Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η πιθανότητα ενός "ευρωπαϊκού" ισλάμ

Της Silvia Francescon
European Council of Foreign Relations


Μετά από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ο εγχώριος διάλογος για την τρομοκρατία στην Ιταλία εντάθηκε, με ένα γενικό αίτημα για ενίσχυση της ευρωπαϊκής απάντησης και της ανταλλαγής δεδομένων.

Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση βλέπει τώρα ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι περισσότερο οργανωμένες από παλαιότερα και είναι ικανές να χτυπήσουν οπουδήποτε, κάτι που ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Paolo Gentiloni, έχει υπογραμμίσει σε δημόσιες δηλώσεις του. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει άλλος ένας λόγος, ένας που έχει την υποστήριξη των ΜΜΕ, που έχει την τάση να δίνει έμφαση στην αποτυχία των βελγικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα, στην ανικανότητά τους να βρουν τον Salah Abdeslam, που κρυβόταν ήσυχα στο σπίτι του στο Μόλενμπεκ.

Σχεδόν αμέσως μετά από τα τραγικά γεγονότα στις Βρυξέλλες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi υποστήριξε την ανάγκη για μεγαλύτερη ενοποίηση μεταξύ των ευρωπαϊκών συστημάτων πληροφοριών των 28, εστιάζοντας στην ανάγκη για διατλαντικές απαντήσεις σε διατλαντικά ζητήματα. Ο υπουργός Εσωτερικών, Angelino Alfano, ακολούθησε μια παρόμοια θέση, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οδηγία Passenger Name Record (PNR). Ορισμένοι εξέχοντες Ιταλοί δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών, το οποίο θα πρέπει να εμπνευστεί από το αμερικανικό FBI.

Η Ιταλία ξεκινάει επίσης μια συζήτηση για τη σημασία του διαλόγου με εκείνο το τμήμα του Ισλάμ που δεν ταυτίζεται με την ισλαμική τρομοκρατία. Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον στο πώς η Ευρώπη θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαδικασία καθιέρωσης ενός "ευρωπαϊκού” μεταρρυθμιστικού Ισλάμ και αυτό συνδέεται με τα προηγούμενα σχόλια του Renzi για το πώς η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη της πρέπει να επενδύσουν στον πολιτισμό και στις αστικές περιοχές που κινδυνεύουν, ως "ο μόνος τρόπος να σώσουμε την επόμενη γενιά”.

Η αντίδραση των ΜΜΕ στις επιθέσεις των Βρυξελλών, ήταν αξιοσημείωτη. Ορισμένες ιταλικές εφημερίδες και δημοσιογράφοι έχουν προάγει την ιδέα ενός προβληματικού βελγικού κράτους, κάποιες φορές συγκρίνοντάς το με το Αφγανιστάν και την Συρία. Ο Τύπος έχει επίσης επιλέξει μια μεταβαλλόμενη προοπτική στον τρόπο με τον οποίο το ISIS αντιλαμβάνεται την Ιταλία. Ενώ οι προηγούμενες αναφορές στη Ρώμη φαινόταν κυρίως συμβολικές -όπως η πρωτεύουσα του χριστιανισμού- η απειλή τώρα φαίνεται περισσότερο ρεαλιστική, όπως αποδεικνύεται από την παρουσία του Renzi και του Gentiloni στα πρόσφατα προπαγανδιστικά video του ISIS.

Η πολιτική αντιπολίτευση φαίνεται να είναι περισσότερο διαιρεμένη σε σχέση με πριν από λίγους μήνες. Ο Matteo Salvini, ευρωβουλευτής και γενικός γραμματέας της Λίγκας του Βορρά, συνεχίζει τον αντιευρωπαϊκό του αγώνα. Συνηγορεί υπέρ μιας περισσότερο παρεμβατικής στρατιωτικής στρατηγικής εναντίον του ISIS και υποστηρίζει την ανάγκη για κλειστά σύνορα σε κάθε είδους μεταναστών, ανεξαρτήτως του εάν είναι πρόσφυγες και χρησιμοποιεί ένα πρόσφατο ταξίδι στο Ισραήλ -ένα κράτος το οποίο διακηρύσσει ως το "ασφαλέστερο στον κόσμο” για επίρρωση του επιχειρήματος αυτού.

Ωστόσο, το κίνημα των Πέντε Αστέρων, φαίνεται να μεταβάλλεται αργά προς μια λιγότερο λαϊκιστική θέση. Σύμφωνα με τις πολιτικές φήμες, υπάσρχει μια εν εξελίξει κόντρα μεταξύ των δυο ιδρυτών του κινήματος. Ενώ ο Gian Roberto Casaleggio συνεχίζει την σκληρή γραμμή εναντίον της μετανάστευσης, ο πιο διορατικός Beppe Grillo φαίνεται να αλλάζει προς μια πιο ήπια πολιτική για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Στην πραγματικότητα, εμφανίζεται ακόμη μια αλλαγή στην προσέγγιση προς την Ευρώπη. Ο Alessandro Di Battista, άλλος ένας διακεκριμένος εκπρόσωπος του κινήματος έχει ζητήσει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών ευρωπαϊκών χωρών, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Και ο πιθανός υποψήφιος για την πρωθυπουργία, Luigi Di Maio, συναντήθηκε με τους πρεσβευτές από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε μια ιδιωτική ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες προκλήσεις της Ευρώπης.

Πέρα από αυτές τις μεταβαλλόμενες πολιτικές θέσεις, οι Ιταλοί έχουν συγκλονιστεί βαθύτατα από τις επιθέσεις των Βρυξελλών. Μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι το 75% των ερωτηθέντων φοβούνται ΄οτι κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε στις Βρυξέλλες, μπορεί να συμβεί επίσης στην Ιταλία, ενώ το 70% πιστεύει ότι το Ισλάμ είναι σε πόλεμο με την Ευρώπη. Όταν ερωτήθηκε για το πώς θα αποφευχθεί ο κίνδυνος επιθέσεων στην Ιταλία, το 57% πιστεύει πως είναι αναγκαίο να αυξηθούν οι εσωτερικοί έλεγχοι, ωστόσο μόνο το 18% πιστεύει ότι τα σύνορα θα πρέπει να κλείσουν και το 14% βλέπει το έργο ολοκλήρωσης που λαμβάνει χώρα στα σχολεία, ως ένα τρόπο να αποφευχθεί η ριζοσπαστικοποίηση.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]