Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καθόλου τυχαία η συσσώρευση δυνάμεων Δυτικών χωρών στη Συρία

“Όλες αυτές οι δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και επιχειρούν ήδη στη χώρα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο αίτημα ή έγκριση από την κυβέρνηση της Συρίας. Η ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση εύκολα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάληψη μέρους της αραβικής αυτής χώρας, όταν οι επιχειρήσεις κατά του ISIS θα έχουν ολοκληρωθεί”.

ΑνάλυσηSouth Front International Military Review
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο

Το βράδυ της Τετάρτης, 15/05, το ISIS κατόρθωσε να πάρει ξανά υπό τον έλεγχό του τα χωριά Τζαμουσίγια και Ουμ Αντασάτ από τις “Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις” (SDF), τις οποίες στηρίζουν οι ΗΠΑ. Τα χωριά αυτά βρίσκονται νοτιοδυτικά της ελεγχόμενης από το ISIS πόλης Μανμπίζ (χάρτης).

Την επόμενη μέρα, ο συνασπισμός με επικεφαλής τις ΗΠΑ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το SDF, που απαρτίζεται ως επί το πλείστον από τις κουρδικές μονάδες του YPG, ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της επιχείρησης για την απελευθέρωση του Μανμπίζ, διασπώντας τις δυνάμεις του ISIS στις επαρχίες της Ράκα και του Χαλεπίου. Οι αεροπορικές δυνάμεις του συνασπισμού φέρεται ότι έχουν διεξαγάγει περίπου 190 αεροπορικές επιδρομές κοντά στο Μανμπίζ από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Τώρα, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση, με στόχο την απελευθέρωση της πόλης. Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι το αραβικό σκέλος του SDF, γνωστό ως "Συριακή Αραβική Συμμαχία", θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση.


Περίπου 100 βαριά οπλισμένοι τρομοκράτες της Αλ-Νούσρα εντοπίστηκαν καθώς έφθαναν στην περιοχή των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, σύμφωνα με αναφορά του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση στη Συρία, επικαλούμενη πηγές στο Καμπάνε, ένα χωριό στην επαρχία της Λατάκια. Οι ενισχύσεις των τρομοκρατών κατέφθασαν ακριβώς στη φάση της προέλασης του Συριακού Στρατού στην επαρχία αυτή. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το χωριό Άιν Ίσα και επιχείρησαν  να πάρουν τον έλεγχο θέσεων καίριας σημασίας σε υψίπεδα γύρω από το στρατιωτικό προπύργιο του Kαμπάνε: του Ρουγουισάτ αλ-Γιοζ, του όρους Ζικάτ και του λόφου 1112. Εάν ο Συριακός Στρατός είναι σε θέση να πάρει τον έλεγχο αυτών των στρατηγικών υψηλών σημείων, η απελευθέρωση θα είναι θέμα χρόνου.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στο νότιο Χαλέπι προχθές βράδυ, όταν μισθοφόροι της Αλ-Νούσρα και συμμαχικών ομάδων ισλαμιστών κατέλαβαν το χωριό Ζεϊτάν, που προηγουμένως έλεγχαν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις. Μετά από αλλεπάλληλες, σφοδρές ανταλλαγές πυρών, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ήταν σε θέση να ανακαταλάβουν αυτό το χωριό. Παράλληλα, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Καλσά, όπου και η Ιρανική Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά συμμετείχε στις συγκρούσεις κατά των τζιχαντιστών.


Η αύξηση της παρουσίας ξένων δυνάμεων δεν μοιάζει καθόλου τυχαίο γεγονός

Ενισχύονται οι ήδη έντονες φήμες ότι η Γερμανία ετοιμάζεται να αναπτύξει ειδικές δυνάμεις, τις Kommando Spezialkräfte (KSK), στη Βόρεια Συρία, προκειμένου να ενισχύσουν τις απαρτιζόμενες κυρίως από Κούρδους “Συριακές  Δημοκρατικές Δυνάμεις” (SDF), οι οποίες πολιορκούν την ελεγχόμενη από το ISIS και στρατηγικής σημασίας πόλη Μανμπίζ. Τα διάφορα ρεπορτάζ αναφέρουν παράλληλα, ότι στη Βόρεια Συρία, παρατηρείται ανάπτυξη δυνάμεων διάφορων Δυτικών κρατών. Ας μην ξεχνάμε ότι, το 2015, εγκρίθηκε από το γερμανικό κοινοβούλιο η ανάπτυξη ισχυρής δύναμης 1.200 περίπου ανδρών της Bundeswehr στη Συρία. Μάλιστα, έγινε λόγος για το ενδεχόμενο, οι δυνάμεις αυτές να ενισχυθούν με την “ελίτ” των γερμανικών ειδικών δυνάμεων, KSK (εικόνα).

Στις 15 Ιουνίου, το αποκαλούμενο “Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα” (SOHR) ανάρτησε ένα άρθρο  σχετικά με το θέμα, υποστηρίζοντας ότι μια δύναμη περίπου 50 ανδρών του Γερμανικού Στρατού, καθώς και 20 στρατιωτικών συμβούλων, έχει αναπτυχθεί στη Συρία. Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι στη δύναμη αυτή συμπεριλαμβάνονται τεχνικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες και  συμμετέχουν σε συγκρούσεις στη δεύτερη γραμμή του μετώπου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικές δυνάμεις από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία συμμετέχουν στο πλευρό των “Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων” (SDF) στις επιθέσεις εναντίον του ISIS στo Μανμπίζ, όπου οι γερμανικές δυνάμεις ενισχύουν το έργο της αφαίρεσης ναρκών και προσφέρουν άλλες τεχνικές υπηρεσίες, συμμετέχοντας με τα αμερικανικά και γαλλικά στρατεύματα, πάντα στη δεύτερη γραμμή του μετώπου.

Το 2015, οι ΗΠΑ έχτισαν μια βάση σε ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο της Συρίας, στην κουρδική περιοχή Χασάκα, ενώ αμερικανικές δυνάμεις συμμετέχουν σε μάχες κατά του ISIS κοντά στο Μανμπίζ, από τον Μάιο του 2016.


Το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας παραδέχθηκε στις 9 Ιουνίου την παρουσία των ειδικών δυνάμεών της στο συριακό έδαφος. Τα γαλλικά στρατεύματα φέρεται να έχουν χτίσει μια στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Κομπάνε και συμμετέχουν σε επιθέσεις κατά του ISIS, μαζί με τις μονάδες του SDF και των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, οι ειδικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου δραστηριοποιούνται στην πρώτη γραμμή, μαζί με συριακέςπαραστρατιωτικές δυνάμεις, κοντά σύνορα με την Ιορδανία. Συμμετέχουν σε άμεσες συγκρούσεις, παρέχουν εκπαίδευση και διευθύνουν την ομάδα της “αντιπολίτευσης”, που είναι γνωστή ως “Νέος Συριακός Στρατός”.

Επομένως, επιβεβαιώνεται ότι τρεις Δυτικές χώρες έχουν αναπτύξει δυνάμεις στη Συρία, ενώ η συμμετοχή και μίας τέταρτης είναι υπό έρευνα. Όλες αυτές οι δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και επιχειρούν ήδη στη χώρα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο αίτημα ή έγκριση από την κυβέρνηση της Συρίας. Αυτό που θα πρέπει να υπογραμμιστεί εδώ είναι, ότι η ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση εύκολα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάληψη μέρους της αραβικής αυτής χώρας, όταν οι επιχειρήσεις κατά του ISIS θα έχουν ολοκληρωθεί.

Η αντίδραση της κυβέρνησης Άσαντ

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει καταδικάσει έντονα την παρουσία των γαλλικών και γερμανικών ειδικών δυνάμεων στις θέσεις Άιν αλ-Άραμπ και Μανμπίζ, σύμφωνα με δημοσίευμα του συριακού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων SANA στις 15 Ιουνίου, επικαλούμενο πηγή του στο Υπουργείο Εξωτερικών (εικόνα).

“Σχολιάζοντας την είδηση σχετικά με την παρουσία ομάδων των γαλλικών και γερμανικών ειδικών δυνάμεων στο Άιν αλ-Άραμπ και το Μανμπίζ, η συριακή κυβέρνηση καταδικάζει κατηγορηματικά αυτή την απρόσκλητη παρέμβαση, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και μια απροκάλυπτη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα εναντίον της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Συρίας”.

Σύμφωνα με την πηγή, οι πραγματικοί στόχοι αυτής της παρέμβασης “εκτείνονται  πέρα από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας”, ακριβώς διότι οι χώρες οι οποίες συμμετέχουν σε αυτές τις δράσεις συνιστούν τον κύριο υποστηρικτή της τρομοκρατίας από το ξέσπασμα της κρίσης στη Συρία και μετά.





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]