Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένα πρόταγμα πατριωτικής αναγέννησης

Των Γιώργου Καραμπελιά – Γιώργου Ρακκά

Τα μνημόνια υπήρξαν το σύμπτωμα μιας ευρύτερης διαδικασίας χρεοκοπίας του ελληνικού «παρασιτικού εκσυγχρονισμού», που έχασε τα τελευταία χρόνια το «κοινωνικό» του πρόσωπο, γιατί ένα ολόκληρο μοντέλο που στηρίζονταν στις εισαγωγές και την κατανάλωση έφτασε στα όριά του, και μετασχηματίστηκε σε ληστρικό παρασιτισμό.

Ο αντιμνημονιακός χώρος, παρά τις αντιστάσεις του, συχνά μαζικές και αγωνιστικές, λεηλατήθηκε από το φιάσκο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διότι δεν κατάφερε να υπερβεί τους ορίζοντες του παλαιού κρατισμού και παρασιτισμού. Οι έσχατες δυνάμεις αυτού του παρασιτισμού -συσπειρωμένες γύρω από την ήδη κυρίαρχη στους ιδεολογικούς μηχανισμούς, «Αριστερά»-, έπαιξαν το τελευταίο της χαρτί, υποσχόμενες την «επιστροφή» στην χτεσινή ευημερία, εγκλωβίζοντας το αντιμνημονιακό κίνημα σε έναν μονοδιάστατο οικονομισμό. Έτσι:

Α. Απέτυχε να διαγνώσει την σημασία των γεωπολιτικών μεταβολών στην ευρύτερη περιοχή, ιδίως όσες σχετίζονται με τον νεο-οθωμανικό επεκτατισμό. Εξελίξεις που σε στενή σχέση με το μεταναστευτικό και προσφυγικό αδιέξοδο, και με δεδομένη την δημογραφική αποτελμάτωση της χώρας, απειλεί τον ελληνικό χώρο με «λιβανοποίηση», κυριολεκτική άρση των κεκτημένων της Επανάστασης του 1821, με επιστροφή της χώρας στο τουρκικό ηγεμονικό άρμα, η στην καλύτερη περίπτωση σε ένα δυτικο-οθωμανικό condominium.

Β. Απέτυχε να επισημάνει τη γενικευμένη παρακμή, δημογραφική, οικονομική, πολιτισμική, κοινωνική και παιδευτική και να ορθώσει αποτελεσματικά αναχώματα στην αποσύνθεση της ελληνικής αυτοσυνειδησίας, κατ’ εξοχήν στις νέες γενιές. Αντίθετα, η Αριστερά, στη συντριπτική πλειοψηφία της, με τις πρακτικές της στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τα κοινωνικά κινήματα, αποτέλεσε αποφασιστικό παράγοντα και επιταχυντή αυτής της παρακμής, ενώ φαλκίδευσε με την ηγεμονική ιδεολογική παρουσία της, την αυθόρμητη και ακομμάτιστη πατριωτική ροπή του αντιμνημονιακού κινήματος.

Καιρός, λοιπόν, να εστιάσουμε στην πραγματική ανασυγκρότηση του τόπου, γεωπολιτική, πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική. Το πρόταγμά μας θα πρέπει να είναι «ολιστικό» και η έννοια που συμπυκνώνει όλες τις παραμέτρους της ζητούμενης αναγέννησης είναι ο δημοκρατικός πατριωτισμός. Νοούμενος όχι μόνον ως υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της ακεραιότητας της χώρας, απέναντι στη διπλή επιβουλή της δυτικής αποικιοκρατίας και του νεο-οθωμανισμού, αλλά και ως ένα κίνημα εσωτερικής αναγέννησης που θα «τελειώνει» τον νεοελληνικό μηδενιστικό συλλογικό μας βίο, την πολιτική του διαφθορά, την κοινωνική του αναλγησία, και τον οικονομικό του μεταπρατισμό.

Η συγκρότηση ενός δημοκρατικού πολιτικού ρεύματος υπεράσπισης της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, απέναντι στους ξένους επικυρίαρχους αλλά και τις ντόπιες άρχουσες τάξεις -που συμπεριφέρονται ως αποικιοκράτες στον ίδιο τους τον τόπο- θα έχει ως στόχο να μπολιάσει τον αυθόρμητο πατριωτισμό του λαού με αυτό το «ολιστικό» περιεχόμενο και να μην τον εγκαταλείψει έρμαιο στην Ακροδεξιά που καραδοκεί.

Ένα τέτοιο ρεύμα θα συσπειρώνει την συντριπτική πλειοψηφία του λαού όχι γύρω από ένα αίτημα «αποκαθαρμένης» ή δήθεν «αυθεντικής Αριστεράς», η κύρια έκφρασή της οποίας, πρωτοστατεί εξάλλου στην επιβολή των οικονομικών, κοινωνικών, γεωπολιτικών και πολιτιστικών «μνημονίων», αλλά γύρω από συγκεκριμένα αιτήματα και κατευθύνσεις, υπερβαίνοντας εν τοις πράγμασι παλιούς και συχνά ξεπερασμένους διαχωρισμούς.

Η μάχη για την πολιτική ανασυγκρότηση θα πρέπει να δοθεί από την σκοπιά του επαναπροσδιορισμού ενός οράματος για τον 21ο αιώνα, που θα στηρίζεται στον «εκσυγχρονισμό της παράδοσής» μας, με υλικά του τον πατριωτισμό, την κοινωνική χειραφέτηση, την ενδογενή ανασυγκρότηση, την οικολογία, την άμεση δημοκρατία και την πολιτιστική αναγέννηση.

* O Γιώργος Καραμπελιάς είναι συγγραφέας και ο Γιώργος Ρακκάς πολιτικός επιστήμονας
Πηγή Άρδην


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

9 σχόλια :

  1. ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΙΝ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2000
    ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΑΛΛΑ ΠΕΘΑΝΕ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ.......
    ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ ΗΤΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ......

    ΧΟΝΕΨΤΕ ΤΟ .......Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΠΙΔΑ
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΑΝΙΣΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ.......

    ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή η θεωρία "η αριστεράδεν είναι αυτό που νομίζεις/αποδείχθηκε", στην πράξη όμως υπάρχουν μόνο 3 πολιτικά σύνολα:
    1. Κομμουνισμός.
    2. Κρυφοκομμουνισμός με δικαίωμα ιδιοκτησίας.
    3. Δεξιά.

    Οτιδήποτε δεν είναι αμιγώς κομμουνιστικό και δεν είναι δεξιό, είναι εθνομηδενιστικό διότι επιβάλλει τεχνητή ανισότητα για την επίτευξη μη παραγωγικής, εξωγενώς (κομματικά ή με άλλο θεσμικό τρόπο) σχεδιασμένης οικονομικής στρέβλωσης, η οποία καταλήγει σε θεσμική και τελικά πολιτειακή στρέβλωση. Περισσότερα επί τούτου σε άλλο χρόνο.

    Η ανάλυση τού άρθρου με θλίβει διότι έχω σε υπόληψη τις αναλύσεις τού Καραμπελιά και πίστευα ότι σε αυτό το σημείο θα έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους και όχι σαν παρατηρητής άλλης χώρας.

    Η κατάσταση είναι απλή: η πατρίδα σε όλες τις εθνικές διαστάσεις της συρρικνώνεται διαρκώς από το 1973. Ακριβώς αντίθετη πορεία έχει η συσσώρευση πλούτου των (πρώην κομμουνιστών) ολιγαρχών. Οτιδήποτε παραγωγικό αντιμετωπίζεται ως εχθρικό και τιμωρείται. Περισσότερα επί τούτου σε άλλο χρόνο.

    Αν δεν υπάρχει το σθένος και η διάθεση να μιλήσουμε επί τής ουσίας, η συζήτηση καταντάει επικοινωνιακός θόρυβος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς η ευτυχώς αγαπητέ Anaconda συμφωνώ μαζί σου. Έχουμε κουραστεί από καταθέσεις συμπερασμάτων. Χρειαζόμαστε καταθέσεις προτάσεων, που ατυχώς για την πατρίδα, δεν έρχονται... Χρειαζόμαστε νέες συνθέσεις ή νέες εξ ολοκλήρου προτάσεις. Λογικές και όχι λογικοφανείς. Εάν απαιτηθεί και με συγκρουσιακό ύφος, αλλά ως επί το πλείστον καλοσχεδιασμένες, οργανωμένες και με μοναδική στόχευση την εκμετάλλευση όλων των προσφερόμενων δυνατοτήτων (έστω και μειωμένων μετά από 6 χρόνια μνημονίων). Το ζητούμενο είναι όχι το πως θα συνταχθούν οι προτάσεις, αλλά εάν αυτές θα είναι επί της ουσίας και με εναλλακτικούς σχεδιασμούς που θα οδηγούν στο αυτονόητο αποτέλεσμα, δηλαδή την απελευθέρωση της πατρίδας, την ολική επαναφορά στην επιβολή της νομιμότητας και την κραταιά υπεράσπιση όλων όσων ορίζονται από το πολλαπλώς βιασμένο Σύνταγμα της χώρας αλλά και από το Διεθνές Δίκαιο. Το ερώτημα που προσωπικά επιθυμώ να καταθέσω είναι: Ακόμη και εάν μία ολοκληρωμένη πρόταση υπάρχει έτοιμη προς κατάθεση, αυτός ο λαός είναι έτοιμος να την αποδεχθεί μέσω προσώπων της διπλανής πόρτας, από ανθρώπους που είναι ικανότατοι αλλά άγνωστοι επειδή δεν ενεπλάκησαν ποτέ μέχρι σήμερα με κόμματα ή αποκόμματα, ή επειδή δεν ποτέ επιθύμησαν την προβολή τους από τα γνωστά ΜΜΕ (και όσα ή όσους αυτά εξυπηρετούν); Εαν, δηλαδή, εμφανιστούν άγνωστοι συμπατριώτες, θα ακουστούν ή θα συκοφαντηθούν και θα παραμεριστούν από τους "καρχαρίες" (εξωχώριους και εγχώριους) της πολιτικής και των οικονομικών συμφερόντων; Η ό,ποια απάντηση είναι αυτή που θα κρίνει και το αποτέλεσμα μιας πραγματκά πατριωτικής και ουσιαστικής κίνησης, η οποία ενδεχομένως να βρίσκεται υπό σύσταση και να προετοιμάζεται για την εμφάνισή της μέσω της οποίας θα πρέπει να αντιμετωπίσει και να απαντήσει με ειλικρινή και ουσιαστικό πολιτικό λόγο πως θα αντιμετωπισθεί η είσοδος της χώρας τόσο στα μόνιμα (αυτοματοποιημένα) μνημόνια όσο και στα υπόλοιπα οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά προβλήματα που ήδη ταλανίζουν την πατρίδα

      Διαγραφή
    2. Κε Τερζή, εγώ φοβάμαι ότι σε περίπτωση που βρεθεί/ουν άνθρωπος/οι με ηγετικά χαρακτηριστικά δεν θα προλάβει να κάνει τίποτα. Δυστυχώς παραδείγματα όπως του μακαριστού Χριστοδουλου και του Τάσσου Παπαδόπουλου μας δείχνουν τι παθαίνουν όσοι πράττουν με βάση την συνείδησή τους και το καλό του έθνους. Ίσως ο αιφνιδιασμός να είναι ο μόνος τρόπος για να σωθούμε, δηλ. να βρεθεί το κατάλληλο άτομο και να μην αποκαλυφθεί αμέσως.

      Διαγραφή
    3. Κωνσταντίνε, ο λαός επιλέγει μεταξύ αυτών που τού προτείνονται. Για να είμαι πιο ακριβής, 50% τού εκλογικού σώματος ψηφίζει όσα τού λέει τελευταία εβδομάδα η τηλεόραση. Αν κάποιοι θέλουν να επιλεγεί κάτι πατριωτικό, θα το καταφέρουν. ΑΝ το θέλουν.
      Όσο για αυτούς που δεν πιστεύουν σε ανατροπές, χωρίς ευρώ και χωρίς βοήθεια, 2-3 άνθρωποι με έναν ακατάλληλο μπροστινό συγκεντρώσαμε το 60% των ψήφων τού πρώτου κόμματος. Τώρα δεν υπάρχει ζήτημα απόδειξης ικανοτήτων αλλά συνειδητής αποχής μέχρι τη στιγμή που όσοι αθέατοι αποφασίζουν να... αποφασίσουν αλλιώς, όχι όπως κάνουν 40 τόσα χρόνια. Αν κάποιοι θέλουν να επιλεγεί κάτι πατριωτικό, θα το καταφέρουν. ΑΝ το θέλουν.

      Διαγραφή
  3. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ??????
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.........

    ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βιαστηκα......συγνωμη

      ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Ο σεβαστός κ. Καραμπελιάς σωστά εντοπίζει ότι χρειάζεται να αναγεννηθεί ο πατριωτισμός και οι πατροπαράδοτες αξίες μας που ισοπεδώθηκαν και σχεδόν εξαφανίσθηκαν από την Πατρίδα μας με τις πολιτικές δεκαετιών, που στόχο είχαν ακριβώς να φθάσουν τους νεοέλληνες στην σημερινή κατάντια ηθικά, πνευματικά, πολιτιστικά, οικονομικά. Πως όμως μπορεί να υπάρξει ρεύμα ανασύστασης όλων όσων χάθηκαν από άλλες δυνάμεις εκτός της ΧΑ, αφού όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις εμπράκτως απέδειξαν για δεκαετίες με την εναλλαγή τους στην εξουσία ότι συνέργησαν προδοτικά στην εθνοκτόνο πολιτική που τους υπαγορεύθηκε από σκοτεινά δυτικά ανθελληνικά κέντρα αποφάσεων;;; Είναι δυνατόν να υπάρξουν ηγετικά στελέχη και ψηφοφόροι από αυτές τις δυνάμεις που καλλιέργησαν και καρπώθηκαν το βόλεμα, την αναξιοκρατία, το εγώ έναντι του εμείς, την έλλειψη γόνιμης σκέψης και κριτικής ικανότητας, την διαφθορά, την αρπαχτή, την επιθετικότητα σε όποιον ακόμη βγάζει Ελληνική ψυχή, την ειρωνεία στην Ελληνική σημαία, την σχεδιασμένη κακοποίηση της Ελληνικής παιδείας και γλώσσας και τόσες άλλες αναρίθμητες καταστροφικές για τον τόπο και τον λαό νοοτροπίες;;; Το πρόβλημα του άρθρου είναι ότι αυτά τα εκφράζει η ΧΑ μόνον σήμερα;;; Μήπως θα είναι χρήσιμο να βλέπουμε ότι τουλάχιστον εκφράζονται από μια πολιτική δύναμη που είναι και το τρίτο εκλεγμένο κόμμα, λέει τα πράγματα με το όνομα τους, αρνείται να συνυπογράφει στο κ((Υ)νοβούλιο νομοθετήματα που αφανίζουν και ξεπουλάνε ότι απέμεινε στην κατακρεουργημένη Ελλάδα μας και οι ευρωβουλευτές της είναι οι μόνοι που υψώνουν το Ελληνικό ανάστημά τους στις Βρυξέλλες για την διαφύλαξη των Ελληνικών συμφερόντων;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι από όλα αυτά που κάνουν οι “αριστεροί”- κατά τον Καραμπελια - του συριζα δεν είναι σύμφωνα με τον μαρξισμό λενινισμό;
    Από ότι φαίνεται για τους αριστερούς καλλίτερα να καεί η Ελλάδα παρά να παραδεχτούν πως η αριστερή ιδεολογία τους που επικράτησε ιδίως μετά την μεταπολίτευση ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ είναι αυτή που ευθύνεται για την καταστροφή του Ελληνικού και Χριστιανικού έθνους μας.
    Σε αυτό έβαλε όχι απλώς το χεράκι της η “δεξιά” ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αλλά την ταφόπλακα εφόσον ποτέ δεν αντέδρασε , ποτέ δεν κατάργησε κανένα ανθελληνικό αντιχριστιανικό νομοσχέδιο των σοσιαλιστών αριστερών και ούτε προτίθεται σύμφωνα με τις εξαγγελίες του “δεξιού” Κουλη.
    Κοσμοπολίτες καπιταλιστές και διεθνιστές κομμουνιστές σε αγαστή συνεργασία ΣΕ ΟΛΑ!
    Αυτά τα δυο πολεμά η νέα τάξη ,η παγκοσμιοποίηση, τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό , τις Ελληνοχριστιανικές παραδόσεις μας , και αυτά τα δυο είναι που πολεμά και η αριστερά.
    Ο κομμουνισμός αυτά τα δυο είχε και έχει ως στόχο του από τότε που έκανε την εμφάνιση του στην Ελλάδα μας και τα κατάφερε μια χαρά.
    Τώρα ΠΑΜΕ ολοταχώς και για την απώλεια της ατομικής μας ιδιοκτησίας, της ελευθερίας της γνώμης , της ελευθερίας μας γενικότερα μέσω των τσιπ για την “πάταξη της τρομοκρατίας και της φοροδιαφυγής”.
    ΠΑΜΕ ΣΤΑΛΙΝΙΚΑ ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ!

    Αλλά ποιος να τολμήσει να κατηγορήσει την πολιτικώς ορθή σκέψη που επιβάλλουν οι …καπιταλιστές καναλάρχες που “μάχονται” τον κομμουνισμό;
    Γράψε ένα φταίει ο ναζισμός ο φασισμός η ακροδεξιά και οι καπιταλιστές κανόναρχος διαμορφωτές της κοινής γνώμης θα σε έχουν στα ωπα ωπα!
    Γράψε ένα είναι ο κομμουνισμός αγάπη μου και θα δεις τους ιδίους να σε καίνε στην πυρά!
    ΦΤΑΙΕΙ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ , ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΑΜΕ κύριε Καραμπελια!
    Εσείς ακόμα να το χωνέψετε πως η αριστερά απέτυχε παταγωδώς όπου και εάν κυβέρνησε.
    Φανατίζομαι πως όταν θα άκουγε το σύνθημα του Παπανδρεα , απόψε πεθαίνει η δεξιά το 1980 θα έπινε κούπες από μέλι.
    Ας τις απολαύουμε τώρα όλοι μαζί, αλλά πάλι η δεξιά φταίει!
    Δεν φταίει ο μάγειρας φταίει η αριστερή συνταγή που είναι έτσι κατασκευασμένη για να αποτυγχάνει και να ΞΕΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΘΝΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]