Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η χώρα που μετράει… Μνημόνια

Η «νύκτα» της κηδεμονίας της Ελλάδας κράτησε πολύ

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Διευθυντής Ημερησίας


Με χώρα που βλέπει τα τρένα να περνούν, μοιάζει πάλι η Ελλάδα. Είναι η μόνη από όλες τις χώρες της Ε.Ε., αλλά και όλης της Ευρώπης, που τελεί υπό Μνημόνιο. Ολες οι άλλες μπήκαν μετά από αυτήν και ήδη εξήλθαν, με τελευταία την περίπτωση της Κύπρου. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια χρονικά. Για να αποδειχθεί έτσι ότι χειρότερο ακόμη κι από αυτή την είσοδο μιας χώρας σε όρους Μνημονίου και στο «στόμα του λύκου» του ΔΝΤ είναι η αδυναμία της να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξόδου και χάραξης μίας πορείας χωρίς επόπτες και διαιτητές.

Η αλήθεια είναι ότι όταν τον Μάιο του 2010 η Ελλάδα αποκλειόμενη από τις διεθνείς αγορές και ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία υπέγραφε το πρώτο Μνημόνιο με την τότε τρόικα, κανείς, ούτε και το πολύπειρο ΔΝΤ, φανταζόταν ότι η «νύκτα» της κηδεμονίας θα κρατούσε τόσο πολύ. Γιατί και άλλες χώρες μετά από αυτή εισήλθαν σε καθεστώς Μνημονίου, αλλά καμία δεν πολιτικογραφήθηκε ως μόνιμη πελάτης της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Άλλωστε, στο τέλος της ίδιας χρονιάς υπόγραψε Μνημόνιο η Ιρλανδία, ακολούθησε στις αρχές του 2011 η Πορτογαλία, το καλοκαίρι του 2012 η Ισπανία για τις τράπεζές της και, τελευταία, την άνοιξη του 2013, η Κύπρος. Καμία από όλες αυτές τις χώρες δεν είναι σήμερα σε Μνημόνιο. Την περασμένη Δευτέρα, 7 Μαρτίου, και η τελευταία, η Κύπρος, «εξήλθε».

Η Ελλάδα, αντίθετα, ακολουθώντας μια μοναχική πορεία κάθε δύο χρόνια υπογράφει και ένα νέο Μνημόνιο. Το 2012 υπέγραψε το δεύτερο και το καλοκαίρι του 2015 το τρίτο.

Πολλοί μοιρολατρούν και θεωρούν ότι για όλα αυτά φταίει το κακό το ριζικό μας, όπως θα ’λεγε και ο ποιητής ή οι ξένοι δανειστές. Αλλά η ουσία είναι ότι καμία κυβέρνηση δεν ήθελε και δεν θέλει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το πρόβλημα. Ούτε φυσικά και οι ψηφοφόροι ήθελαν να ακούσουν λόγια σοβαρά.

Το αποδεικνύουν οι τότε γεμάτες πλατείες των αγανακτισμένων και οι σημερινές πολιορκίες υπουργών και βουλευτών από εκείνους βέβαια που πίστεψαν τα λόγια τα μεγάλα για παροχές και εύκολες λύσεις και που σήμερα είναι απογοητευμένοι.

Έτσι μόνη ελπίδα απομένει τώρα να μετατεθούν ως μετακλητοί μερικοί Κύπριοι στην Αθήνα ίσως και υπουργοί της για να διδάξουν πώς μία χώρα βγαίνει από το Μνημόνιο και να γλιτώσει έτσι η χώρα ένα τέταρτο Μνημόνιο.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]