Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αγκάθι οι Κούρδοι της Συρίας για Ερντογάν!

  • Ανακήρυξαν Ομοσπονδία το Δημοκρατικό Σύστημα της Ροζάβα
  • Ο «σουλτάνος» συνεχίζει τις διώξεις και ζητά άρση ασυλίας του Ντεμιρτάζ (του HDP)
«Η δημοκρατία, η ελευθερία και το κράτος δικαίου δεν έχουν καμία αξία τώρα πια». Μέσα σε μόνο μία φράση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (η κυβέρνηση του οποίου -σημειωτέον- σήμερα και αύριο συνομιλεί εκ νέου με τις Βρυξέλλες για το Προσφυγικό) βάζει στην άκρη τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, στις οποίες θα κριθεί και η ενταξιακή προοπτική της χώρας του. Ο λόγος είναι απλός: Μετά και την πολύνεκρη επίθεση της περασμένης Κυριακής, έχει αποφασίσει να τελειώνει με το Κουρδικό ζήτημα. Προχθές προανήγγειλε ότι θα διευρύνει τον όρο «τρομοκράτης», για να χωρέσει εκεί και βουλευτές, δημοσιογράφους, διανοουμένους-«απολογητές» της τρομοκρατίας.

Χθες έκανε ακόμη ένα μεγάλο βήμα που τον οδηγεί πιο κοντά στον στόχο της δίωξης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αρχηγού του μετριοπαθούς φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP): Κάλεσε το τουρκικό Κοινοβούλιο να άρει την ασυλία του Ντεμιρτάς και ακόμη τεσσάρων βουλευτών του HDP, συστήνοντας ειδική επιτροπή για το ζήτημα. «Πρέπει να τελειώνουμε γρήγορα με το θέμα της ασυλίας» είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως θεωρεί το κόμμα «θυγατρική» του PKK. Αυτό, βεβαίως, θα άνοιγε τον δρόμο για να δικαστεί ο Ντεμιρτάς, κατά του οποίου έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για «τρομοκρατική προπαγάνδα». Η εξέλιξη θεωρείται πιθανή. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, εφόσον το θέμα τεθεί προς ψήφιση, η απόφαση θα περάσει με απλή πλειοψηφία, την οποία διαθέτει βεβαίως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η τουρκική αστυνομία συνέχισε και χθες το μπαράζ συλλήψεων αντιφρονούντων. Οκτώ δικηγόροι συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα σε συνολικά 20 συλληφθέντες, στο πλαίσιο επιχείρησης-σκούπας σε 32 σημεία της πόλης. Απροσδιόριστος αριθμός συλλήψεων πραγματοποιήθηκε σε άλλες οκτώ τουρκικές επαρχίες. Αυτά, μία ημέρα μετά την κράτηση τριών πανεπιστημιακών με την κατηγορία της «προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας».

Ομως, η πραγματική είδηση της χθεσινής ημέρας -και εκείνη που σίγουρα πυροδοτεί ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες του Ερντογάν για τις κουρδικές βλέψεις στην ευρύτερη περιοχή- είναι η απόφαση των Κούρδων της βόρειας Συρίας να ανακηρύξουν ομοσπονδία, το Ομοσπονδιακό Δημοκρατικό Σύστημα της Ροζάβα - Βόρεια Συρία. Ως γνωστόν, οι Σύροι Κούρδοι του PYD είχαν προχωρήσει από τον Ιανουάριο του 2014 στη σύσταση των τριών καντονιών του Κομπάνι, της Γιαζίρα και του Αφρίν, που διαθέτουν τοπική διοίκηση και αστυνομία, 22 υπουργεία και σύνταγμα. Τώρα, με χθεσινή διάσκεψή τους αναμενόταν να εγκρίνουν, όπως λένε, το νέο πολιτικό σύστημα του «δημοκρατικού φεντεραλισμού». Για την Τουρκία, αυτό αποτελεί απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στην περιοχή. Τούρκος αξιωματούχος κατήγγειλε, μάλιστα, τις «μονομερείς κινήσεις», διαμηνύοντας πως η διοικητική δομή της Συρίας μπορεί να αποφασιστεί μόνο από όλα τα τμήματα του συριακού λαού, με νέο σύνταγμα.

Βλέποντας τον καλύτερο – τουλάχιστον μέχρι πρότινος - σύμμαχό της στο Προσφυγικό να παρεκκλίνει επικίνδυνα, σε μια ακατάλληλη για τους Ευρωπαίους συγκυρία, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έσπευσε χθες μιλώντας από το βήμα της Μπούντεσταγκ να δηλώσει ότι είναι «αυτονόητο» πως απέναντι στην Τουρκία οι Ευρωπαίοι «πρέπει να προτάξουμε τις πεποιθήσεις μας για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου ή για τη μεταχείριση των Κούρδων». Το τι γνώμη έχουν βέβαια οι Τούρκοι για την άποψη που εξέφρασε η Σιδηρά Κυρία της Γερμανίας, είναι άλλο θέμα...

Προσλήψεις αστυνομικών

Με 15.000 προσλήψεις θέλει να διευρύνει η τουρκική κυβέρνηση την αστυνομική δύναμή της, προκειμένου να αντεπεξέλθει, όπως λέει, στις ανάγκες φύλαξης και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο, είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας, υπενθυμίζοντας πως η χώρα έχει υποστεί τρία πολύνεκρα χτυπήματα τους τελευταίους πέντε μήνες. Σίγουρα, πάντως, την αφορμή έδωσε η τελευταία επίθεση στην Αγκυρα, την Κυριακή. Οι προσλήψεις θα γίνουν στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ η σχετική πρόταση της κυβέρνησης έχει κατατεθεί προς έγκριση στο Κοινοβούλιο της γείτονος.

Οι εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής αναμένονται ραγδαίες, με την πιθανότητα δημιουργίας ενός ή, ενδεχομένως και δύο νέων κρατών να προβάλει απειλητική για την ήδη υπάρχουσα γεωγραφική έκταση κάποιων εκ των υφισταμένων χωρών...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]