Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αντιμέτωπη με εξέγερση των προσφύγων η κυβέρνηση

Τo hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο εγκατέλειψαν μαζικά το μεσημέρι της Παρασκευής εκατοντάδες πρόσφυγες, που, υπό τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας, κατευθύνθηκαν στο λιμάνι, δηλώνοντας ότι θέλουν να πάνε στον Πειραιά.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, άντρες, γυναίκες και παιδιά, με όλα τα υπάρχοντά τους, άνοιξαν τα συρματοπλέγματα και, χωρίς να συναντήσουν εμπόδιο από την αστυνομική δύναμη της ΒΙΑΛ, απομακρύνθηκαν από τον χώρο.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι Γιατροί του Κόσμου αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το κέντρο φιλοξενίας της Χίου, καθώς τα γραφεία τους υπέστησαν ζημιές χιλιάδων ευρώ από τα επεισόδια, ενώ την ίδια απόφαση έλαβε και ο Ερυθρός Σταυρός, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Πολίτης της Χίου.

Εκτιμάται ότι στον χώρο, όπου το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκε ένταση, έχουν απομείνει οι μισοί από τους περίπου 1.650 πρόσφυγες που φιλοξενούνταν εκεί.

Στο μεταξύ, έκρυθμη είναι η κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων, καθώς οι 210 πρόσφυγες που έφθασαν αργά χθες το βράδυ εκεί αρνούνται να μείνουν στις σκηνές.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, τη νύχτα επέστρεψαν στα τέσσερα λεωφορεία που τους μετέφεραν και προξένησαν ζημιές στα καθίσματα. Οι οδηγοί τους προτίθενται να υποβάλουν μήνυση σε βάρος τους.

Ασφυξία και στον Πειραιά, όπου οι πρόσφυγες και μετανάστες εμφανίζονται απρόθυμοι να εγκαταλείψουν το χώρο.

Μόλις δύο πούλμαν με 58 μετανάστες και πρόσφυγες αναχώρησαν το μεσημέρι από το λιμάνι για το κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή Κατσικά Ιωαννίνων.

Εικόνα εμπλοκής στην επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία

Στον «αέρα» φαίνεται πως βρίσκεται το σχέδιο για την επαναπροώθηση των μεταναστών και προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδει το Mega από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει εμπλοκή στην επαναπροώθηση των 500 μεταναστών, που είναι προγραμματισμένη για τις 4 Απριλίου.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη σχετικές διαβουλεύσεις με τον ΟΗΕ, ο οποίος θεωρεί ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμες.

Σημείωσε, δε, ότι εμπειρογνώμονες των Βρυξελλών βρίσκονται στην Τουρκία, επιβλέποντας εάν η Άγκυρα υλοποιεί τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την υλοποίηση της συμφωνίας.

Βγήκαν μαχαίρια σε Ειδομένη και Χίο μεταξύ Σύρων και Αφγανών

Εκρηκτικό είναι το κλίμα σε Ειδομένη, Χίο και Πειραιά καθώς οι συμπλοκές μεταξύ προσφύγων αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Φωτογραφικός φακός κατέγραψε άγριο καβγά μεταξύ προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης το βράδυ της Τετάρτης. Η εικόνα σοκάρει, καθώς δείχνει έναν άνδρα να κρατά μαχαίρι και να το στρέφει προς έναν άλλο. Η συμπλοκή έληξε αναίμακτα και δεν καταγράφηκε κάποιο περιστατικό τραυματισμού.

Επίσης νέα άγρια συμπλοκή μεταξύ Σύρων και Αφγανών σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασεκυής στο Hotspot στον Χαλκειό της Χίου.

Σύμφωνα με τοπική ηλεκτρονική ιστοσελίδα ομάδες προσφύγων διαφορετικής εθνικότητας για άγνωστο λόγο αντιπαρατέθηκαν με αποτέλεσμα να βγούν μαχαίρια και δύο από τους εμπλεκόμενους να τραυματιστούν σοβαρά και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Επίσης, στη διάρκεια των επεισοδίων σοβαρές ζημιές έγιναν στο ιατρείο του hot spot, καθώς και στους χώρους καταγραφής.

Με την κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη επί ώρα, στο hot spot επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

Μετά τα επεισόδια αυτά, οι αρχές ζήτησαν ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Χίο μεταφέρεται μονάδα των ΜΑΤ.

Λόγω των επεισοδίων, το πρωί της Παρασκευής έχει προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου.

Στο hot spot της Χίου, αν και είναι δυναμικότητας 1.200 ατόμων, κρατούνται 1.400. Επιπλέον, περίπου 200 πρόσφυγες, που έφτασαν στο νησί από χθες και μέχρι σήμερα το πρωί, αφού καταγραφούν, θα μεταφερθούν για να περιμένουν την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα, μέσα στην πόλη της Χίου.

«Καμπανάκι» ΟΗΕ μετά τις ταραχές μεταξύ προσφύγων στην Ελλάδα

Την «εντεινόμενη ανησυχία» της για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται σε κέντρα και καταυλισμούς στην Ελλάδα εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του OHE για του Πρόσφυγες, μετά τα περιστατικά συγκρούσεων που καταγράφηκαν την Πέμπτη.

«Ζοφερές» οι συνθήκες σε Πειραιά και Ειδομένη, καλώντας επειγόντως σε ευρωπαϊκή στήριξη στις ελληνικές υπηρεσίες ασύλου -αλλά και δικλείδες ασφαλείας πριν τις επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας με την ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, η εκρπόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ ανέφερε ότι «οι συνθήκες για τους πρόσφυγες επιδεινώνονται στην Ελλάδα», σημειώνοντας τους τραυματισμούς μετά τις συμπλοκές σε κέντρα στα ελληνικά νησιά.

«Και στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι συνθήκες σε Πειραιά και Ειδομένη είναι ζοφερές, και ο κίνδυνος πανικού και τραυματισμούς σε αυτά τα σημεία και άλλού είναι υπαρκτός» τόνισε.

Η Αρμοστεία υπογράμμισε ότι «χρειάζεται επειγόντως περαιτέρω υποστήριξη από την ΕΕ για συνδρομή των ελληνικών υπηρεσιών ασύλου στην καταγραφή και επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου», λέγοντας χαρακτηριστικά πως η «ανησυχία εντείνεται».

Η εκπρόσωπος της Αρμοστείας κάλεσε επίσης να υπάρξουν «δικλείδες ασφαλείας» πριν ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, εξαιτίας «των σοβαρών κενών και στις δύο χώρες».

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]