Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απρόθυμη η Τουρκία για την υλοποίηση της Συμφωνίας

Ένα ακόμη μήνυμα υπονόμευσης της Συμφωνίας Ε.Ε. –Τουρκίας στέλνει η Άγκυρα καθώς μετά το βραχυκύκλωμα που έχει προκαλέσει στην Νατοϊκή Αποστολή περιορίζοντας την σε διακοσμητικό ρόλο, η Τουρκία δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί την τροποποίηση της νομοθεσίας της, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει η Συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας χθες ζήτησε από την κ. Merkel την άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία ώστε και τις ροές να περιορίσει αλλά και την υλοποίηση της Συμφωνίας να προωθήσει, ενώ αντίστοιχη παρέμβαση έκανε σήμερα και προς τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ J. Stoltenberg, καθώς η Τουρκία έχει ουσιαστικά ακυρώσει την φιλόδοξη Νατοϊκή Αποστολή.

Η Τουρκία «δεν έχει καμία πρόθεση» να προβεί σε αλλαγές στην νομοθεσία της, προκειμένου να χαρακτηρισθεί ως ασφαλής προορισμός για όσους μετανάστες επιστρέφονται από την Ευρώπη δήλωσε ο τούρκος πρεσβευτής στην Ε.Ε. Selim Yenel στην ιστοσελίδα EUobserver επισημαίνοντας ότι η υπάρχουσα νομοθεσία στην Τουρκία είναι επαρκής τόσο για τους Σύρους όσο και για τους μη Σύρους αιτούντες ασύλου.

Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει νομοθεσία με την οποία θα χαρακτηρίζει την Τουρκία ασφαλή χώρα ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της συμφωνίας για την επιστροφή Αφγανών, ιρακινών και άλλων εθνικοτήτων μετανάστες, πίσω στην Τουρκία. Αλλά προϋπόθεση προκειμένου να μην βρεθεί η χώρα μας στο στόχαστρο και των Ευρωπαϊκών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του ΟΗΕ και ακόμη και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ,είναι ότι και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η Τουρκία δεν εφαρμόζει την Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες σε όσους δεν είναι ευρωπαίοι πολίτες (!) και για τον λόγο αυτό η Ε.Ε. έχει ζητήσει από την Άγκυρα να εισάγει άμεσα νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται ότι θα εφαρμόζεται το αναγκαίο ισοδύναμο επίπεδο προστασίας τους.

Η αναφορά σε «ισοδύναμο» (equivalent) αναφέρεται ρητά στα άρθρα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το Άσυλο και είναι αναγκαία για να θεωρηθεί νόμιμο το Σχέδιο της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Η Κομισιόν θα στείλει στην Τουρκία πρόσθετο προσωπικό για να ελέγξει την συμμόρφωση της Τουρκίας με την υιοθέτηση πρόσθετων εγγυήσεων για την επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα.

Όμως ο κ. Yenel απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να αποδεχθεί η Άγκυρα οποιουδήποτε είδους επίβλεψη η παρακολούθηση από την Ε.Ε. Και το επιχείρημα που προβάλλει η Τουρκία, είναι ότι η Ε.Ε. δεν έχει εγείρει κανένα θέμα για το επίπεδο προστασίας των σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων προσφύγων που ήδη βρίσκονται στο έδαφος της και συνεπώς δεν υφίσταται λόγος να εγείρει τέτοιο ζήτημα για όσους θα επιστρέφονται από την Ελλάδα.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]