Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η παρουσία του ΝΑΤΟ και οι τουρκικοί σχεδιασμοί στο Αιγαίο

Γράφει ο Insider

Η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση όσον αφορά στο θέμα της Συρίας, με ορατό, πλέον, το ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους, που διαχρονικά αποτελεί τον εφιάλτη της!
Το χαρακτηριστικό της, όμως, είναι ότι όταν απειλείται ή αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις, να καθίσταται απρόβλεπτη και προκλητικά επιθετική ειδικότερα –αν όχι αποκλειστικά- προς την Ελλάδα, με πρόσθετο ενισχυτικό στοιχείο την συγκυρία διακυβέρνησής της από το δίδυμο Ερντογάν – Νταβούτογλου.

Οι προκλητικές τουρκικές διεκδικήσεις και πιθανές δυναμικές ενέργειές της στο Αιγαίο θεωρούνται ικανές να ισομερίσουν τις εντυπώσεις και τις συνέπειες που έχουν δημιουργηθεί στο μέτωπο της Συρίας και –γιατί όχι;- να ανατρέψουν δεδομένα και καταστάσεις.

Η στοχοποίηση του Αιγαίου δεν αποτελεί απλώς σημερινό διέξοδο για την Τουρκία, αφού απροκάλυπτα και διαχρονικά επιδιώκει τον έλεγχο και την συνδιαχείρισή του. Μπορεί να ειπωθεί ότι ίσως, χρονικά και περιστασιακά, είναι η ιδανική στιγμή για να προωθηθούν οι συγκεκριμένες μακροχρόνιες τουρκικές επιδιώξεις, αφού η προφανώς διογκούμενη –και με την ανοχή ή συνδρομή της Τουρκίας- προσφυγική κρίση καθιστά ευάλωτους τους Ευρωπαίους και ειδικότερα τους Γερμανούς σε τουρκικές απαιτήσεις, ακόμα και σε εκβιασμούς, οπότε δεν αποκλείεται, πίσω από όλα τα γεγονότα και τις εξελίξεις στην περιοχή, να υποκρύπτεται και να εξυφαίνεται ένας βαθύτερος, ή έστω, επίκαιρος και καθόλα μεθοδικός τουρκικός σχεδιασμός.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Τουρκία έπεισε και παρέσυρε την ιστορική σύμμαχό της Γερμανία να «εμπνευσθεί» την επιχειρησιακά άστοχη και προεξοφλημένα αναποτελεσματική εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ως λύση στο προσφυγικό πρόβλημα, με την βεβιασμένη συγκατάθεση και της Ελλάδας, σε βάρος της οποίας –και εντελώς παράλογα- οι Ευρωπαίοι καταλογίζουν τις μεγαλύτερες σχετικές ευθύνες, ενώ, αντίθετα, ουδόλως θίγουν την Τουρκία, την οποία μάλιστα ενισχύουν οικονομικά.

Βεβαίως, μέσω αυτής της πρόσκλησης, το ΝΑΤΟ εξασφαλίζει και τη δική του διακριτική προσέγγιση και με ικανές δυνάμεις στον κρίσιμο χώρο της Συρίας, όπου οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες, αλλά κυρίως εδραιώνει αδιαμαρτύρητα την παρουσία του στο Αιγαίο και με καθοριστικής σημασίας αποστολή και αρμοδιότητες, που σίγουρα προωθούν και διευκολύνουν τα τουρκικά σχέδια.

Ως ενδεικτικά στοιχεία του όλου τουρκικού σχεδιασμού γύρω από το Αιγαίο μπορούν να αναφερθούν προηγηθέντα συμβάντα και γεγονότα, όπως οι παρενοχλήσεις σκαφών από τουρκικές φρεγάτες, ενώ βρισκόταν στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, οι έξοδοι των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, παραβιάζοντας συνεχώς τον ελληνικό εναέριο χώρο, και η κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, τις οποίες αποδεδειγμένα η Τουρκία ενθαρρύνει, υποστηρίζει και ρυθμίζει.

Οι αμφισβητήσεις του ρόλου και της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο καθώς και η διατυπωθείσα στους διπλωματικούς κύκλους τουρκική απαίτηση για περιπολίες των ΝΑΤΟϊκών σκαφών στα διεθνή ύδατα, αποτελούν κινήσεις και ενέργειες που σίγουρα εντάσσονται στους όλους τουρκικούς σχεδιασμούς για μοίρασμα του Αιγαίου και αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας επί ελληνικών νησίδων και βραχονησίδων. Η προβολή αυτών των τουρκικών απαιτήσεων και μέσω του ΝΑΤΟ θα προκαλέσει τη γνωστή και ρητή δήλωση αρμοδίων αξιωματούχων της Συμμαχίας ότι δεν λαμβάνει θέση απέναντι σε διαφορές κρατών – μελών της, αντίδραση που θα εγγραφεί από την πλευρά της Άγκυρας ως μερικώς συζητήσιμη αποδοχή των τουρκικών απαιτήσεων και θα τύχει της ανάλογης εκμετάλλευσης.

Συγχρόνως, η Τουρκία, αντιλαμβανόμενη ότι η Ελλάδα μαστίζεται από την οικονομική και προσφυγική κρίση, περιθωριοποιείται από την Ευρώπη και στην εξουσία βρίσκεται μία άβουλη και ανίκανη να διαχειρισθεί κρίσεις και απειλές κυβέρνηση, ίσως αποφασίσει, καλυπτόμενη από τον ΝΑΤΟϊκό μανδύα, να προβεί σε ακραίες ή εξαιρετικού ρίσκου ενέργειες, που θεωρούνται ικανές να προσβάλλουν καίρια ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και εθνικά συμφέροντα, και, βεβαίως, να προκαλέσουν εύφλεκτες καταστάσεις.

Η δυνατότητα να οργανωθεί ένα ναυάγιο με πρόσφυγες σε αμφισβητούμενη από τους τούρκους περιοχή, να επιληφθούν οι τουρκικές αρχές σε οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση διάσωσης πλησίον ελληνικής νήσου και αναγνωρίζοντας τα 6 ν.μ. ως ελληνικά χωρικά ύδατα, σε συνδυασμό με στιγμιαία αδράνεια ή αδιαφορία των αρμοδίων ΝΑΤΟϊκών αξιωματούχων, η επιμονή των τούρκων και σε κρίσιμη στιγμή να αναγνωρισθούν ως θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας τα διεθνή ύδατα στο σημείο του 25ου μεσημβρινού ή να αποβιβασθούν πρόσφυγες σε «γκρίζες» βραχονησίδες, αποτελούν ενέργειες ικανές να δρομολογήσουν ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες συνέπειες και εξελίξεις, όσο παθητική κι αν μπορεί να προβλεφθεί η σχετική αντίδραση της διακρινόμενης για την έλλειψη αγωνιστικότητας επί ανάλογων περιπτώσεων και συμβάντων ελληνικής κυβέρνησης.

Το Καστελλόριζο, το οποίο έχει την καθοριστική σημασία του ως προς την ελληνική ΑΟΖ, είναι επίσης πιθανό να αποτελέσει πεδίο σκηνοθετημένου επεισοδίου, που θα μπορεί να αξιοποιήσει η Άγκυρα, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ίσως και να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι πρόσφατα αποβιβάσθηκαν και κατέλυσαν στο συγκεκριμένο ελληνικό ακριτικό νησί πολλαπλάσιοι πρόσφυγες από τους κατοίκους του, καθώς και πως εντοπίσθηκε εκεί μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης.

Γενικά, οι Τούρκοι φέρονται να επεδίωξαν και να επέτυχαν, με τη σύμφωνη θέση και της χώρας μας, την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αιγαίου και δήθεν για αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, που βεβαίως δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αναγνώρισης, της παρακολούθησης και της επιτήρησης των παράνομων διελεύσεων, στις οποίες θα περιορίζεται και θα εξαντλείται η αποστολή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, οπότε μόνο τουρκικές και άκρως απειλητικές για τα εθνικά μας συμφέροντα σχετικές επιδιώξεις στο Αιγαίο εξυπηρετούνται απόλυτα και αποδεδειγμένα.

Πηγή εφημ. «Ανεξαρτησία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]