Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ταμείο Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας: Υποθηκεύσαμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο;

Το περασμένο καλοκαίρι λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βάλει υπογραφή σ΄ ένα ακόμη μνημόνιο, ακούστηκε για πρώτη φορά το “ταμείο διαχείρισης δημόσιας περιουσίας”. Το… αποθεματικό του 50 δις!!! Ο τότε ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος από τη πρώτη στιγμή που ακούστηκε αυτό το τρομερό νούμερο είχε πει σε συνομιλία που είχαμε ότι “στόχος είναι οι υδρογονάνθρακες”.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος πως μπορεί “συγκεντρωθούν” 50 δις σ΄ αυτό το “ταμείο”. Μέσω του οποίου η ελληνική δημόσια περιουσία θα είναι υπό τον έλεγχο ξένων για 100 χρόνια!

Όσο κι αν θέλει κάποιος να μην είναι καχύποπτος και μόνο η χρονική διάρκεια της “οικονομικής κατοχής” που προβλέπεται μέσω αυτού του ταμείου οδηγεί στη σκέψη ότι οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες είναι ήδη υποθηκευμένοι.

Όλοι μας γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι η εκμετάλλευση των όποιων ενεργειακών αποθεμάτων έχουμε θα φέρει όλα τα “γεράκια” στη περιοχή μας. Η εκμετάλλευσή τους θα είναι πολύ δυσκολότερη υπόθεση από τον εντοπισμό και την άντλησή τους.
Το θέμα ήταν και είναι πάντα πως θα διαπραγματευόμασταν την πιο συμφέρουσα για τη χώρα εκμετάλλευσή τους. Και το “ταμείο διαχείρισης δημόσιας περιουσίας” δεν δείχνει να είναι καθόλου καλή ιδέα!

Το iskra.gr εκείνες τις “καυτές” ημέρες του περσινού καλοκαιριού είχε γράψει:
“Το Ταμείο αυτό που θα έχει ως στόχο την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, στην ουσία την παράδοση και εκποίηση της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ημερήσιο τύπο, αναμένεται να λάβει ως «προίκα» τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού και του φυσικού πλούτου της χώρας, όπως τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να ενισχύσει το «χαρτοφυλάκιό» του με περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας άνω των 50 δισ. ευρώ και να προχωρήσει το πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας”.

Η ύπαρξη σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων από μόνη της δεν εξασφαλίζει τίποτα σε μια χώρα. Κι όπως η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, αλλά κι άλλες στην ‘ευρύτερη γειτονιά” μας, όπως το Αζερμπαϊτζάν έχουν σημαντικότατα κοιτάσματα, αλλά το 90% του πληθυσμού τους υποφέρει.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να προστεθεί σ΄ αυτό το κατάλογο των ενεργειακά πλούσιων χωρών με πάμφτωχους κατοίκους. Ούτε πρέπει να γίνει η λύση με μηδενικό κόστος για χώρες που αναζητούν απεγνωσμένα ενεργειακές πηγές όπως η Γερμανία. Υπάρχει για παράδειγμα και το μοντέλο της Νορβηγίας όπου το Ταμείο Συντάξεων έχει εισοδήματα από το πετρέλαιο και το αέριο που πουλάει η χώρα.

Κανένας από την κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιβεβαιώσει δημόσια ότι οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες έχουν ήδη υποθηκευτεί.
Ελπίζουμε ότι οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες θα αποδειχτούν λανθασμένες.
Πολύ φοβόμαστε όμως ότι θα επαληθευτούν.

Πηγή Militaire


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. πάνε ..καληνύχτα νάταν κιάλλα....δεν υπάρχουν άλλα όμως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΣΠΙΟΥΝΩΝ ΚΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΩΝ , οπως οι κοινοβουλευτικοι πχ , δεν εχουν καμια αξια , εαν εμεις οι Ελληνες δεν σκυψουμε το κεφαλι .
    Δικα τους ειναι ; Η μηπως ειναι δικο τους το κρατος και το παραδωσαν ;
    Ψηλα το κεφαλι ΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟΙ και συντομα θα βαλουμε τις υπογραφες τους εκει που τους αρεσει ...πριν ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΠΑΤΡΙΣ. ΤΙΜΑΙ ΛΟΓΙΚΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]