Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έτσι στρατολογεί τους "μοναχικούς - λύκους" το Ισλαμικό Κράτος

Μετά απο τους αμερικανικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Ρωσίας αλλα και τις χερσαίες επιθέσεις των Κούρδων, Ιρακινών και Σύρων, το Ισλαμικό Κράτος εχει ξεκινήσει να χάνει έδαφος στη Μέση Ανατολή. Το λεγόμενο χαλιφάτο φαίνεται να βρισκεται στα όρια της κατάρρευσης.

Αλλά αν και οι μαχητές του άρχισαν να λυγίζουν υπο την πίεση των επιθεσεων του Συνασπισμού οι υποστηρικτές της εξτρεμιστικής ιδεολογίας του ΙΚ έχουν ξεκινήσει επιθέσεις στις χώρες της Δύσης. Αυτοι οι μοναχικοι τρομοκράτες έχουν ονομαστεί μοναχικοί λύκοι.
Η πιο αιματηρή επίθεση ήταν στο Παρίσι το 2015, όπου σκοτώθηκαν 130. Πιο πρόσφατα, 49 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στις 11 Ιουνίου στο Ορλάντο σ’ενα κλάμπ και σήμερα στις 14/06 τζιχαντιστής στην Γαλλία σκότωσε έναν αστυνομικό και την σύζυγο του.

Για να διεξάγει βίαιες επιθέσεις ανά τον κόσμο η οργανωση του Ισλαμικού Κράτους βασίζεται σε δυό ομάδες τρομοκρατών. Στην πρώτη ειναι τα μέλη της οργάνωσης που πολέμησαν στο Ιράκ και στη Συρία και τα οποία μπορούν να οργανώσουν και εξαπολύσουν επιθέσεις στο εξωτερικό, όπως ο Μοχάμεντ Αμπρίνι και ο Νατζιμ Λαχραουι, οι δύο άνδρες που έπαιξαν βασικό ρόλο στις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες το 2016. Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν άτομα που επιστρέφουν από το Ιράκ και τη Συρία και ειχαν εντοπίσει και τους δύο αυτους άνδρες πρίν την επίθεση.

Η δεύτερη ομάδα στην οποία στηρίζεται το ΙΚ ειναι πολύ ποιο δύσκολο να εντοπιστεί αν και συνήθως ειναι λιγότερο εμπείροι απο τους βετεράνους του πολέμου στο Ιράκ και τη Συρία. Αυτοι ειναι οι δυστυχισμένοι, δυσαρεστημένοι Μουσούλμάνοι που στερούνται πολιτικά δικαιώματα και που ζούν σε χώρες που θα ήθελε να στοχεύσει το ΙΚ. Αντι λοιπόν να στείλει μαχητές σε όλες τις χώρες που θέλει να επιτεθεί, το ΙΚ πολύ απλα διοχετεύει την προπαγάνδα του στις χώρες αυτές και προσπαθεί να βρει πιθανούς τρομοκράτες που ειναι στα όρια της ριζοσπαστικοποίησης και συνεπώς πιο εύκολα θύματα.

Ειναι λίγοι αυτοι που θα αποφασίσουν να γινουν τρομοκράτες αλλά ο κάθε ένας απο αυτους ειναι ένας πιθανός τρομοκράτης, ακριβώς όπως στο Ορλάντο ή στην Γαλλία χθες.

Η αλήθεια ειναι οτι το ΙΚ εχει πραγματικά εντυπωσιακή προπαγανδά με την οποία προσπαθεί να ριζοσπαστικοποιήσει τους μελλοντικούς τρομοκράτες.

Για παράδειγμα εχει το εξαιρετικά καλοφτιαγμένο περιοδικό του το "Dabiq”, που μέχρι στιγμης έχει 14 τεύχη και μια σειρά απο θέματα που μοιάζουν μεταξύ τους και που στοχεύουν σε δυνητικούς μαχητές.
Στο περιοδικό παρέχουν ταξιδιωτικές συμβουλές για το Ιράκ και τη Συρία αν κάποιος θελήσει να πολεμήσει για το χαλιφάτο κάτι που το ΙΚ θεωρεί ότι ειναι καθήκον όλων των μουσουλμάνων. Οι μουσουλμάνοι που αρνούνται να το πράξουν είναι «αποστάτες», κατι που τιμωρείται με θάνατο.
Στη συνέχεια, το Dabiq διαθέτει συχνά άρθρα που δοξάζουν τους μαχητές που έχασαν τη ζωή τους για το ΙΚ, ειδικά εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους σε μια τρομοκρατική επίθεση.
Τέλος, δημοσιεύει άρθρα αρκετά συχνα που περιγραφούν πόσο θα διαπρέψει το Ισλαμικό Κράτος όταν εισβάλουν οι ΗΠΑ.

Το ΙΚ διεξάγει ανοικτά μια πολεμική εκστρατεία κατά της Δύσης. Το όνομα Dabiq είναι στην πραγματικότητα το όνομα της γης, οπου το ΙΚ θεωρεί οτι θα καούν οι στρατοί των σταυροφόρων.
Αυτή η προφητεία περιγράφεται λεπτομερώς στο τέταρτο τεύχος του περιοδικού και κάνει έκκληση σε 80 δυτικές χώρες να στείλουν 12.000 στρατιώτες απο την κάθε μια στο Dabiq ως συνασπισμό ενάντια στο ΙΚ. Σύμφωνα με την προφητεία, οι Άραβες θα νικήσουν τον συνασπισμό κατά το πρώτο στάδιο της Αποκάλυψης και στη συνέχεια θα πουν νικηφόρα στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη.

Το περιοδικό έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και εχει μεταφραστεί στα αραβικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Αυτές οι μεταφράσεις μάλιστα ειναι πολύ καλές.
Το ΙΚ εχει οπαδούς σε όλο τον κόσμο που μπορούν να διασφαλίσουν οτι η προπαγάνδα του θα περάσει. Μεγάλο ρόλο έπαιξαν και συνεχίζουν να έχουν τα βίντεο του Τζιχάντι Τζόν, του “βρετανού” δήμιου του ΙΚ αλλά και τα βίντεο των ομήρων δημοσιογράφων John Cantlie ο οποίος συνελήφθη το 2012 μαζί με τον James Foley.

Εδώ βέβαια αξίζει να τονίσουμε οτι πολλά απο τα βίντεο ειναι μονταρισμένα για να έχουν το θεμιτό αποτέλεσμα.

Τα τεύχη του περιοδικού και άλλου είδους προπαγάνδα έχουν εξαπλωθεί μέσω της χρήσης των social media, μεσα απο φιλο-τζιχαντιστικές ιστοσελίδες, και τον σκοτεινό ιστό. Το παιχνίδι της οργάνωσης στο Twitter ηταν θρυλικό μέχρι και που η εταιρεία ξεκίνησε να κλείνει τους λογαριασμούς που άνηκαν στους θαυμαστές του ΙΚ μόλις αυτοι άνοιγαν. Αυτη η μέθοδος μειώνει την εμβέλεια που μπορεί να εχει η οργάνωση αν και δεν εξαφανίζει τους εξτρεμιστές.

Τέλος, το ΙΚ στρατολογεί πολλούς πιθανούς τρομοκρατες μέσω των βίντεο του Ανουάρ αλ-Αουλάκι, ένας Αμερικανός ιμάμης ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Υεμένη. Ο Al-Awlaki έγινε γνωστός λόγω της βίαιηςς ερμηνείας του Ισλάμ που δίδασκε, σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ το 2011.

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το δαδίκτυο γενικότερα ειναι πολύ ευκολο να δει κανείς πώς μπορεί κάποιος που δεν ειναι ευτυχισμένος με την δική του ζωή, που δεν εχει τα κατάλληλα πρότυπα και που βρίσκει το διαδίκτυο ως την μόνη του δίεξοδο να επηρεαστεί απο τα στοχευμένα δημοσιεύματα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και στο τέλος να σκορπίσει τον θάνατο ως ένας "μοναχικός λύκος".

Πηγή We are The Mighty
Απόδοση OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]