Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο κίνδυνος τρομοκρατίας στην Ευρώπη, όπως τον παρουσιάζει το Foreign Office

Χάρτης με τις υψηλότερες και χαμηλότερες απειλές για τρομοκρατικό χτύπημα

Αποκάλυψη του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι το Βέλγιο ήταν μία από τις 40 χώρες στις οποίες θεωρείται ότι υπάρχει υψηλή απειλή για τρομοκρατικό χτύπημα.

Στην ιστοσελίδα του, το Foreign Office ανέφερε για το Βέλγιο «Υπάρχει υψηλή απειλή για τρομοκρατία. Οι επιθέσεις θα μπορούσε να είναι αδιάκριτες, μεταξύ άλλων σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κόμβους των συγκοινωνιών, αλλά και σε άλλα μέρη που επισκέπτονται οι ξένοι. Οι Βρυξέλλες φιλοξενούν πολλούς διεθνείς θεσμούς, ενώ τα κυβερνητικά κτίρια και οι ξένες πρεσβείες βρίσκονται σε "ευαίσθητες" τοποθεσίες».

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει τέσσερις βαθμίδες για την απειλή τρομοκρατικού χτυπήματος. Στον χάρτη, που έφτιαξε η Telegraph με βάση τις ταξιδιωτικές οδηγίες του Foreign Office, οι βαθμίδες αυτές καταγράφονται με βαθύ κόκκινο (υψηλή), κόκκινο (γενική απειλή), πορτοκαλί (υποβόσκουσα απειλή) και κίτρινο (χαμηλή).

Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στον χάρτη με τις 40 χώρες στις οποίες θεωρείται ότι υπάρχει απειλή για τρομοκρατικό χτύπημα. Δεν αναφέρεται δηλαδή σε βαθμίδα υψηλού κινδύνου. Ωστόσο υπενθυμίζει μια παλαιότερη οδηγία του Foreign Office για όσες χώρες θεωρείται ότι υπάρχει «γενική απειλή τρομοκρατίας», μια κατηγορία στην οποία περιλαμβάνει και την χώρα μας. Το ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται σε βαθμίδα υψηλού κινδύνου προκύπτει και από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Π. Καμμένου και Ν. Τόσκα (χωρίς την παρουσία όμως τόσο του Γιάννη Μουζάλα, όσο και του διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη) υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα .

Η Κύπρος όμως βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα (επίπεδο 3), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, λόγω των βρετανικών βάσεων στο νησί. «Θεωρείται ότι υπάρχει υψηλή απειλή για τρομοκρατικές επιθέσεις παγκοσμίως σε βάρος βρετανικών συμφερόντων και Βρετανούς πολίτες, από ομάδες ή άτομα που κινητοποιούνται από τις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Πρέπει να είστε σε εγρήγορση αυτή την εποχή», καταλήγει το βρετανικό ΥΠΕΞ, σε μία υπενθύμιση που υπάρχει στην οδηγία του Foreign Office για όσες χώρες θεωρείται ότι υπάρχει «γενική απειλή τρομοκρατίας», κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.

Πέρα από το Βέλγιο, στο «κόκκινο» για τρομοκρατική απειλή (επίπεδο 4), σύμφωνα πάντα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι η Γαλλία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Γερμανία και η Ισπανία, μεταξύ άλλων χωρών.

Στον αντίποδα, οι χώρες που θεωρείται ότι υπάρχει χαμηλή τρομοκρατική απειλή (επίπεδο 1) είναι μεταξύ άλλων η Ισλανδία, η Τσεχία, η Ελβετία, η Ουγγαρία, η Ιαπωνία και η Πολωνία.

Χασαπόπουλος Νίκος
Πηγή Το Βήμα




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]