Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ΑΠΕ "βαφτίζει" με τουρκική ονομασία τα νησιά του Αιγαίου και την Ελλάδα

Ερωτηματικά, θλίψη και οργή προκαλεί η πρακτική που έχει υιοθετήσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο στο τουρκόφωνο δελτίο του χρησιμοποιεί τις… τουρκικές ονομασίες των νησιών του Αιγαίου, κάτι που εδώ και δεκαετίες διεκδικεί η Τουρκία θέλοντας έτσι να υπονομεύσει την ελληνική κυριαρχία στα νησιά.

Έτσι το εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα όπου ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη, προσφέροντας και μια μοναδική ευκαιρία προβολής του ελληνικού νησιού το όποιο σηκώνει το βάρος της προσφυγικής κρίσης, με ευθύνη της Τουρκίας, έσπευσε να βαφτίσει την Λέσβο, «Midilli Adasi» υιοθετώντας την τουρκική ονομασία του νησιού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΑΠΕ ξαναβαφτίζει και την Ελλάδα, αναφέροντας την χώρα μας ως «Yunanistan», ενώ σε άλλο ρεπορτάζ ειδαμε την Χιο να αναφερεται ως «Sakiz Adasi»

Η υιοθέτηση της τούρκικης ονομασίας δεν είναι απλό τεχνικό θέμα, καθώς το ΑΠΕ που ουσιαστικά επιτελεί και εθνικό έργο εμφανίζεται να προβάλλει διεθνώς την οθωμανική ονομασία ενός εκ των πιο σημαντικών και πιο ευαίσθητων εθνικά, νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, προκαλώντας τουλάχιστον σύγχυση, ενώ πρακτικά δημιουργεί συνειρμούς στους τουρκόφωνους αναγνώστες του, για συνεχιζόμενους δεσμούς του Midilli Adasi με την διάδοχη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Τουρκία.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σχεδόν καθημερινά στον πόλεμο ανακοινώσεων και ΝΟΤΑΜ που ανταλλάσσουν οι αρμόδιες αρχές των δυο χωρών, η Αθήνα καταγγέλλει την μη χρήση των διεθνώς αναγνωρισμένων ονομασιών των Ελληνικών νησιών από την Τουρκία. Το ίδιο ακριβώς δηλαδή που διαπράττει σήμερα το ίδιο το "Εθνικό" Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κι έτσι, μετά το "η θάλασσα δεν έχει σύνορα" περνάνε στα χειρότερα. Τα νησιά μας δεν έχουν ελληνικά ονόματα...! Δεν τολμούμε να φανταστούμε ποια θα είναι η εξέλιξη αυτής της εθνομηδενιστικής πολιτικής. Και δεν τολμούμε να φανταστούμε τις τουρκικές αντιδράσεις, εάν σε ελληνικούς χάρτες αναφερόντουσαν με ελληνικά ονόματα τουρκικά νησάκια... 

Να υποθέσουμε ότι η ονομασία των Ελληνικών νησιών στην τουρκική γλώσσα δεν αποτελεί υλοποίηση κυβερνητικού σχεδιασμού; 
Να υποθέσουμε πως ήταν το αποτέλεσμα της κρίσης κάποιου υπαλλήλου του ΑΠΕ (θυμίζουμε πως πρόκειται για το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων), αλλά δεν έχει τιμωρηθεί κανείς; 
Ή να υποθέσουμε πως μπαίνουμε σε μία σειρά επικοινωνιακής διαχείρισης της εσωτερικής πολιτικής κρίσης, που με τεχνάσματα αποπροσανατολισμού επιδιώκει να μειώσει το πολιτικό κόστος της κυβέρνησης, αδιαφορώντας για τα όποια αποτελέσματα και επιπλοκές επί των εθνικών θεμάτων; 

Σε κάθε περίπτωση, κάποιος ή κάποιοι υπουργοί θα έπρεπε ήδη να έχουν υποβάλει την παραίτησή τους, όπως θα συνέβαινε σε κάθε ευνομούμενο κράτος, όπου οι κρατικοί λειτουργοί και οι πολιτικοί του σέβονται τουλάχιστον τους εαυτούς τους.
Αλλά, εδώ είναι Ελλάδα και ενώ συνέβη κάτι ιδιαιτέρως σοβαρό για τα εθνικά θέματα της χώρας, για την πολιτική και τα παρελκόμενά της (βλ. ΜΜΕ) ήταν απλά  ημέρα Παρασκευή... και λόγω του Σαββατοκύριακου η υπόθεση ξεχάστηκε με τη γνωστή μέθοδος της δημιουργικής αμνησίας...!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

11 σχόλια :

  1. Ας αφήσουν τις ματσακωνιές τους έχουν καταλάβει όλοι...!!!
    Ήδη από το 2010(2011 η Β έκδοση) ο Γιώργος Μαλούχος στο βιβλίο του "Η επιστροφή του Ραιχ" ανέφερε χαρακτηριστικά,
    "ξεπουλάνε τα πάντα,πως ακριβώς περιμένουν να έρθουν επενδύσεις;από την Τουρκία;"
    Είναι απλά τα πράγματα,όπως λέει και ο Σπύρος Λαβδιώτης,το διεθνές εμπόριο εδώ και πολλά χρόνια είναι zero sum game(παίγνιο μηδενικού αθροίσματος) και αυτό δεν έχει αλλάξει.
    Η Ζημία του ενός είναι κέρδη σε κάποιον άλλο,άρα ζημιώνοντας εμείς θα κερδίσουν κάποιοι άλλοι παραδοσιακοί σύμμαχοι....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι είναι απολύτως λογικό να χρησιμοποιεί το ΑΠΕ τις τουρκικές ονομασίες των νησιών στο τουρκόφωνο δελτίο ειδήσεων, ώστε να γίνεται κατανοητό.

    Αν στην Τουρκία ακούγατε ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων, τι θα καταλαβαίνατε αν, αντί για Λέσβο, σάς έλεγαν «Midilli Adasi»;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν νομίζεις ότι οι τούρκοι πολίτες ενημερώνονται από το ΑΠΕ (ελληνικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο) και αν νομίζεις πως η "ελαστικότητα" στην αναφορά και στην χρήση της τουρκικής γλώσσας από ένα ελληνικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν εισάγει μία εικόνα ελαστικής πολιτικής των Αθηνών για τα νησιά του Αιγαίου που διεκδικεί η Τουρκία (στα τουρκικά ΜΜΕ αλλά ακόμη και με αναφορές μέσα στην τουρκική βουλή), τότε έχεις δίκιο... Αν, όμως είχες και ελληνικό φρόνημα, τότε θα καταλάβαινες πως η "λογική" που καταθέτεις, "μπάζει" και απλά ξεσκεπάζει την δική σου "ροπή" στο γεγονός. Έγινα κατανοητός ή πρέπει να πω ότι είσαι απλά ένας τουρκόφρονας, ασχέτως την υπηκοότητα που έχεις επισήμως στην ταυτότητά σου;

      Διαγραφή
    2. Κρίμα Μιχαήλ και σε νόμιζα πατριώτη. Άν το ΑΠΕ και την Κωνσταντινούπολη την ονομάζει Ινσταμπούλ τότε εκτός από ξεφτίλα κάτι άλλο συμβαίνει.
      Τα νησιά μας πρέπει να ονομάζονται με την Ελληνική διεθνή ονομασία τους, στο τουρκικό δελτίο ειδήσεων και δεν μας ενδιαφέρει αν δεν ξέρουν που βρίσκονται, να ανοίξουν ένα χάρτη, αυτό μας έλειπε, να ονομάζουν τα νησιά μας με τούρκικες ονομασίες.
      Οι τούρκοι αλλάζουν στα Ελληνικά δελτία ειδήσεων τις ονομασίες των περιοχών τους;

      Διαγραφή
    3. Γράφετε, χωρίς να έρχεσθε στην ουσία τού σχολίου μου. Βάζετε και κανένα όνομα, έστω και ψευδώνυμο, για να ξεχωρίζετε. Τσάμπα είναι.

      @ 23 Ιουνίου 2016 - 7:16 μ.μ

      Δεν νομίζω απολύτως τίποτε. Απλώς και λογικά, γι ν' ακούει κάποιος τουρκόφωνο δελτίο ειδήσεων, πάει να πει ότι αυτήν την γλώσσα καταλαβαίνει. Εσύ βλέπεις/έχεις άλλη εξήγηση; Τα υπόλοιπα που γράφεις είναι απλώς φληναφήματα. Όσο για το φρόνημά, άσε καλύτερα να το ξέρω εγώ. Εσύ φρόντισε να καταλάβεις τι γράφω και απάντησε επ' αυτού.

      @ 24 Ιουνίου 2016 - 2:35 μ.μ.

      Περίπου τα ίδια ισχύουν και για σένα. Ο λόγος σου είναι εντελώς κενός.

      >Οι τούρκοι αλλάζουν στα Ελληνικά δελτία ειδήσεων τις ονομασίες των περιοχών τους;<

      Δεν έτυχε ποτέ ν' ακούσω ελληνικό δελτίο στην Τουρκία, οπότε δεν μπορώ να σού απαντήσω. Έχω όμως ακούσει σε άλλες χώρες (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία) ελληνικά δελτία και ναι, ασφαλώς αλλάζουν και τις δικές των τοπωνυμίες, ώστε να καταλαβαίνει ο ακροατής.

      >Τα νησιά μας πρέπει να ονομάζονται με την Ελληνική διεθνή ονομασία τους<

      Η διεθνής ονομασία δεν συμπίπτει πάντα με την ελληνική. Τα υπόλοιπα ("να ανοίξουν ένα χάρτη" κλπ) είναι απλώς ανοησίες.

      Ελληνάρες μου και οι δύο, ο πατριωτισμός χωρίς μυαλό δεν είναι πατριωτισμός, αλλά σωβινιμσός. Κι εγώ δεν είμαι σωβινιστής

      Διαγραφή
    4. οχι εσυ δεν εισαι σωβινιστης ....απλα εισαι τυρογαλο .

      Διαγραφή
    5. Τα δελτία ειδήσεων σε ξένη γλώσσα,δέν είναι,(πλήν Ἑλλάδος,προφανώς) μία εξυπηρέτηση προς αλλοεθνείς,αλλά μία προβολή της δικής μας θεάσεως σε ξενόφωνο κοινό.
      Τα Σκόπια είχαν ραδιοφωνικές εκπομπές σε ἑλληνική γλώσσα,ακριβώς για να περνάνε τα δικά τους ονόματα για την Θεσσαλονίκη (Σόλουν),και άλλες περιοχές και πόλεις.
      Και για να κοτσάρουν στο τέλος και το κλού της εκπομπής,όπως «ἡ αντίφαση στο έργο του Μακεδόνα (sic) ποιητή Ντίμιταρ Κομιτατζήεφ»,ἤ κάτι τέτοιο.
      Οπότε,άσε την δήθεν «αλήθεια του άλλου»,και κοίτα το γεγονός καχύποπτα.
      Και το μυαλό του Πατριώτη δέν είναι υποχρεωμένο να λειτουργεί προς όφελος του εχθρού,κανενός εχθρού.
      Άσε τις στρεψοδικίες.

      Διαγραφή
    6. .Η σκεψη σου και το γραπτο σου ομως ειναι γεματος ανοησιες και ασυναρτησιες.

      Διαγραφή
    7. σωπα ρε μαγκα ...το δικο σου μυαλο ειναι σπιρτο ε ;
      Τις αρλουμπες που λεει ο αρθρογραφος τις βρησκεις κατανοητες...ετσι ;
      Μαλλον τον ιδιο καπνο φουμαρετε ..

      Διαγραφή
    8. @ ΑΧΕΡΩΝ25 Ιουνίου 2016 - 4:26 π.μ.

      Το τουρκόφωνο δελτίο τού ΑΠΕ, τι ακριβώς είναι; Δελτίο ειδήσεων, ή δελτίο προπαγάνδας, σαν αυτό που λες ότι εκπέμπουν τα Σκόπια;

      Διαγραφή
    9. Να προσθέσω προς ενημέρωση και τούτο: Τα «μάζεψε» το ΑΠΕ με τις ονομασίες των νησιών του Αιγαίου

      Είχα καιρό ν' ασχοληθώ με το pc και συνεπώς με το θέμα, αλλά διαβάζω και κάποια άλλα σχετικά με το τουρκόφωνο δελτίο τού ΑΠΕ:

      "• Είχαμε από την πρώτη στιγμή υποστηρίξει την πρωτοβουλία του ΑΠΕ να βγάλει και τουρκόφωνο δελτίο. Όχι μόνο γιατί ένα μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας είναι τουρκόφωνο και συνεπώς έχει υποχρέωση κάθε δημόσιο Μέσο να απευθύνεται και σε αυτό, αλλά γιατί τα τουρκόφωνα δελτία και εκπομπές απευθύνονται και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, όπου πολλοί τούρκοι πολίτες δεν έχουν την ευκαιρία ποτέ να πληροφορηθούν για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο, στη Θράκη, στην Κύπρο.

      Όμως, για πολλοστή φόρα διαπιστώνουμε ότι κάτι πάει στραβά. Πιθανόν να πρόκειται για λάθος των τουρκόφωνων συντακτών. Πιθανόν να πρόκειται για αβλεψία. Ίσως να αποτελεί επιλογή.

      • Αλλά είναι πραγματικά θλιβερό να προβάλλει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, στα τουρκικά, το... οθωμανικό παρελθόν της Ηπείρου, των Ιωαννίνων, της Κόνιτσας, κ.ά. Και μη μας πουν ότι γίνεται για προσέλκυση τουριστών…

      • Πριν από λίγες ημέρες είδαμε να γίνεται έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης για την οθωμανική κληρονομιά, ενώ και στην Κομοτηνή οργανώθηκε αντίστοιχο συνέδριο.

      • Ας ελπίσουμε ότι δεν θα εκπέμψει το ΑΠΕ και δελτίο στα αλβανικά, γιατί τότε δεν αποκλείεται να δούμε και προσκυνηματικό τουρισμό στην Ήπειρο εκεί που… «μαρτύρησαν οι Τσάμηδες»"
      (εδώ).

      α) Είναι απαράδεκτο να υπάρχει τουρκόφωνο δελτίο για τους Έλληνες Μουσουλμάνους τής Θράκης μας.

      β) Ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για δελτίο ειδήσεων και όχι προπαγάνδας, όπως αυτό των Σκοπίων, αφού τα δελτία απευθύνονται και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, όπου πολλοί τούρκοι πολίτες δεν έχουν την ευκαιρία ποτέ να πληροφορηθούν για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο, στη Θράκη, στην Κύπρο.. (Γι αυτούς και για να καταλαβαίνουν, είπα ότι πρέπει να λέγονται τα νησιά όπως αυτοί τα ξέρουν).

      γ) Αλλά αυτό γεννά πολλά ερωτηματικά:

      "• Αλλά είναι πραγματικά θλιβερό να προβάλλει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, στα τουρκικά, το... οθωμανικό παρελθόν της Ηπείρου, των Ιωαννίνων, της Κόνιτσας, κ.ά. Και μη μας πουν ότι γίνεται για προσέλκυση τουριστών… "

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]