Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λίστα απαιτήσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ για την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη


Τις παραμονές της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν και υπό το βάρος της καθημερινής «πρόβας πολέμου» στο Αιγαίο, η Άγκυρα σπεύδει να θέσει και συνολικό θέμα «τουρκικής» μειονότητας στην Θράκη, υιοθετώντας όλο το πλαίσιο των αξιώσεων των ακραίων εκφραστών του τουρκισμού στην περιοχή.

Η προκλητική δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανσού Μπιλγκιτς -που συνιστά απάντηση στις δηλώσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλου, κατά την συμμετοχή του στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θράκης, άλλα και του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ- καλεί την Ελλάδα πριν απευθυνθεί στην μειονότητα ζητώντας την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της, να σταματήσει να αγνοεί τις δικές της.

Ο κ. Μπιλγκίτς δηλώνει ότι δεν συμμερίζεται την «αισιόδοξη προσέγγιση» που προβάλλουν Έλληνες αξιωματούχοι καθώς, όπως λέει, «απέχουν πολύ από την παρούσα κατάσταση της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, η οποία επιθυμεί να απολαμβάνει των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα και να χαίρει ισότιμης μεταχείρισης».

Στην δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ σπεύδει να καταγράψει και την λίστα των απαιτήσεων της «τουρκικής μειονότητας»:

- σεβασμός της εθνικής ταυτότητας της μειονότητας

- εφαρμογή αποφάσεων του ΕΔΑΔ για τις ΜΚΟ στις οποίες έχει απαγορευθεί η χρήση της λέξης «τούρκικος» στις ονομασίες τους

- ικανοποίηση των αιτημάτων για άνοιγμα των μειονοτικών νηπιαγωγείων και μειονοτικών σχολείων

- αναγνώριση των μουφτήδων που εκλέγει η μειονότητα

- αποφυγή παρεμβάσεων στις θρησκευτικές ελευθερίες

- διασφάλιση πλήρους κατοχής επί των περιουσιακών στοιχείων των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων και της διοίκησης τους

- απόδοση της ιθαγένειας στα μέλη της μειονότητας που τους έχει αφαιρεθεί βάσει του άρθρου 19 του Κώδικα Ιθαγένειας(που έχει πλέον καταργηθεί).

Το τούρκικο ΥΠΕΞ με την απαράδεκτη αυτή παρέμβασή του στα θέματα της μειονότητας επισημαίνει ότι η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τα ζητήματα αυτά και προσδοκά να εφαρμοσθούν από τις Ελληνικές Αρχές όλες οι ρυθμίσεις «είτε στο πλαίσιο των διμερών και διεθνών συμφωνιών, είτε στο πλαίσιο των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε τα μέλη της μειονότητας να απολαμβάνουν όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Η Τουρκική δήλωση με τρόπο που ακούγεται περισσότερο σαν προειδοποίηση, καταλήγει με την επισήμανση ότι η ικανοποίηση των αξιώσεων αυτών «θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις».



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Όταν η χούντα των Βρυξελλών επιβάλλει χούντα με μορφή κοινοβουλευτισμού ποιός Μεμέτ να μας τρομάζει;Πολλά Μεμέτια ενέσκυψαν εν ταις επάλξεις ημών,πανταχού παρόντα και ευτυχώς ακόμη και τα πάντα πληρόντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τελειωνουμε με την Θρακη και τα μπλα μπλα μπλα ...
    θΡΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟ ΚΥΠΡΟΣ , ολη πλεον η Ηπειρος και η Βορεια Ελλας , ΚΡΗΤΗ , ΚΕΡΚΥΡΑ , εχουν δωθει με υπογραφες των προηγουμενων Ελληνοφωνων και δηδεν πρωθυπουργους των Ελληνων .
    Ειπαμε εξ αρχης οτι τουτους τους εφερε το αφεντικο της κοινοβουλευτικης συμμοριας των 300+1 για να βαλουν την ταφοπετρα στην ταφο μας .
    Τοτε που τα λεγαμε και τα γραφαμε ειμασταν ακραιοι , ηληθιοι , αμορφωτοι και δεν ειχαμε διακαιωμα να μιλαμε μιας και δεν ....ψηφιζαμε !!!
    Μας λεγατε να ψηφισουμε ενα οποιοδηποτε μικρο κομμα !!!!!!!!
    Τωρα που τους ειδατε οτι ολοι το ιδιο σχεδιο κηδειας μας ακολουθουν , τι λετε ;
    ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]