Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τζιχαντιστική απειλή πλανάται στην Ευρώπη

Του Ιωάννη Μιχαλέτου

Οι πρόσφατες επιθέσεις, φαινομενικά "Μοναχικών Λύκων", τόσο στις ΗΠΑ (Ορλάντο) όσο και στο Παρίσι , επαναφέρουν για πολλοστή φορά την απειλή εκδήλωσης τρομοκρατικών ενεργειών με ποικιλία μεθόδων, από τζιχαντιστικές οργανώσεις και βεβαίως το αποκαλούμενο 'Ισλαμικό Κράτος".

Το Φεβρουάριο του 2016, σε κλειστή συνεδρίαση σε χώρα των Βαλκανίων, αξιωματούχος των αντιτρομοκρατικών αρχών της Ουγγαρίας, πληροφόρησε ότι η Βουδαπέστη υπολογίζει σε αδρές γραμμές ότι το 1% των προσφύγων/μεταναστών που χρησιμοποίησαν το λεγόμενο "Βαλκανικό διάδρομο" το 2015 (10.000 άτομα), είτε αποτελούν μέρος δικτύου Τζιχαντιστών είτε είναι συμπαθούντες σε βαθμό ώστε να συνδράμουν μελλοντικά σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Παραλλήλως οι Γαλλικές αρχές ασφαλείας έχουν μια μακροσκελέστατη λίστα των περίπου 9.500 ατόμων που διαμένουν μόνιμα στη Γαλλία και ανήκουν στο πρώτο βαθμό κινδύνου για συμμετοχή ή συνδρομή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Ωσαύτως οι Γερμανικές αρχές εσωτερικής ασφάλειας έχουν υποδείξει περί τα 7.500 άτομα στην Επικράτεια τους και οι Ιταλικές αντιστοίχως τουλάχιστον 1.500. Σε όλα τα παραπάνω εάν προσθέσουμε λοιπές Ευρωπαικές χώρες, την ύπαρξη απροσδιόριστου αριθμού μοναχικών λύκων και ανισόρροπων προσωπικοτήτων όπως και την ύπαρξη αρκετών πυρήνων τρομοκρατών αλλά και εξτρεμιστών στα Δυτικά Βαλκάνια (Ιδιαίτερα στη Βοσνία), τότε ένα λίαν προβληματικό περιβάλλον ασφάλειας καθορίζεται πλέον για τις περισσότερες Ευρωπαικές χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη τελευταία τριετία έχουν ανοιχθεί νέοι διάδρομοι διείσδυσης για τους Τζιχαντιστές προς την Ε.Ε. που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Καταρχάς με την είσοδο Τσετσένικών ομάδων στην Ουκρανία,με προηγούμενη δράση στη Συρία, όπως και με ομάδες Μεσανατολιτών που χρησιμοποιούν ποικίλες μεθόδους εισόδου στην Ευρώπη,όπως διαμέσου της Ανατολικής Αφρικής Αφρικής με πλαστά έγγραφα ακόμα και μέσω Λατινικής Αμερικής (σε αυτή τη περίπτωση με νομότυπα έγγραφα).

Σε όλα τα ανωτέρω πρέπει να συνυπολογιστούν η εντεινόμενη στρατολόγηση νέων εξτρεμιστών και μέσω κοινωνικών δικτύων ή προπαγάνδας του δρόμου & εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, όπως και η διαρκώς εξαπλούμενη μέθοδο χρηματοικονομικών συναλλαγών όπως το Χαβάλα και το Αμάνα.

Σε ότι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα λόγω των ελέγχων (capital control) τα συστήματα αυτά διευκολύνουν πέρα των Μουσουλμάνων μεταναστών και οποιουδήποτε άλλου (κατά κανόνα στελεχών του οργανωμένου εγκλήματος) που επιθυμεί και χρειάζεται τις υπηρεσίες τους, καθότι -εάν και λίαν ειρωνικό- είναι τα μόνα παρατραπεζικά συστήματα στη χώρα με παγκόσμια, αξιόπιστη, οικονομική και ταχύτατη εξυπηρέτηση δίχως βεβαίως κανένα ρυθμιστικό έλεγχο. Εξυπακούεται ότι κατά τη ίδια μεθοδολογία εξυπηρετούνται και οι ανάγκες Τζιχαντιστικών δικτύων και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ως εκ τούτου θα υπάρξει μακρά πορεία με μεγάλες δυσκολίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου και οι πρόσφατες προειδοποιήσεις του Γάλλου Πρωθυπουργού, ότι πρόκειται για "Πόλεμο που θα διαρκέσει μια γενεά", πρέπει να κρατούν σε εγρήγορση τις κατά τόπου Αρχές για να προληφθούν νέες επιθέσεις.

Πηγή RIMSE



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]