Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βουλγαρικό όχι στο ΝΑΤΟ μετά από παρέμβαση της Μόσχας

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει στον στόλο που προτείνεται να αναπτύξει το ΝΑΤΟ για να αντισταθμίσει τις ρωσικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς δεν θέλει έναν πόλεμο εκεί.

Μια ημέρα αφότου η Μόσχα προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε στρατιωτικής ανάπτυξης, ο Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε πως δεν θέλει να δει φρεγάτες να περνούν μπροστά από τα τουριστικά θέρετρα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, ο οποίος περιέγραψε τη Βουλγαρία ως μια ειρηνική χώρα.

Οι εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη βορειοατλαντική συμμαχία έχουν αυξηθεί, ιδιαίτερα μετά την κρίση στην Ουκρανία και την κατάρριψη από την Τουρκία τον Νοέμβριο ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους. Η Ρωσία, η οποία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, έχει τον δικό της Στόλο της Μαύρης Θάλασσας ο οποίος έχει τη βάση του στη Σεβαστούπολη.

Η Τουρκία και η Ρουμανία, οι δύο άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα, έχουν ζητήσει να αναπτυχθεί ένας στόλος του ΝΑΤΟ και περισσότερα συμμαχικά στρατεύματα στην περιοχή, η οποία είναι σημαντική τόσο για την Ανατολή όσο και για τη Δύση, λόγω των ενεργειακών κοιτασμάτων της και της εγγύτητάς της στη Μέση Ανατολή.

"Λέω πάντα ότι θέλω στη Μαύρη Θάλασσα να βλέπω ιστιοφόρα, γιωτ, μεγάλα καράβια με τουρίστες και να μην γίνει μια αρένα στρατιωτικής δράσης ... Δεν χρειάζομαι έναν πόλεμο στη Μαύρη Θάλασσα", δήλωσε ο Μπορίσοφ.

"Ας αφήσουμε τις εικασίες ότι στόλοι θα αναπτυχθούν εναντίον οποιουδήποτε", πρόσθεσε ο πρόεδρος Πλέβνελιεφ. "Η Βουλγαρία είναι μια ειρηνική χώρα και η εξωτερική πολιτική της δεν στρέφεται εναντίον κανενός".

Ανώτερος ρώσος διπλωμάτης προειδοποίησε χθες Τετάρτη το ΝΑΤΟ να μην αναπτύξει ναυτικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα υπονόμευε την περιφερειακή ασφάλεια και τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Μόσχας με τη συμμαχία.

Το θέμα του στόλου αναμένεται να τεθεί ξανά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στη Βαρσοβία, καθώς η συμμαχία εξετάζει τι περισσότερο μπορεί να κάνει για να αποτρέψει αυτό που βλέπει ως αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]