Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αποκαλυπτική ρωσική προσέγγιση για τις σχέσεις με Τουρκία

Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία οδηγεί την Τουρκία με ταχύτητα του φωτός προς τη σύσφιξη των πολιτικών και οικονομικών της σχέσεων με τη Ρωσία. Παρά την αποδοκιμασία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ η Άγκυρα στρέφεται από τη Δύση προς τη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Ερντογάν και ο Τούρκος ομόλογός του Ερντογάν θα βρεθούν στις 9 Αυγούστου στην Αγία Πετρούπολη.

«Η Ρωσία δεν είναι μόνο γείτονας αλλά και στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας. Ελπίζουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να τις καταστήσουμε καλύτερες από πριν», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μεχμέτ Σιμτσέκ στην εφημερίδα Yeni Safak. Η επίσης φιλοκυβερνητική Daily Sabah αναφέρει ότι η επίσκεψη Ερντογάν θα είναι η πρώτη του Τούρκου ηγέτη μετά το πραξικόπημα.

Φαίνεται πως οι διμερείς σχέσεις που μπήκαν στον πάγο μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24, θα βελτιωθούν ραγδαία. Η ρωσική αντίδραση δε στο πραξικόπημα στην Τουρκία επιταχύνει τη βελτίωση των σχέσεων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου ευχαρίστησε το Κρεμλίνο για την υποστήριξή του στη νόμιμη τουρκική κυβέρνηση. «Η Ρωσία μας παρείχε την απόλυτη και χωρίς όρους στήριξή της κατά το πραξικόπημα. Είμαστε για αυτό ευγνώμονες στον πρόεδρο Πούτιν», είπε.

Την ίδια ώρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ. Μετά το πραξικόπημα η Άγκυρα απαιτεί από την Ουάσινγκτον την έκδοση του ιμάμη Γκιουλέν τον οποίο θεωρεί εγκέφαλο του πραξικοπήματος.

Καθώς οι ΗΠΑ δεν βιάστηκε να ικανοποιήσει το αίτημα της Άγκυρας, η τουρκική κυβέρνηση απειλεί να διακόψει τους δεσμούς της με τους παλαιούς της συμμάχους, τους Αμερικανούς, τους οποίους κατηγορεί για ανάμιξή τους στο πραξικόπημα.

«Η προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα στην σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας. Η επαναπροσέγγιση μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε αλλαγή προσανατολισμού της Τουρκίας. Ο Ερντογάν δέχεται σφοδρή κριτική από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ για τις εκκαθαρίσεις και τις συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων μετά το πραξικόπημα, την ώρα που ευχαριστεί τη Ρωσία», αναφέρει το Bloomberg.

«Δεδομένων των διώξεων που πραγματοποιεί ο Ερντογάν και της ενδεχόμενης επαναφοράς της θανατικής ποινής είναι μη ρεαλιστική η άποψη πως η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ. Υπ’ αυτό το πρίσμα η προσέγγιση Ερντογάν προς τον Πούτιν δείχνει ως στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία. Ο Ερντογάν στρέφεται τώρα από τη Δύση προς την Ανατολή», γράφει το γερμανικό Der Spiegel, προσθέτοντας πως ο Ερντογάν προχωρά προς αυτή την κατεύθυνση παρά την δυσαρέσκεια του ΝΑΤΟ.

Η Deutsche Welle επίσης επικεντρώνεται στην ταχύτητα αποκατάστασης των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Η Άννα Γκλαζόβα του ρωσικού Institute for Strategic Studies (RISS) επίσης στέκεται στο γεγονός πως μετά το πραξικόπημα ο Ερντογάν συνέλαβε τους Τούρκους πιλότους που κατέρριψαν το ρωσικό Su-24, ενώ υπάρχουν φωνές στην Τουρκία που κάνουν λόγο για συνωμοσία Τούρκων στρατιωτικών που ήθελαν να καταστρέψουν τις διμερείς σχέσεις.

Ο Αμερικανός αναλυτής Έρικ Ντράιτσερ αναφέρει πως η Τουρκία είναι πιθανό να στρέψει τα νώτα της στον άξονα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και να στραφεί προς τη Ρωσία και την Κίνα εντασσόμενη στον ενιαίο ευρασιατικό χώρο.

«Σε τελική ανάλυση το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις για χρόνια, ίσως και δεκαετίες. Με την Τουρκία να αποδεσμεύεται από τον άξονα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, είναι μάλλον προβλέψιμη η στροφή της προς την Κίνα και τη Ρωσία, τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάη (Shanghai Cooperation Organization), των BRICS, στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών και της κινεζικής οικονομικής στρατηγικής, γράφει ο Ντράιτσερ.

Πηγή Defence-Point
SputnikNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]