Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

40 τούρκοι καταδρομείς διέφυγαν σε ελληνικά νησιά;

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Κι εκεί που μετά τις εξελίξεις από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία περιμέναμε να αυξηθεί κατακόρυφα το κύμα των λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα, μέσα στα πλαίσια μίας κίνησης τακτικής από τον Ερντογάν προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, αιφνιδιαστήκαμε με την εξέλιξη…

Σύμφωνα με πληροφορίες, που ελέγχονται, στο μικρό νησί της Σύμης, απέναντι από τη Μαρμαρίδα, όπου έγινε η απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν, έχουν περάσει 25-40 (ο αριθμός ελέγχεται) άνδρες των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού, που φέρεται να ανήκουν στη SAT, δηλαδή στην ομάδα που έκανε την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι οποίοι αναζητούνται στην Τουρκία με εκτεταμένες έρευνες που διεξάγει η τουρκική πολιτοφυλακή Jandarma μαζί με άνδρες του τουρκικού στρατού.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, είχαν εντοπιστεί φουσκωτές βάρκες κοντά στις τουρκικές ακτές, στην περιοχή απέναντι από την Σύμη, με αποτέλεσμα να σχηματισθεί η εντύπωση πως υπήρξε αποτυχημένη απόπειρα φυγής των καταζητούμενων ανδρών της SAT προς την Ελλάδα.
Για την ακρίβεια, δύο τουρκικά φουσκωτά σκάφη που πλέουν τις τελευταίες ώρες ανοιχτά της Σύμης, αλλά σε τουρκικά ύδατα, προκάλεσαν συναγερμό στην Αθήνα...

Από ελληνικής πλευράς υπήρξε κινητικότητα, τόσο με σκάφη του λιμενικού, όσο και με την πυραυλάκατο «Βότσης» που βρισκόταν στην περιοχή, ενώ έλεγχο από αέρος έκανε στρατιωτικό ελικόπτερο. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουρίστες επιβάτες στα δύο φουσκωτά σκάφη, χωρίς να έχουν σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, με τα σκάφη να μην περνούν σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Παρόλα αυτά, το περιστατικό είναι ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει μετά από τα γεγονότα στη γειτονική χώρα.

Όμως, έρευνες γίνονται και στα νησιά της Κω και της Καλύμνου, που φέρονται να βρίσκονται μέσα στα πλαίσια ικανότητας μετακίνησης των συγκεκριμένων τούρκων καταδρομέων, ενώ η Λέσβος και η Χίος θεωρούνται ως πιθανότατα νησιά που έγιναν χώροι διαφυγής και άλλων τούρκων πραξικοπηματιών.

Έρευνες αναζήτησης των τούρκων καταδρομένων πραγματοποιούνται σε όλα τα πιθανά νησιά από τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ενώ πληροφορίες μας από τη Σύμη αναφέρουν πως οι αρχές έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις και προσαγωγές υπόπτων, συγκεκριμένου εύρους ηλικίας, που δεν είχαν μαζί τους έγγραφα ταυτοποίησής τους και δεν δήλωναν το χώρο της στέγασής τους.

Στο κόκκινο συναγερμό το Λιμενικό, σε εφαρμογή το σχέδιο «Ηρακλής»

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή από το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε εντολή προς τις υπηρεσίες του Σώματος σε όλη τη χώρα να αυξηθεί στον ύψιστο βαθμό –βάσει των όσων προβλέπονται στο σχέδιο «Ηρακλής» που εφαρμόζεται σε περίπτωση έκτακτων αναγκών– ο βαθμός επιτήρησης για τον άμεσο εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν τούρκους στρατιωτικούς που θέλουν να φύγουν από τη γειτονική χώρα και να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η εντολή συνέπεσε περίπου χρονικά με τη διακίνηση των πληροφοριών για κινητικότητα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σύμης με παρουσία σκαφών που μετέφεραν στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προκαλώντας την κινητοποίηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Παράλληλα με βάση το ίδιο σχέδιο αναπτύσσεται η διαδικασία της διακλαδικότητας και η στενή συνεργασία με τα άλλα Σώματα Ασφαλείας αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η εντολή για εφαρμογή του σχεδίου με την κωδική ονομασία «Ηρακλής» έρχεται ως συνέχεια της οδηγίας που είχε δοθεί από το Σαββατοκύριακο για να βρίσκονται σε επιφυλακή όλες τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής. Ειδικότερα στις οδηγίες ενημέρωναν το προσωπικό για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που παρουσιαστεί τούρκος στρατιωτικός που θα ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, μια κατάσταση αντίστοιχη με τα οκτώ στελέχη της τουρκικής Αεροπορίας Στρατού.

Στελέχη των διωκτικών αρχών ανέφεραν πως ενδεχομένως συνάδελφοι των οκτώ αξιωματικών να αναμένουν να δουν την εξέλιξη που θα έχει η υπόθεση τους και αναλόγως να πράξουν ή ενδεχομένως να κινηθούν και πριν τις τελικές αποφάσεις για την υπόθεση στην Αλεξανδρούπολη. 

Σε αναμονή κύματος τούρκων φυγάδων

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσει το μέγαρο Μαξίμου, αναμένοντας κύμα τούρκων φυγάδων είναι:
1. Συλλαμβάνουμε και παραδίδουμε πίσω στην Τουρκία και στις ορέξεις του Ερντογάν όποιον τούρκο φυγά βρίσκουμε, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς φοβικότητα και υποταγή στις ορέξεις και τις απειλές του τούρκου προέδρου ή
2. Διατηρούμε απόρρητες τις πληροφορίες σχετικά με εύρεση τούρκων φυγάδων πραξικοπηματιών και προσπαθούμε να συνεργαστούν μαζί μας για την αντιμετώπιση της πολιτικής και των πρακτικών του "σουλτάνου" Ερντογάν;

Στην πρώτη περίπτωση, της παράδοσης των φυγάδων, ουσιαστικά απομακρύνουμε την πιθανότητα πιθανής εύρεσης και συνεργασίας τούρκων πολιτών, στρατιωτικών ή αξιωματούχων οι οποίοι μπορούν να φανούν χρήσιμοι στην αντιμετώπιση της ισλαμικής πολιτικής του Ερντογάν.

Στην δεύτερη περίπτωση αντιμετωπίζουμε την περίπτωση διαρροής της ύπαρξης τούρκων φυγάδων και της συνεργασίας τους με τις ελληνικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να υπάρξει στον απόλυτο βαθμό επιθετική συμπεριφορά του Ερντογάν προς την Ελλάδα. Μπορούν, άραγε, οι αρμόδιες υπηρεσίες να διατηρήσουν μυστικά ή μεμονωμένα πρόσωπα θα επιλέξουν έναντι ανταλλαγμάτων να διαρρεύσουν στον Τύπο ή σε άλλους μία μείζονος χρησιμότητας και κρισιμότητας επιχείρηση;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]