστως την Ελλάδα και μέσω αυτής την ΕΕ.

Την Τρίτη 26 Ιουλίου μάλιστα ξεπερνώντας το μονίμως γνωστό του θυμωμένο ύφος, σε έξαλλη κατάσταση (κάτι που λατρεύουν οι οπαδοί του) κατηγόρησε την Ένωση για μη … τήρηση (sic!) των συμφωνηθέντων σχετικά με την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα ανακατεύοντας με απειλητική διάθεση κατά την προσφιλή του τακτική και την Ελλάδα, με λάθος όμως αναγωγή (αναφέρθηκε σε οικονομική κρίση). Σαν υπόμνηση το τι μπορεί να κάνει και το ποιος ελέγχει τις ροές προσφύγων προς την Ελλάδα και την Ευρώπη είχαμε ταυτόχρονα αυτή την αξιοσημείωτη αύξηση αφίξεων προσφύγων και παρανόμων μεταναστών από τις απέναντι τουρκικές ακτές. Με λίγα λόγια, ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί ευθέως και σαφώς την Ευρώπη ότι θα επιτρέψει την διακίνηση των προσφύγων και παράνομων μεταναστών με ότι αρνητικές επιπτώσεις θα έχει αυτό πρωτίστως για την Ελλάδα και δευτερευόντως για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ελληνική κυβέρνηση, εντελώς λανθασμένα κατά την άποψη μου, από την αρχή της προσφυγικής κρίσης ποτέ δεν κατήγγειλε στους διεθνείς οργανισμούς και τα αρμόδια fora την Τουρκία για τον ρόλο της σε αυτό το τεράστιο εμπόριο ανθρώπινου πόνου. Οι τουρκικές αρχές γνώριζαν εξ αρχής που κατασκευάζονταν οι λαστιχένιες λέμβοι «μίας χρήσεως» από ποιους συγκεκριμένους όρμους ξεκινούσαν το επικίνδυνο για τις ζωές των επιβαινόντων ταξίδι καθώς επίσης και τους διακινητές (που τελικά δεν ήταν… Ελβετοί ή Σκανδιναβοί αλλά πολίτες της Τουρκίας). Ουδέποτε η Τουρκική Ακτοφυλακή έλαβε μέτρα αποτροπής απόπλου αυτών των αυτοσχεδίων λέμβων αλλά μάλλον ενθάρρυνε την αναχώρηση, ενώ ουδέποτε συνεργάστηκε με την αντίστοιχη Ελληνική. Όταν θέλησαν να σταματήσουν την διακίνηση πολύ απλά… το έκαναν. Έτσι φθάσαμε σήμερα να τρέμουμε μην μας φορτώσει ο Ερντογκάν άλλους 50 χιλιάδες και για να μην μας «κακιώσει» συνεχίζουμε να σιωπούμε για τον νέο αυτό εκβιασμό.

Για να μην υπάρξει αμφιβολία για το πού και το πώς το… πάνε οι Τούρκοι, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε τους Τούρκους αξιωματούχους που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου στα πλαίσια της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ -Τουρκίας για το προσφυγικό με επίσημη αιτιολογία ότι έληξαν τα διαβατήρια τους! Θα με ρωτήσετε βέβαια, καλά «αφού αυτών έληξαν τα διαβατήρια γιατί δεν …έστειλαν άλλους που τα δικά τους έχουν ανανεωθεί» ή δεν τα ανανέωσαν επί τόπου; Και πότε άραγε αυτοί θα επιστρέψουν; (παράδοξο… διερωτόμαστε πότε οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα επιστρέψουν στα… νησιά μας!). Τις απαντήσεις μάλλον θα πρέπει να τις δώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο κατά πως φαίνεται καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να υποβαθμίσει την σημασία αυτής της τουρκικής αιφνιδιαστικής ενέργειας η οποία ουσιαστικά παγώνει τις διαδικασίες επανεισδοχής, ακόμα και αυτές τις λίγες βέβαια που πραγματοποιούνταν.

Δυστυχώς και σε αυτό το θέμα ακολουθούμε την στρατηγική του «βλέποντας και κάνοντας». Η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες και να θέσει το ζήτημα αυτό στους εταίρους της και στους αρμόδιους θεσμούς της ΕΕ (θα μου πείτε πάλι για ποια… Ένωση μιλάς) με έμφαση στους κινδύνους που προκύπτουν από την για ακόμα μία φορά εκβιαστική αυτή στάση της Άγκυρας!

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]