Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ευρώ και Μνημόνια: Ισόβια δεσμά μέχρι να διαλυθούμε

Βασικό θέμα στη διεθνή επικαιρότητα γίνεται και πάλι η Ελλάδα. Η υπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους και η “σύγκρουση” μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να ετοιμάζει και πάλι παρέμβαση στην Άνγκελα Μέρκελ, αλλά τους δανειστές από την άλλη να ράβουν κοστούμι-μνημονίου που θα το φορέσουν στην Ελλάδα για 20 και 30 χρόνια. Υπό τον κίνδυνο ενός Brexit, φαίνεται πώς κινητοποιούνται οι “μεγάλες” δυνάμεις προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους, αλλά αυτό δεν είναι καθ' όλου βέβαιο πως θα είναι θετικό...

Πιθανότατα το αντίθετο να συμβεί. Δηλαδή, με το δεδομένο ότι κανείς δεν θέλει να αφεθεί η Ελλάδα να βγει εκτός Ευρωζώνης (το μόνο που μας σώζει είναι η διάλυση της) επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα νέο μνημόνιο το οποίο θα έχει διάρκεια δεκαετιών και θα συνδεθεί με την ελάφρυνση του χρέους. “Κούρεμα” χρέους δεν συζητά πλέον κανείς παρά μόνο ελάφρυνση και αυτό με όρους που κανείς δεν γνωρίζει αν θα έχουν αποτέλεσμα που θα φτάσει στους Έλληνες πολίτες.

Όπως έγινε γνωστό από τις ΗΠΑ, από τον ανταποκριτή στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου την επόμενη Κυριακή 23 Απριλίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί στο Αννόβερο της Γερμανίας, όπου θα έχει μία συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία ένα από τα πιο βασικά θέματα συζήτησης θα είναι η Ελλάδα και τα προβλήματα που την ταλανίζουν: Η οικονομική και η προσφυγική κρίση. Σύμφωνα με τον ανώτερο διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τσάρλς Κίπτσαν και τον αναπληρωτή σύμβουλο ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς, σε αυτή τη συνάντηση θα τεθεί το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα, που οι Αμερικανοί επιμένουν ότι για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους. Συγκεκριμένα, ο κ. Κίπτσαν δήλωσε ότι θα συζητηθεί ξεχωριστά η συνεργασία των δύο χωρών με την Ελλάδα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωμίζεται υπερβολικό βάρος, και θεωρεί ότι θα πρέπει να τη βοηθήσουν στη διαχείριση και τη φιλοξενία των μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα. Αλλά και γενικότερα, να εστιάσουν στο σχεδιασμό ενός βιώσιμου σχεδίου για την ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται πώς οι Αμερικανοί στην κρίση που είχε δημιουργηθεί το περασμένο καλοκαίρι και τελικά οδήγησε στην υπογραφή του 3ου μνημονίου, στις παρεμβάσεις τους προς τους Ευρωπαίους είχαν τονίσει πώς πρέπει να ακολουθήσει ελάφρυνση του χρέους. Το είχε πράξει τόσο ο Μπάρακ Ομπάμα όσο και ο υπουργός Οικονομικών Τζάκ Λιού στις συνομιλίες που είχαν με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντίστοιχα. Τώρα φαίνεται πώς ήρθε η ώρα να επιμείνουν σε αυτό γιατί ασφαλώς βλέπουν πώς η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει ρευστή, τα προβλήματα έχουν αυξηθεί σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι και τίθεται σοβαρό ζήτημα νέων αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία ιδίως όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία. Οι ΗΠΑ επίσης δεν ξεχνάνε τη Ρωσία. Η Ελλάδα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό θα κινηθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο, το θέμα του χρέους να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και τους Ευρωπαίους να επιχειρούν να ράψουν ένα κοστούμι στη χώρα μας που θα της το φορέσουν για δύο ή τρεις δεκαετίες ακόμη. Δηλαδή, ένα μνημόνιο χρέους. Η ελάφρυνση του θα συνδέεται με μέτρα τα οποία θα πρέπει να υλοποιούνται.

Από χθες, που βρίσκονται στις ΗΠΑ οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι καταγράφηκε στις συνομιλίες Τόμσεν-Βελκουλέσκου που υποκλάπησαν. Πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 που συμφώνησαν κυβέρνηση-Ευρωπαίοι «δεν βγαίνει», πως η Ελλάδα δεν αντέχει τόσα επιπλέον νέα μέτρα για τα επόμενα χρόνια και ο στόχος πρέπει να προσγειωθεί, με γενναία ελάφρυνση του χρέους. Σε ερώτηση για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει, μεσοπρόθεσμα, τον στόχο του 3,5% όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, είπε πως "εάν η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως οι Έλληνες πολίτες κατέβαλαν πραγματικά ηρωικές, απόλυτα ηρωικές προσπάθειες, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί". Υπονόησε έτσι πως αυτά δεν ούτε με τα μέτρα της κυβέρνησης, δηλαδή ούτε το 2018 ούτε και αργότερα θα έρθει το 3,5% πλεόνασμα. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου του Eurogroup και οργάνου του Βερολίνου Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επιβεβαίωσε πως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει άμεσα στο Eurogroup, αλλά ταυτόχρονα μίλησε για αποφάσεις και για "όρους" που αφορούν 10, 20 ή 30 χρόνια μετά. Ο κ. Ντάισελμπλουμ μάλιστα, σε αντίθεση με την κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αν και άφησε έωλο το αν επιτευχθεί. Συμφώνησε όμως ότι απαιτούνται ηρωικές προσπάθειες από την Ελλάδα. “Όπως είπε η Λαγκάρντ θα είναι ηρωικό, αλλά είναι πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος το 2018” τόνισε διπλωματικά ο επικεφαλής του Eurogroup.

Για να μη στεναχωρήσει το ΔΝΤ και την κυρία Λαγκάρντ όμως, ο κ. Ντάισελμπλουμ, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεσμεύτηκε πως θα εξεταστεί το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αλλά πώς; Όπως είπε, “το ΔΝΤ έχει ένα σωστό επιχείρημα, δηλαδή πώς μπορούμε να υποθέσουμε τι θα γίνει μέσα στα επόμενα 10, 20, 30 χρόνια που είναι η διάρκεια των δανείων που κατά μέσο όρο οι Έλληνες θα πρέπει να δίνουν αυτό το 3,5%. Οπωσδήποτε υπάρχει ένας κίνδυνος εκεί και χρειάζεται να συζητήσουμε τι θα κάνουμε αν ξεφύγουν”.

Τι είπε εν ολίγοις ο κ. Ντάισελμπλουμ; Σωστή η ερμηνεία από το Defencenet, και συμφωνούμε: Πώς χωρίς μέτρα διαρκείας δεν πρόκειται να γίνει καμία ελάφρυνση χρέους. Για “κούρεμα” χρέους βεβαίως δεν μιλάει κανείς. Ούτε καν η κ. Λαγκάρντ.

Συμπέρασμα: Μας θέλουν εντός του ευρώ, για να μας διαλύσουν ως κοινωνία και χώρα εντελώς. Ο καθένας μπορεί πλέον να κρίνει πιο είναι το τίμημα του ενιαίου νομίσματος.

Πηγή ΕΛΚΕΔΑ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]